avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Biletele de voie (invoirile)in scopuri personale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Biletele de voie (invoirile)in scopuri personale

La societatea la care lucrez se practica aceasta forma de invoire inca din 2006. Pana luna aceasta nu s-a pus problema ca nu este in regula sa taiem aceste ore din totalul orelor lucrate, am avut controale ITM anual, au cerut pontaje domnii inspectori, au vazut ca lipsesc ore la anumiti angajati,au putut vedea ca sunt taiate aceste ore si la retributie. Mai mult , la AJOFM am avut in jur de 130 concedieri in 2016, salariati la care am trecut pe adeverintele de vechime si pe Anexa 11 care se cere la AJOFM aceste ore lipsa si cu toate astea nimeni nu mi-a atras atentia ca nu ar fi legal. Mentionez ca am trecut acest lucru atat in ROI cat si in CCM, ITM a aprobat acest CCM acum 2 ani, nu am primit nicio notificare cum ca nu ar fi legal, deci salariatii pot pleca de la locul de munca cu bilet de voie pentru rezolvarea unor probleme personale,nefiind platiti pentru orele respective.Daca lipsesc mai mult de 4 ore intr-o zi,pierd si bonul de masa pentru ziua respectiva. Astea sunt prevazute in CCM.
Absolut pe toate forumurile constat ca am facut o mare ilegalitate si ca aceste ore trebuiau platite, conform HG 1946/2004,ca nu este reglementat legal aceasta forma de absentare,este adevarat ca nu apare in Codul muncii.
Deci nu vorbesc de zile intregi de invoire, alea logic ca sunt concedii fara plata introduse in Revisal cu cerere si decizie de CFP, aici vorbesc doar de cateva ore lipsa pe luna,cand omul are o problema urgent de rezolvat. Majoritatea salariatilor sunt femei, este o fabrica de confectii,la ele si problemele apar mult mai frecvent. Daca aduni aceste ore la o fabrica unde ai 150-200 salariati,pai se aduna(de ex. in luna Ianuarie 2018 in total au fost 127 ore de invoiri=aprox 16 zile) chiar nu ne putem permite sa facem cadou la salariati aceste ore in fiecare luna. La societatea noastra se lucreaza intr-un singur schimb 8h/zi-40h /sapt. si nu exista posibilitatea sa recupereze omul aceste ore, pentru ca nu renteaza societatii sa ramana doi trei oameni peste program si sa consume curent ,gaz, compresoare, etc.

Cu aparitia acestor modificari fiscale din 2017/2018 cand : “Contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate, datorate de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, nu pot fi mai mici decat nivelul contributiilor sociale aferente salariului minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost active, cu cateva exceptii care se aplica si in prezent.”

De aici a aparut problema si la biletele de voie. Acum, normal ca dupa aceste modificari si pentru aceste ore lipsa la salariati din totalul de ore/luna, trebuie sa plateasca angajatorul contributiile integral pentru minimul pe economie, dar oare avem voie sa nu-i platim efectiv orele lucrate la salariat?doar contributiile…?ca la cei cu fractie de norma?

Mentionez ca majoritatea salariatilor sunt incadrati cu salariul minim pe economie in acest moment.

Am marea rugaminte sa-mi spuneti cum sa procedam ca sa fie legal si sa nu avem probleme ? Eu cred ca daca sunt platite contributiile integral pentru salariati, nu ar trebui sa-i doara capul prea tare de restul pe D-nii inspectori…..insa constat ca nu are voie sa iese nimeni cu salariul sub minim pe economie.Deci nu are voie sa fie nici cu ore mai putine?
Oricum nu sunt lamurita nici cu invoirea cu recuperare. In acest caz ,ce treci in pontaj?nu il treci cu cate ore a stat la lucru efectiv iar recuperarea va aparea in alta zi sau luna, ca ora suplimentara?si il platesti atunci cand a recuperat efectiv orele?sau il platesti integral atunci cand pleaca si vede el cand recupereaza….?

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:03, 27 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Invoirile pot fi platite sau neplatite ..... depinde de modul de reglementare la nivel de angajator.

Daca sunt neplatite, atunci salariatul este platit la orele pentru care este prezent la munca .

In situatia unei invoiri , c.i.m. este activ .
Multumesc mult.Deci daca in CCM la nivel de unitate este specificat ca invoirile se taie din orele lucrate,nu ne poate obliga nimeni sa le platim, nu am facut nici o ilegalitate...dar contributiile se platesc totusi,ca si in cazul contractelor part time incepand de anul trecut.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va poate obliga cineva sa le platiti , daca la nivel de ccm scrie calra ca sunt neplatite.

Referitor la contributii , asteptati parerea unui specialist in domeniu , intrucat asa cum am mentionat si pe durata invoirii c.i.m. este activ , in lipsa unor dispozitii contrare.

Din pacate programatorul (de salarii) a facut modificarile conf. OUG.3/2018 si am observat ca angajatorul trebuie sa plateasca contributiile pentru orele lipsa,ca si in cazul angajatilor cu part time...cred ca aici nu mai putem interveni, vorbim de situatia cand salariatul are fix salariul minim/economie,fara niciun spor, ora suplimentara sau altceva in plus...
Chiar daca a fost adoptata acea OUG, programatorul ar trebui sa vada si celelalte dispozitii legale in materie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor de invoire irinajunca irinajunca Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu lamurirea unei probleme. Este vorba despre situatia in care un angajat se invoieste (sa zicem 3 ore) intr-o zi, in ... (vezi toată discuția)
Salariat cu cim 8 ore/zi vrea sa lucreze 4 ore/zi fara schimare norma matei11 matei11 Buna ziua Un Asociat intr-o firma are CIM program de 8 ore/zi si urmeaza niste cursuri de 4 ore /zi dar nu pe domeniul societatii. El nu vrea sa-si modifice ... (vezi toată discuția)
Întârzieri zilnice ale unui salariat la locul de muncă. este corect să fie plătit doar pentru timpul efectiv lucrat? Ionela Brasov Ionela Brasov Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie si va solicit parerile, intrucat doresc sa iau o decizie corecta: un salariat intarzie ZILNIC la locul de ... (vezi toată discuția)