Acum 3 săptămâni am acordat avans unei persoane fizice pentru efectuarea unei comenzi de cherestea. Înțelegerea a fost verbala, plata s-a făcut prin banca, in contul soției sale. Aceasta este singura mea dovada ca am plătit către respectiva persoana suma. In trecut am mai avut relații de colaborare in aceeași maniera cu aceeași persoana fără sa am nicio problema. Am respectat fiecare înțelegerea și totul a decurs ok.
In acest moment acea persoana nu mai raspunde la telefon, nici nu mai vrea sa ne întâlnim - am fost pana la fabrica dansului și a refuzat sa ne întâlnim-
Am sesizat poliția in acest sens, care mi-a dat de înțeles ca nu au ce sa facă și ca trebuie sa ma îndrept carte instanța, fiind vorba despre un litigiu civil.
Am nevoie de un sfat, o părere despre calea legală și cui sa ma adresez pentru a recupera avansul dat. Nu este o suma mică. Se situează in jurul valorii de 10000 lei.
Sunt pe cale sa incep o activitate comerciala cu obiect de activitate- inchiriere obiecte de distractii pentru evenimente. Activitatea se adreseaza persoanelor care organizeaza un eveniment ( nunta, botez, etc). O sa inchiriez stalpisori, arcade, covorase, etc... O sa lucrez si cu persoane juridice, o sa am nevoie de cont bancar.
Ma puteti ajuta cu ce forma juridica sa incep? SRL,PFA,II,IF?
Am si eu o intrebare la care nu imi pot raspunde singur. Am achizitionat o masina-- din Romania, in anul 2011, pentru care nu am platit absolut nimic- taxa poluare... etc, doar taxele normale de inmatriculare. Masina a fost adusa din Germania in anul 2004, dar nu stiu daca fostul proprietar a platit la momentul acela vreo taxa* nici nu cred ca erau in vigoare. Intrebarea mea este daca vand masina in momentul de fata, viitorul proprietar sau chiar eu trebuie sa plateasca/platesc timbrul de mediu pentru a o putea inscrie pe numele sau??
Va rog ajutati-ma cu niste raspunsuri la problema mea!
In ultima perioada am tot insistat pe la diverse persoane si am aflat ca in contractul colectiv de munca interdictia salariatului de a demisiona este de minim 3 ani, daca formarea s-a facut cu scoaterea din productie mai mult de 60 de zile. Fiul meu nu a facut niciun curs( formare la locul de munca) care sa necesite scoaterea din productie cu toate ca formarea dureaza un an. Poate solicita la finalul acestei formari o diploma doveditoare?
De curand fiului meu, care este angajat la o firma cu norma intreaga, i s-a propus acesta formare profesionala care dureaza 1 an, iar asta il obliga pe fiul meu sa nu aiba intentia demisiei in mai putin de 5 ani. Daca ar avea intentia sa demisioneze in mai putin de 5 ani, ar trebui sa plateasca catre angajator costul formarii si al salariului acordat de angajator( parca asa mia spus). Momentan el nu este incadrat in contract cu functia pe care o presupune formarea, dar lucreaza pe acea functie( in contrcat are o functie, iar el face munca pentru care e format), nu participa la niciun curs de formare, etc... In ultima perioada seful lui ii adreseaza cuvinte jignitoare si ar vrea sa fie mutat de pe acel post. Cum ar putea sa plece din aceasta firma fara sa fie acfectat in vreun fel( in cazul in care nu gaseste intelegere).???
Cam 2 facturi pe luna, face el. Pot aparea consecinte pentru nepotul meu? Daca doresc sa il imputernicesc in acest sens, cum ar trebui sa procedez? Multumesc mult!