Constructiile pot fi edificate in baza autorizatiei de construire emisă in conformitate cu prevederile Legii nr.50/1991.
Ce intelegeti prin cadastru general? De ce ar fi bine sa se facă?
Va referiti la intabularea dreptului de proprietate cu titlu de drept construire, conform art.55 din Legea nr. 7/1996 a cadastrului si publicității imobiliare.
Deocamdată intabularea nu este obligatorie, decât in cazul in care doriți sa incheiati un act de dispoziție cu privire la aceasta proprietate (teren si construcție).
Ar fi bine sa luați legătura cu mai mulți autorizati sa intocmeasca documentatia cadastrala pentru înscrierea construcției si sa negociati prețul si termenul de execuție. Trebuie sa tineti cont de faptul ca in cazul in care vreți sa instrainati sau sa ipotecati imobilul, va trebui sa inscrieti in cartea funciara in prealabil construcția ceea ce presupune timpul de executare a documentatiei si cel de înscriere a construcției.
1. Trebuia asigurata servitutea de trecere, daca documentatia de dezmembrare a fost intocmita dupa aprobarea Regulamentului de intocmire a documentatiilor de cadastru prin Ordinul nr.634/2006 al directorului general al ANCPI.
2. Daca nu e posibila calea amiabila, ramane calea instantei ca unica solutie.
Un lucru este cert. Terenul expropriat ramane al statului. au existat situatii, cand in mod eronat s-a restituit teren prin ordinul prefectului, desi pe terenul expropriat initial exista azi blocuri, scoli, trotuare,etc.
In concluzie trebuie sa tineti cont de situatia de la data exproprierii si de faptul ca ordinul prefectului nu are atasat o documentatie cadastrala realizata pe baza de masuratori topografice.
Pentru moment solicitati o copie completa a cartii funciare, de unde reiese istoricul inscrierilor, copii dupa actele din arhiva Biroului de Carte Funciara, in baza carora s-a modificat situatia de proprietate.
Cu toate acestea apelati la un avoat sau depuneti o petitie la primar cu actele atasate pentru a primi explicatii scrise.
Proprietarul drumului este obligat sa va respecte dreptul de servitute de trecere. Acest drept este inscris ca sarcina in cartea lui funciara. Cu privire la amenajarea acelui drum numai proprietarul este indreptatit sa o faca. Eu cred ca ar trebui convisi toti beneficiarii acelui drum, ca impreuna, sa solicitati amenajarea lui conform PUZ. Poate ar trebui sesezata si Primaria cu privire la nerespectarea PUZ-ului.
Nu nu pot bloca drumul. De fapt si de drept sunteti coproprietari in cote ideale. Este o falsa problema ca v-ar apartine o parte in fata casei. nu aveti 32 mp, ci spre exemplu: cota de 32/750 parte. Acest imobil, denumit drum de acces poate fi partajat pe cale amiabila sau prin instanta.
O solutie ar fi sa se intabuleze acum Titlul de proprietate si sa se inscrie constructie pe proprietarul terenului din Titlu. Apoi acesta sa vanda lui Marin sau chiar direct dvs. Oricum nu se mai poate reface sirul actelor necesare pentru intabulari succesive pana la zi, iar un proces in instanta prin care sa se constate dreptul de proprietate al lui Marin, este de durata.
De fapt instanta nu ar fi trebuit sa anuleze numerele cadstrale ale imobilelor repective ci sa dispuna intabularea dreptului de proprietate asupra acestora si inscrierea in cartea funciara carre a fost deschisa in baza unei documentatii cadastrale ce identifica acele imbile. In situatia data eu cred ca trebuie sa mergeti in audienta la registratorul-sef de la Oficiul de cadastru si publcitate imobiliara al judetului respectiv sau al Municipiului Bucuresti. vezi www.ancpi.ro
Cu siguranta, acel teren este domeniu public al unitatii administrative locale. ca atare trebuie sa fie curpin in inventarul centralizat al domeniului public, cuprins intr-o Hotarare de Guvern. Cei de la Primarie va pot ajuta. Ei trebuie sa ceara intabularea terenului, in baza unei documentatii cadastrale. Apoi veti incheia un contract de concesiune a terenulu aferent spatiului comercial pe care il detineti.