avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Activitate cristinel_14

Activitate cristinel_14

Răspuns la discuția Amenda Slovacia - neplata
Am avut si eu parte de un eveniment nefericit cu slovacii. Masina politiei m-a agatat de mana cu care tineam geanta pe o zona pietonala si m-au trantit jos. In urma impactului parbrizul lor s-a spart (iti imaginezi ca nu aveau viteza regulamentara ptr o zona pietonala). Mi-au zis ca e vina mea si ca asa rezolvam cel mai repede. Masina se face pe casco si ei imi dau amenda de 15 euro. daca nu platesc, nu pot parasi Slovacia. Am platit si-am plecat :) La un am jumatate imi vine acu scrisoare in slovaca sa le platesc daunele masinii. Am tradus-o de curiozitate. Imi zic ca eu ca pieton am intrat pe banda de circulatie a masinii. E absurd!. N-am platit. Sper sa fie cum zici tu, sa nu aiba ce-mi face :) In slovacia oricum nu mai calc :)
Reprezint o asociatie de proprietari, care ar dori sa vanda uscatorul de la etajul 5, si sa foloseasca banii ptr a face in scara.
Am fost la 2 notari, unul mi-a zis ca se poate si e foarte complicat dar ca dumnealui nu face asa ceva, altul ca nu se poate ca exista lege care interzice intrainarea partilor comune.
Care varianta este corecta? Exista o lege in vigoare acum, in iulie 2010 care interzice vanzarea?

Mi s-a zis ca putem concesiona uscatorul pe durata existentei constructiei. Daca concesionam, concesionarul va avea voie sa si aduca toate utilitatile in uscator si sa o transforme in garsoniera?

Multumesc
Răspuns la discuția Recurepare paguba autoturism
Am facut greseala sa merg in Bratislava :)
Eram intr-o zona pietonala in care masinile circula cu max 30km/h( era un indicator acolo).Era intuneric , ploua si aveam gluga pe cap.Am auzit din spate un motor de masina, am vrut sa-mi schimb directia sa ma intorc sa vad unde e masina, m-a dezachilibrat moment in care mi-am simtit bratul stang in care tineam geanta luat pe sus si ca ceva ma trage. Am alergat ceva timp dupa masina pana am cazut jos. Concluzia lor e ca e vina mea :) ca cica mi-am schimbat directia de mers. Am protestat si mi s-a zis ca daca nu sunt de accord tre sa ma retina in Bratislava(eu nu aveam nici bani si nici timp sa mai stau acolo, cand m-au lovit ne indreptam spre masina sa plecam). Am avut la fata locului un traslator de engleza ( cu cel de romana nu ma putea inteelge la telefon ca vorbea foarte prost) Am semnat o declaratie pe care a semnat-o si traducatorul, el mi-a zis ca acolo scrie circumstantele evenimentului, loc etc, ca masina venea din spate ca eu aveam gluga etc. A semnat si traducatorul declaratia. Acu ce-o fi scriind acolo cu adevarat....Mi-au dat amenda si am plecat.

Ce scrie in ce mi-a venit prin posta e complet aberant. Masina nu avea cum sa aiba banda de circulatie intr-o zona pietonala. Nu era nici un marcaj de genul. Toata lumea circula pe aleea aia.
Răspuns la discuția Recurepare paguba autoturism
Acesta este continutul scrisorii

DIRECŢIA REGIONALÃ A CORPULUI DE POLIŢIE DIN BRATISLAVA
Secţia pentru afaceri interne
©pitalska 14, 812 28 Bratislava

Scrisoarea Dvs. Nr.nostru Rezolvă
/din data KRP-VO-S-14-003/2010 Maior Mgr.Alena Krchnakova

Cauza:
Somaţie de plată

La data de 19.12.2008, la ora 15.45, în Bratislava, str.Po¹tova , în faţa casei nr.8 unde din vina Dvs. s –a produs un accident de circulaţie şi anume deoarece ca pieton aţi intrat cu cotul mâinii stîngi pe banda de circulaţie , iar în urma acestui fapt, s-a produs o tamponare reciprocă din partea dreaptă cu autovehiculul de servici marca Kia Ceed, Poliţie, nr. de înmatriculare BA 947 Pu , precum şi deteriorarea parbrizului autoturismului menţionat.
Prin repararea maşinii de servici stricate, Oficiul de servici al Direcţiei regionale a Corpului de poliţie din Bratislava , care reprezintă Republica Slovacă a suferit o pagubă în valoare de 480,74 euro.

Pe baza celor menţionate, vă somăm să achitaţi creanţa în valoare de 480,74 euro prin mandatul poştal anexat, în termen de până la 10 zile de la data remiterii expediţiei sau prin depunerea, respectiv transferul în contul bancar al Direcţiei regionale a Corpului de Poliţie din Bratislava, care este deschis laTrezoreria de stat, număr de cont bancar: 7000198637/8180.
Urmeaza o gramda de date privind banca etc

Conform legii romanesti, daca eu X produc un accident care se soldeaza cu pagube materiale, pagubitul ce termen legal are in Romania sa ceara recuperarea pagubei?
Mentionez ca pagubitul nu are casco si si-a reparat singur masina.

Intreb la modul generic pentru ca s-a intamplat asa in Slovacia in cazul meu.Aparent politia slovaca imi trimite scrisori(in limba slovaca) acasa sa le platesc paguba, la un an jumatate dupa producerea evenimentului. Intreb daca au vreo sansa sa scoata banii astia de la mine legal din Romania,intrucat nu am intentia de a vira banii in contul in care sunt indrumata. Precizez ca in scrisoare nu mi se aduce la cunostinta decat suma si sa platesc in termen de 10 zile.
Ati inteles gresit. Eu sunt in Romania. In Bratislava am stat o zi cand a avut loc nefericitul eveniment.
Scrisoarea asta mi-a venit la domiciuliul din Romania dupa un an jumatate de la producerea evenimentului.

Eu vroiam sa stiu daca ar trebui sa o platesc sau nu?
Consider abuziv faptul ca mi se trimite asa o scrisoarea in limba slovaca cu "somatie" de plata. Si nu are nici un tipic al scrisorilor de somatie de la noi. Gen Ati facut fapta de, trebuie sa va prezentati la x institutie sa faceti ceva si la sfarsit ce patesti conform legii daca nu platesti. Ori legea slovaca nu mi se aplica cat timp sunt pe teritorul Romaniei. Ce mi-au trimis ei ce e ? rugaminte de plata?

Si o intrebare legata de legea romaneasca. In cazuri de gen accident si trebuie despagubit cineva, sigur tre sa existe un termen in care sa fie reparata masina iar vinovatul sa achite pagubitului daunele. Si potrivit legislatiei creed ca exista o procedura prin care se cere vinovatului sa plateasca daunele .Doar nu o sa-i cred pe cuvant ca exact atat cat scrie in scrisorea e paguba .
Traducerea scrisorii
DIRECŢIA REGIONALÃ A CORPULUI DE POLIŢIE DIN BRATISLAVA
Secţia pentru afaceri interne
©pitalska 14, 812 28 Bratislava

Scrisoarea Dvs. Nr.nostru Rezolvă
/din data KRP-VO-S-14-003/2010 Maior Mgr.Alena Krchnakova

Cauza:
Somaţie de plată

La data de 19.12.2008, la ora 15.45, în Bratislava, str.Po¹tova , în faţa casei nr.8 unde din vina Dvs. s –a produs un accident de circulaţie şi anume deoarece ca pieton aţi intrat cu cotul mâinii stîngi pe banda de circulaţie , iar în urma acestui fapt, s-a produs o tamponare reciprocă din partea dreaptă cu autovehiculul de servici marca Kia Ceed, Poliţie, nr. de înmatriculare BA 947 Pu , precum şi deteriorarea parbrizului autoturismului menţionat.
Prin repararea maşinii de servici stricate, Oficiul de servici al Direcţiei regionale a Corpului de poliţie din Bratislava , care reprezintă Republica Slovacă a suferit o pagubă în valoare de 480,74 euro.

Pe baza celor menţionate, vă somăm să achitaţi creanţa în valoare de 480,74 euro prin mandatul poştal anexat, în termen de până la 10 zile de la data remiterii expediţiei sau prin depunerea, respectiv transferul în contul bancar al Direcţiei regionale a Corpului de Poliţie din Bratislava, care este deschis laTrezoreria de stat, număr de cont bancar: 7000198637/8180.
Urmeaza o gramda de date privind banca etc
Daca mi vine ceva vreodata de la un minister roman sa platesc aceasta suma, cu cea mai mare placere. Aici am unde sa platesc, primesc chitanta confirmare de plata toate cele.
Nu ma simt deloc bine sa trimit bani intr-un cont in Slovacia, intrucat nu am cu cine vorbi acolo sa-mi confirm plata sa vad ca totul e bine. 500 de euro nu e o suma mica.
Singurul lucru de care mi-e putin teama in scenariul asta e sa nu-mi creasca suma ce le-o datorez.
Da. sigur o voi face. Am contactat aici un avocat care asteapta si el traducerea documentului. Sper sa o am joi cel tarziu.
Ce ma intereseaza de fapt pe mine cel mai mult e la modul generic, in situatia asta, de a fi pus sa platesti ceva ptr o "infractiune" (nu stiu cum sa calific evenimentul) ce s-a intamplat in alt stat. ce se intampla daca nu platesti ? Am auzit variante de genul ca nu pot intra in tara respectiva. Nu m-ar deranja deloc sa nu mai intru in Slovacia, nu mai calc pe acolo si nici prin alta tara din fosta URSS. Ma poate obliga statul roman sa platesc ceva statului slovac? Nu stiu in ce masura conteaza legislatia din Slovacia atata timp cat sunt cetatean roman si NU sunt in momentul asta pe teritoriu slovac. Cel mai subru scenariu ar fi in care sa ma ia slovacii la ei in tara sa platesc in vreun mod datoria asta . Dar sincer ma indoiesc ca se poate asa ceva( sper) , in general romanii care fac infractiuni in afara sunt trimiti inapoi in tara.

Regret ce s-a intamplat atunci, dar nu prea avem alternative.Mi s-a spus cumva ca n-as putea pleca din Slovacia daca nu platesc amenda aia, si eu vroiam sa parasesc tara lor in seara aia. N-aveam atunci nici timp si nici bani sa pot sa umblu sa contest amenda. Si cea mai mare problema acolo e bariera ligvistica.
Banii nu ar fi o problema sa ii virez in contul respectiv, dar moral consider am platit deja prea multa pentru o vina ce poate fi catalogata cel mult comuna., asa cum se intampla si ptr unele cazuri de genul in Romania.Am fost tratata cu cea mai mare lipsa de respect si bun simt de toti membrii politiei de acolo si de membrii ambulantei.
Am fost lovita intr-o zona pietonala de o masina a politiei in bratislava ( agata din spate). Ca urmare a accidentului parbrizul masinii a fost avariat. Am fost agatata din spate si cotul meu a lasat o amprenta vizibila in parbriz. Asta se intampla acu un an jumatate. Am avut un traducator in engleza, care a zis ca vina e a mea si ca tre sa-mi dea amenda ca daca nu platesc parbrizul masinii..Mi-au dat amenda pe loc, am platit 500 de coroane( echivalent a 15 euro) si atat. Au plecat toti fericiti. Astazi am primit o scrisoare din Bratislava, scrisa in slovaca. Din ce am priceput acolo cu ajutorul Google Translate e ca imi cer sa platesc daunele masinii in valoare de 480 de euro in termen de 10 zile. pentru ca sunt vinovata de producerea acelui eveniment.

Avand in vedere ca scrisoarea imi e venita in limba slovaca, traducator pentru aceasta limba nu gasesc nici in iasi. ce indatoriti am ? Nu inteleg nici continutul complet al scrisorii. Ce masuri ar trebui sa iau?
Am luat deja contact cu ambasada romana la bratislava si le-am trimis documentul.Astept si raspunsul lor.

Ce vreau eu sa stiu este cum ma poate obliga statul slovac sa platesc amenda ( sau ce e asta )?
Daca nu o platesc ce se poate intampla?
Oricum eu nu am incredere sa trimit o suma asa mare de bani la un cont, care e scris intr-o scrisoare a carui autenticitate ma pot indoi. Intrucat nu pot verifica in nici un fel autenticitatea ei. As fi vrut sa primesc asa ceva din partea statului roman, in limba mea materna sa pot intelege ce e acolo. Si apoi statul roman sa vireze banii statului slovac.