"Obligatie de a garanta pe cumparator
Obligatia de a garanta pe cumparator are dublu aspect: obligatia vanzatorului sa il garanteze pe cumparator pt evictiune si obligatia vanzatorului sa il garanteze pe cumparator de vicii.Garantia pt evictiune priveste garantarea cumparatorului in cazul pierderii dreptului de proprietate,totala sau in parte,asupra lucrului vandut ori tulburarea cumparatorului in exercitarea dreptului de proprietate asupra acestui lucru prin valorificarea de catre o persoana terta a unui drept asupra lucrului vandut si care determina excludereea dreptului dobandit de cumparator in temeiul contractului de vanzare - cumparare.
De exemplu,in cazul in care vanzatorul a instrainat succesiv bunul la doi cumparatori,unul din cumparatori va revendica bunul in justitie si, in cazul in care va castiga ,il va invinge pe primul impiedicandu-i proprietatea.
"
Buna ziua,in urma unei alte intamplari nefericite din viata as dori sa va adresez o intrebare practica:
-am achizitionat un autoturism de o valoare destul de ridicata in ideea de a o transforma in lichiditati oricand apare o opurtunitate.
Dar de curand(3 luni) a trebuit sa merg la Inspectoratul de politie,unde am fost citat in cazul unui dosar,si a trebuit sa dau cu subsemnatu ca nu instrainez autoturismul pana la incheierea procesului.
Am fost instiintat ca exista o plangere din partea unei companii de leasing,dar desi nu inteleg cum in procesul de cumparare si inmatriculare nimeni din autoritati nu a sesizat problema.
In cele din urma,am dat peste acest text cu Obligatia de a garanta pe cumparator
intrebarile mele sunt: - Fata de cine ar trebui sa formulez o plangere intrucat nu ma pot folosi de bunul achizitionat,practic il am blocat,mentionez ca sunt cumparator de buna credinta si nu-mi fac prea mari griji in privinta sentintei,insa aceasta perioada neagra imi provoaca mari batai de cap.
Nu stiu exact ce demersuri sunt de intreprins,bineinteles ca in primul rand asi dori sa se solutioneze cazul pt a putea dispune practic de activ,deocamdata simt ca-mi ieste ingradit acest drept,
exista solutii reale?
Multumesc anticipat