Da,asa mi se pare corect și mie,deși nici diferențierea asta intre aplicabilitatea codului muncii în mediul privat și sistemul penitenciar nu înțeleg cum este posibil,sa funcționeze după o lege atât de învechita și nu se aduc modificări...Oricum mulțumesc încă odată,răspunsurile dumneavoastră mi-au fost mereu de mare ajutor.
Mulțumesc frumos pentru răspuns,deci pentru 2019 trebuie sa i se acorde zile de concediu măcar proporțional din 8 martie pana la sfârșitul anului ,dar nu sa i se spună ca va beneficia doar de zilele de concediu suplimentare pentru anul 2019 și zile de concediu deloc...practic femeia a lipsit din septembrie 2017-8 martie 2019. Înțeleg sa nu primească pentru 2018 zile de concediu,dar pentru 2019 nu poți sa nu-i acorzi nimic.
Buna ziua,
Conform modificărilor aduse articolului 145,146 din Codul Muncii de Legea nr.12/2015 cu privire la concediile de drept,as dori o lămurire cu privire la modul de calcul al zilelor de concediu la revenirea din incapacitate temporara de munca după un an 1 an si 1/2 de cod de indemnizații 14(neoplazii).
De ex.:-dacă salariatul meu are dreptul la 28 zile concediu pe an și a revenit din 8 martie 2019 la servici după si a ramas in concediu medical in septembrie 2017, va primi 28 zile de concediu pentru anul 2019, încă 28 zile pentru 2018 și încă (28-zilele consumate înainte de a intra în concediu medical (in cazul meu 10)?sau acord în întregime doar zilele pentru anul 2019?-cazul este in sistem privat
Mulțumesc anticipat.
Aceeasi intrebare doar ca pentru sistemul administratiei penitenciare unde exista acel statut special al functionarului public reglementat de HG 1946/10.11.2004. Mentionez ca nu vor sa acorde zile de concediu la revenire din incapacitate temporara de munca deloc pentru anul 2019, nici vorba de 2018, dar sunt de acord sa beneficieze salariatul de zilele restante din 2017,adica de cele 10 zile restante din 2017. Pentru 2019 au calculat doar zilele de concediu acordate pentru conditii speciale(6 la numar).
Buna ziua, Am o intrebare legata de situatia in care o firma s-ar afla intr-una din situatiile care fac exceptie de la concedierea salariatelor aflate in CIC si anume : reorganizare judiciara,faliment,dizolvare,Intrebarea mea ar fi: cand poti concedia salariata care are contractul suspendat pentru CIC 2 ani, la revenirea ei din suspendare sau trebuie sa astepti cele 6 luni,conform legii ? sau poti pur si simplu sa incetezi contractul ei in timp ce are contractul suspendat pentru CIC, daca s-a declarat firma in reorganizare,etc...?Personal am auzit de situatii in care s-a practicat cea din urma metoda si vroiam sa stiu daca este legal. Multumesc .
Din pacate programatorul (de salarii) a facut modificarile conf. OUG.3/2018 si am observat ca angajatorul trebuie sa plateasca contributiile pentru orele lipsa,ca si in cazul angajatilor cu part time...cred ca aici nu mai putem interveni, vorbim de situatia cand salariatul are fix salariul minim/economie,fara niciun spor, ora suplimentara sau altceva in plus...
Multumesc mult.Deci daca in CCM la nivel de unitate este specificat ca invoirile se taie din orele lucrate,nu ne poate obliga nimeni sa le platim, nu am facut nici o ilegalitate...dar contributiile se platesc totusi,ca si in cazul contractelor part time incepand de anul trecut.
La societatea la care lucrez se practica aceasta forma de invoire inca din 2006. Pana luna aceasta nu s-a pus problema ca nu este in regula sa taiem aceste ore din totalul orelor lucrate, am avut controale ITM anual, au cerut pontaje domnii inspectori, au vazut ca lipsesc ore la anumiti angajati,au putut vedea ca sunt taiate aceste ore si la retributie. Mai mult , la AJOFM am avut in jur de 130 concedieri in 2016, salariati la care am trecut pe adeverintele de vechime si pe Anexa 11 care se cere la AJOFM aceste ore lipsa si cu toate astea nimeni nu mi-a atras atentia ca nu ar fi legal. Mentionez ca am trecut acest lucru atat in ROI cat si in CCM, ITM a aprobat acest CCM acum 2 ani, nu am primit nicio notificare cum ca nu ar fi legal, deci salariatii pot pleca de la locul de munca cu bilet de voie pentru rezolvarea unor probleme personale,nefiind platiti pentru orele respective.Daca lipsesc mai mult de 4 ore intr-o zi,pierd si bonul de masa pentru ziua respectiva. Astea sunt prevazute in CCM.
Absolut pe toate forumurile constat ca am facut o mare ilegalitate si ca aceste ore trebuiau platite, conform HG 1946/2004,ca nu este reglementat legal aceasta forma de absentare,este adevarat ca nu apare in Codul muncii.
Deci nu vorbesc de zile intregi de invoire, alea logic ca sunt concedii fara plata introduse in Revisal cu cerere si decizie de CFP, aici vorbesc doar de cateva ore lipsa pe luna,cand omul are o problema urgent de rezolvat. Majoritatea salariatilor sunt femei, este o fabrica de confectii,la ele si problemele apar mult mai frecvent. Daca aduni aceste ore la o fabrica unde ai 150-200 salariati,pai se aduna(de ex. in luna Ianuarie 2018 in total au fost 127 ore de invoiri=aprox 16 zile) chiar nu ne putem permite sa facem cadou la salariati aceste ore in fiecare luna. La societatea noastra se lucreaza intr-un singur schimb 8h/zi-40h /sapt. si nu exista posibilitatea sa recupereze omul aceste ore, pentru ca nu renteaza societatii sa ramana doi trei oameni peste program si sa consume curent ,gaz, compresoare, etc.
Cu aparitia acestor modificari fiscale din 2017/2018 cand : “Contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, datorate de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu pot fi mai mici decat nivelul contributiilor sociale aferente salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost active, cu cateva exceptii care se aplica si in prezent.”
De aici a aparut problema si la biletele de voie. Acum, normal ca dupa aceste modificari si pentru aceste ore lipsa la salariati din totalul de ore/luna, trebuie sa plateasca angajatorul contributiile integral pentru minimul pe economie, dar oare avem voie sa nu-i platim efectiv orele lucrate la salariat?doar contributiile…?ca la cei cu fractie de norma?
Mentionez ca majoritatea salariatilor sunt incadrati cu salariul minim pe economie in acest moment.
Am marea rugaminte sa-mi spuneti cum sa procedam ca sa fie legal si sa nu avem probleme ? Eu cred ca daca sunt platite contributiile integral pentru salariati, nu ar trebui sa-i doara capul prea tare de restul pe D-nii inspectori…..insa constat ca nu are voie sa iese nimeni cu salariul sub minim pe economie.Deci nu are voie sa fie nici cu ore mai putine?
Oricum nu sunt lamurita nici cu invoirea cu recuperare. In acest caz ,ce treci in pontaj?nu il treci cu cate ore a stat la lucru efectiv iar recuperarea va aparea in alta zi sau luna, ca ora suplimentara?si il platesti atunci cand a recuperat efectiv orele?sau il platesti integral atunci cand pleaca si vede el cand recupereaza….?
Multumesc. Eu am intrebat in contextul in care 30 dec 2017-02.01.2018 este perioada de libere, in care nu ar trebui sa transmit Revisal. Dar asta este, ne petrecem sarbatorile cu Revisal,gratie modificarilor aduse de HG 877/2016,combinat cu HG 846/2017.
Buna ziua, deranjez cu intrebare legata de operarea in Revisal al majorarii salariului conf. HG 846/2017, daca salariatul meu are C.I.M. suspendat cu art. 54 pana la sf.lunii Decembrie, adica ultima zi de susp. este 29.12.2017?