avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Activitate AphisG

Activitate AphisG

In Regulamentul Intern este mentionat destul de generic: "În departamentele unde specificul activităților desfășurate presupune asigurarea serviciului timp de 7 zile din 7 in intervalul orar 00.00 – 24.00, angajatorul va stabili un program de lucru optim care să nu contravină prevederilor legale în vigoare, asigurându-se astfel salariaților drepturile fundamentale privind durata muncii, timpul de odihnă zilnic, precum și timpul de odihna săptămânal (48 de ore consecutive de repaus săptămânal).

Dar aici, consider ca aceasta interpretare de "compensare" este foarte importanta. Daca eu ii pot stabili repausul saptamanal in oricare alte doua zile ale saptamanii fara ca acestea sa nu fie considerate in compensare, atunci ii pot suprapune repausul pe sarbatoare legala. In caz contrar nu pot pentru ca i-as compensa o zi lucrata cu o zi in care era deja liber, si nu are sens.
Daca este asa inseamna ca zilele de repaus saptamanal in alte ziledecat sambata si duminica , in compensare, nu se pot stabili in zile de sarbatoare legala. Corect?

Cornel Vasile a scris:

Repausul saptamanal in alte zile decat sambata si duminica, este considerat ca fiind repaus in compensare pentru sambata si duminica, conform Reg. Intern.

Buna ziua,

O intrebare aditionala: repausul saptamanal in alte zile decat sambata si duminica, este considerat ca fiind repaus in COMPENSARE pentru sambata si duminica, in situatiile in care este prevazut clar prin Regulamentul Intern ca repausul saptamanal in cazul anumitor salariati este in alte zile decat sambata si duminica?


Va explic si de ce intreb asta. Daca cineva are repaus saptamanal sambata si duminica, sa ii muti intr-o saptamana repausul saptamana, chiar si cu acordul acelei persoane, in doua zile din care una este sarbatoare legala, este ca si cum i-ai da liber in COMPENSARE intr-o si in care era deja liber. Daca insa, i se stabileste in avans o alta perioada in care are repaus saptamanal iar una din zile coincide cu o zi de sarbatoare legala, atunci consider ca este justificat, asa cum este justificat si pentru cei care au repaus sambata si duminica si au zile de sarbatoare legala atunci.

Multumesc.
in primul rand, multumesc pentru raspuns.

Prin imbunatatiri, fiind vorba de o curte in oras, inteleg un gazon, un trotuar decent, etc. Nimic care sa aduca neplaceri celuilalt, ba din contr.
Buna ziua,

Sa presupunem, si dau cu drept de exemplu, se achizitioneaza un imobil in coproprietate, la care suprafata totala a terenului este 300mp iar a constructiei 100mp, restul de 200 fiind curte. Casa este cu etaj, unul din proprietari are parterul si celalalt etajul. Pe langa aceasta in acte se mentioneaza ca unul are cota indiviza 250/300 mp si celalalt restul de 50mp.
In aceste conditii, dreptul de folosinta a curtii de 200 mp este considerata egala, invariat de procentul atribuit prin indiviziune? Poate unul din proprietare sa aduca imbunatatiri la curte fara acordul celuilalt?

Daca nu, exista o varianta prin care se poate "parcela" dreptul la folosire in functie de cota?

Multumesc!
multumesc pentru raspunsuri!
Si daca din jocul de ture, persoanele in cauza ajung sa lucreze 1-2 zile in plus sau in minus fata de numarul standard de zile lucratoare din luna, cum ar trebui abordata aceasta situatie?
As mai avea o intrebare pe acest punct, daca imi permiteti: orice forma de acordare a repausului saptamanal in alte zile decat sambata si duminica este considerata ca repaus saptamanal acordat in avans? Daca este prevazut in CCM si se acorda spor de week-end unei anumite categorii de angajati, zilele stabilite ca repaus saptamanal in alte zile decat sambata si duminica, in baza unui grafic de tura, sunt considerate ca luate in AVANS ( in contul zilelor de sambata si duminica) sau sunt de DREPT?
multumesc pentru raspuns!
Buna ziua,

In situatia in care un angajat are contract de munca in care repausul saptamanal este in alte zile decat sambata si duminica pentru ca lucreaza in ture, cum trebuie abordate zilele de sarbatoare legala care cad in zilele de repaus saptamanal? Exemplu: sa presupunem ca intr-o saptamana are repausul conform graficului de tura, joi si vineri iar vineri este zi e sarbatoare legala. Dat fiind ca el este si liber de drept in acea zi, trebuie sa i se acorde o alta zi libera in compensare?

Mentionez ca in cazul acestor contracte exista un spor de week-end pe care societatea il plateste pentru a recunoaste acest tip de munca.

Multumesc.