avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Activitate CYBORG

Activitate CYBORG

Bună seara!
Aveți idee în Ploiești unde pot să trimit un fax în probleme de pensie?
Vă mulțumesc.
Bună ziua!
Ministrul Muncii Bucura Oprescu va pune în aplicare promisiunea făcută vârstnicilor în Programul PSD de guvernare Capitolul 11, și anume asistență medicală la domiciliu și alimente, prin PNNR, deci cu fonduri de 80 milioane Euro.
Ministrul a inaugurat, în februarie 2024-din câte știu, niște centre de zi în județe în acest scop, din câte am citit.
Știți cumva când anume va intra efectiv în funcțiune concretă acest Program-promisiune în Ploiești?
(Ar trebui anunțată oficial la TV!)

Vă mulțumesc
Bună ziua!
Sunteți amabil să-mi spuneți-am lucrat la 3 schimburi, în petrochimie, la Lukoil, fostul Petrotel, pentru recalcularea pensiei( sunt născut în 9 iulie 1954,și am ieșit la pensie pentru limită de vârstă în toamna lui 2019) având în vedere noua lege a pensiilor, care intra în vigoare la 1 septembrie 20244:
1.sporul de noapte este un spor permanent sau nepermanent?
2.Dar sporul de toxicitate?
3.Dar sporul de pericol?
Mi se pare că mai este un spor, dar nu mai știu care…
Vă mulțumesc frumos.
„formula de majorare a pensiilor este rata inflaţiei din anul precedent plus jumătate 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut”
Vă ROg să-mi dați un exemplu sau două, de sumă în lei rezultată din acest calcul.
De exemplu, care este concret, în lei,
1. Cât vine în lei ”câștigul salarial mediu brut”? De ex. în anul 2023
2. Cum adică ”creșterea reală”? tot în 2023
3. 50% înseamnă jumătate, asta înțeleg.
Vă rog frumos să-mi dați un exemplu…pentru anul 2023, pentru că pentru 2024 nu știm(?)
Vă mulțumesc frumos
Bună ziua!

Parcă era o lege de prin anii 2000, privind asistența gratuită la domiciliu a persoanelor vârstnice.
Mai există, adică funcționează în prezent?

p.s. Premierul Marcel Ciolacu a promis când a venit la guvernare, că va aplica un fel de pachet de măsuri pentru persoanele trecute de 60 de ani, cu venituri până în 1700 lei și singure.
Cu asistență medicală gratuită la domiciliu și pachete cu mâncare.
Dar văd că nu s-a ținut de cuvânt, așa că unii pensionari nu mai votează PSD.
Ar fi fost o măsură foarte bună.
Știți ceva pe subiectul ăsta?
Vă mulțumesc.Bună ziua!

Programul de guvernare al PSD 2023-2024 este:

CAPITOLUL 11
Cităm:

” PROGRAMUL ”DEMNITATE SOCIALĂ PENTRU SENIORII DEFAVORIZAȚI” se adresează pensionarilor beneficiari de indemnizație socială și cei cu invaliditate, circa 1,5 milioane beneficiari, și prevede în principal: mese calde/pachete alimentare; îmbunătățirea accesului la sănătate în mediul rural și servicii de îngrijire la domiciliu cu echipe integrate (asistent social, asistent medical comunitar, îngrijitor la domiciliu)”

Mai publicăm-extrem de rar- aici și câte o informație care interesează puternic pe cei de la bloc.
Nu numai întrebări. Bine, asta rareori. Iar de la Opaina care nu e fiștecine, avem de învățat carte, în materie de repartitoare, legi etc. A fost director RADET și are mare experiență în zona asta în discuție.



Legea e abuzivă, nedreaptă, idioată și dictatorială!!!!Câtă vreme sunt proprietari la bloc-și-s mulți, nene!- care înjură pe bună dreptate această lege dusă cu capul, și care proprietari spun că AU PLĂTIT MAI MULT, MAI MULȚI BANI, CÂND AVEAU REPARTITOARE, DECÂT CÂND NU AVEAU, concluzia e simplă:cineva vrea să bage pe gât oamenilor, proprietarilor, ceva, un aparat, care în loc să-facă pe proprietari să plătească mai puțin, mult mai puțin, din contră, vor plăti-vom plăti mai mult. Așa declară oamenii!!!De ce nu citiți comentariile de pe Youtube, de exemplu. Mulți înjură că au fost jecmăniți, obligați dictatorial să-și bage repartitoare care golesc buzunarele! Văd că dv. luați apărarea acestor aparate care te ușurează la buzunare, dacă ți le montezi!Repet: citiți comentariile proprietarillor care au plătit mai mult cu, decât fără repartitoare. (În plus, la bloc sunt și sunt pensionari cu pensii mici,-nu numai multimiliardari- pe care statul nu îi ajută, nu-i subvenționează cât de cât, ca să și monteze )Dv. vreți să plătim, cu toții mai mult, chiar și dv, sau se pare că dv. sunteți de la vreo firmă care vinde, montează repartitoare și atunci vă înțeleg…normal că luați apărarea repartitoarelor și a ăstei legi…????
Bună ziua!
Uitați, aici, opinia, pe scurt, super-calificată a lui Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR), și fost director al RADET (Termoenergetica în prezent), susţine că repartitoarele pentru calorifere nu ar trebui să fie obligatorii, pentru că nu sunt eficiente. Principalele argumente pe care le aduce Radu Opaina împotriva repartitoarelor: nu sunt contoare, ci termometre; sunt făcute pentru reglarea confortului; repartitoarele de calorifer nu măsoară consumul; pentru promovarea lor s-ar face propagandă comercială mincinoasă; pot strica sistemele de încălzire din blocuri.
[ link extern ] /
Da, aveți dreptate. Va multumesc.

CHKa a scris:

De unde ar putea sti cineva de pe forum ce a inteles initiatorul legii prin acea sintagma ? Numai Ministerul Muncii v-ar putea raspunde ... Nu se prind in legi chiar toate amanuntele - cu atat mai putin exemple - acestea se clarifica in normele de aplicare . Dar , pana la norme , legea, trebuie dezbatuta in Parlament , urmeaza sa vedem cum va fi forma finala . Acum e doar un draft , o propunere de lege .


Bună ziua!
Zice noua lege a pensiilor:
”Pensia minimă va creşte (în ianuarie 2024) cu cel puţin 151 de lei. Majorarea ar urma să fie făcută diferențiat pentru pensia minimă.
Cum adică ”diferențiat”, de ce nu explică în detaliu, cu măcar un exemplu, cum adică ”diferențiat”?
Vă mulțumesc.
Bună ziua!
Citesc, în presă, despre pensia minimă și formula de calcul și recalculare(aceea din septembrie 2024) a pensiei minime.
Voi cita aici fragmentul esențial, dar voi posta și linkul, la urmă.
Este adevărat că, așa cum scrie presa, anume că:

”Pensia minimă se recalculează de la 1 ianuarie 2024
(Adică, de fapt, se aplică art. 91 din Legea pensiilor 127 per 2019. O lege f. bună. Nota noastră)
Noua formulă de calcul a pensiei minime se va raporta la procentajul de 40%, respectiv 45% din salariul minim brut pe economie și va crește în funcție de stagiul de cotizare. Cum salariul minim pe economie va fi din octombrie 3.300 lei, înseamnă că pensia minimă va porni de la valoarea de 1.320 lei (respectiv 40% din salariul minim). În prezent, pensia socială minim garantată în România este de 1.125 lei. Creșterea ar urma să fie de minim 17,3%.”
Adaug că pentru fiecare an muncit peste cei 15 ani ”standard”, se adaugă 1% din salariul minim brut pe economie.
Este adevărat?
Vă mulțumesc.
[ link extern ] /