avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Activitate iureadan

Activitate iureadan

Răspuns la discuția mostenire
Multumesc mult, au fost explicatii "indestulatoare", cum spuneti Dv., juristii !
Răspuns la discuția mostenire
Multumesc mult ! Aproape ca banuiam acest raspuns. V-as ruga (daca nu este prea complicat) sa explicitati cum actioneaza in acest caz actele notariale cu denumirea de "donatie", respectiv "testamentul notarial".
Discuție mostenire
Dupa decesul sotului, sotia supravietuitoare se afla in posesia unui document de succesiune in care figureaza ea, si cei doi copii, respectiv un baiat si o fata. Datorita unei raceli (indiferente) evidente a baiatului fata de mama sa, aceasta doreste sa lase mostenire fetei intregul apartament, fara acordul sau instiintarea baiatului. Cum se poate face asta (donatie sau testament), astfel incat actul de vointa sa nu poata fi atacat de fiu. Batrana (mama) este absolut zdravava si la trup si la minte.
Multimesc !
Multumesc mult, dar nu am aflat esenta intrebarii. Concret, un angajat a avut grupa II de munca, cu 70% din programul de lucru, a primit o adeverinta pentru perioada pana la 01.04.2001. Evident ca dupa 01.04.2001 conditiile de munca au ramas aceleasi, dar s-a utilizat notiunea de "conditii deosebite de munca". A durat un an si opt luni pana cand unitatea a obtinut avizul ITM si a definitivat categoriile profesionale cu "conditii deosebite de munca". Fara sa se intample nimic in sensul schimbarii conditiilor de munca, mai bine de jumatate de angajati (cu grupa a II-a de munca) s-au trezit clasificati la....conditii normale de munca, sugerand sa se adreseze instantei. Intrebarea concreta: angajatii care au avut grupa II-a de munca, in procent de 70-99%, prin prisma art. 15 si art.10 din HG 261/2001 pot fi incadrati la "conditii deosebite" sau la ..."conditii normale" de munca ? Multumesc !
Conform HG 261/2001, art. 15, Locurile de muncă, activităţile şi categoriile profesionale încadrate în grupele I şi a II-a de muncă până la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri (HG 261/2001) sunt considerate activităţi desfăşurate în condiţii deosebite, cu excepţia celor care, conform prevederilor Legii nr. 19/2000, sunt prevăzute ca fiind activităţi desfăşurate în locuri de muncă în condiţii speciale.

Conform HG 261/2001, art. 10, Încadrarea tuturor categoriilor de salariaţi în locurile de muncă în condiţii deosebite se face numai în cazul în care activitatea lor se desfăşoară efectiv în aceste locuri de muncă potrivit programului normal de lucru.

Conform Ordin 50/1990, art. 7, Încadrarea în grupele I şi II de munca se face proporţional cu timpul efectiv lucrat la locurile de munca incluse în aceste grupe, cu condiţia ca, pentru grupa I, personalul sa lucreze în aceste locuri cel puţin 50%, iar pentru grupa II, cel puţin 70% din programul de lucru.

Ce se intampla (potrivit HG 261, art.10) cu grupele de munca in care personalul a lucrat:
-50-99%, in aceleasi conditii pentru care s-a acordat grupa I de munca;
-70-99%, in aceleasi conditii pentru care s-a acordat grupa II de munca;
In data de 01.04.2001 s-a facut trecerea de la grupele de munca I sau II, la conditii deosebite de munca. Un angajat incadrat pana la aceasta data in grupa a II-a de munca, cu cel putin 70%, fara schimbarea conditiilor de munca dupa aceasta data, se poate considera ca a lucrat "in conditii deosebite de munca", conform HG 261/2001 ?
Răspuns la discuția demisie
Raspuns aparent neterminat. Am spus ca de trei luni de zile nu am primit nici un leu salariu.
Atunci cum interpretam urmatorul text din Codul Muncii, respectiv:
"Art 81, alin (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca." ?
Discuție demisie
Acum 5 luni de zile, administratorul ne-a determinat sa semnam un act aditional la CIM prin care sa fim deacord cu diminuarea salariului cu 50% o perioada pana cand societatea se va restabili financiar. Multi dintre noi am acceptat, in ideea de avea un serviciu. Din pacate, de 3 luni nu am primit nici un fel de salariu, si nici nu sunt sanse sa le primim. Astazi mi-am depus demisia. Mai sunt obligat sa vin la serviciu inca 15 sau 30 de zile, si daca da, pentru ce sa mai vin, ca oricum nu voi fi platit . Daca nu mai vin la serviciu, ce-mi mai poate face administratorul ? Imi desface contractul de munca ? Pai, tocmai asta i-am cerut prin demisie.
Răspuns la discuția demisie cu preaviz
Director vanzari pe moldova.