avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Activitate Yellow

Activitate Yellow

[ link extern ]
Lege nr. 312 din 28.iun.2004
Monitorul Oficial, Partea I 582 30.iun.2004
Intrare în vigoare la 30.iul.2004
privind Statutul Băncii Naţionale a României

ARTICOLUL 16
Mijloace legale de plată

Bancnotele şi monedele emise şi neretrase din circulaţie de către Banca Naţională a României reprezintă însemne monetare care trebuie acceptate la valoarea nominală pentru plata tuturor obligaţiilor publice şi private.
Enel distributie trebuie sa imi dea vreo 500 de lei inapoi. Eu ii vreau in numerar pentru ca altfel ma plimba la banca sa le dau extras de cont stampilat. Exista vreo lege care sa oblige firmele sa dea numerar la cererea clientului, fiind o suma care n-are nicio treaba cu plafonul platilor in numerar?
Ohoo, am numere de inregistrare si de la Engie, si de la ANPC, si de la ANRE. Doar raspunsurile sunt lipsa.
Ma gandesc sa fac o plangere penala directorului Engie pe art 203 "Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate". Pe scurt suntem fosti clienti ai unui operator mic care a renuntat la licenta de gaze, sunt foarte multe persoane exact in situatia mea din review-urile engie pe care le vad pe google, engie este furnizorul meu de unica instanta, dar nu trimite contract, nu trimite facturi, nu imi da posibilitatea sa declar indexul, nici plicuri la adresa, nici mail, in schimb saptamana trecuta imi vine un mail cu preaviz de inchidere a gazelor. Nu ii pot contacta pentru ca nu raspunde nimeni, nu pot face plata din cauza erorilor de pe site (am salvat capturi ecran), nu am cod de contract ca sa pot vedea facturile, iar daca ei inchid gazele desi eu incerc sa platesc, eu si familia mea ne punem sanatatea in pericol din cauza frigului. As vrea sa stiu daca argumentatia de mai sus este valida. Multumesc
Un prestator de servicii mi-a refuzat plata cu cardul. Firma in cauza scoate raportul Z pe toate pos-urile mult inainte de incheierea programului, apoi spune ca nu mai poate accepta plata cu cardul si daca nu vrei sa platesti cash, n-ai decat sa vii a doua zi. Este o institutie infiintata de o primarie. M-am lamurit ca exista o lege 191/2018 care modifica o ordonanta 193/2002 si in care refuzul de a accepta plata cu cardul e o contraventie. Cui o sesizez? Politiei?
Multumesc anticipat pentru informatii.
art 780 cod procedura civila
(5) Nu sunt supuse executării silite prin poprire:
c) sumele aferente plății drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înființării popririi. Atunci când asupra aceluiași cont sunt înființate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăți aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înființării primei popriri.
Legat de o executare silita, am vazut ca atunci cand se pune poprire pe salariu, exista un termen de 3 luni in care nu e voie sa iei bani din salariu, cu conditia sa nu existe si alta poprire, ca atunci se numara de la prima poprire. In cazul in care au fost luati bani in cele 3 luni, exista posibilitatea de a ii cere inapoi si cum?
Multumesc anticipat pentru informatii.
Acum ceva timp in Bucuresti, cineva a pus flori in gropile de pe drum si au fost amendati ca ocupa carosabilul. In ce baza au fost amendati cei cu florile?
Un domn si o doamna care au o firma de spatii verzi in Copaceni Ilfov au inchis un drum public. Este un drum folosit in principal de copii ca sa mearga la scaldat la Arges si l-au transformat in drum de acces pentru firma lor de spatii verzi.
Am fost la primarie, unde mi s-a explicat ca stiu de situatie si ca firma a inchis drumul pentru ca se depozitau gunoaie. Chiar in dreptul firmei in cauza sunt doua camere panoramice montate de primarie.
Ce parghii legale am pentru a cere ca drumul sa fie redeschis circulatiei?
Buna ziua, sunt persoana fizica, am dat in antrepriza o casa, lucrurile nu merg foarte bine. Caut pentru consultanta o persoana care sa cunoasca bine mersul actelor in constructii (ce procese verbale face cine, le semneaza cine, e de vina cine daca nu sunt semnate, ce acte sunt necesare pentru receptia lucrarilor). Pe scurt, antreprenorul a facut prost niste lucrari pe care nu le pot reclama la protectia consumatorului pentru ca nu exista, pentru ca nu e facuta receptia lucrarilor, pe care tot antreprenorul refuza sa o faca, pe motiv ca ar fi lipsa niste acte, care tot la el sunt si nu mi le da, si pe care ar fi trebuit sa le faca dirigintele, care insa le-a facut la vremea respectiva.