avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota Indiviza a unei proprietati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota Indiviza a unei proprietati

Buna ziua,

Sa presupunem, si dau cu drept de exemplu, se achizitioneaza un imobil in coproprietate, la care suprafata totala a terenului este 300mp iar a constructiei 100mp, restul de 200 fiind curte. Casa este cu etaj, unul din proprietari are parterul si celalalt etajul. Pe langa aceasta in acte se mentioneaza ca unul are cota indiviza 250/300 mp si celalalt restul de 50mp.
In aceste conditii, dreptul de folosinta a curtii de 200 mp este considerata egala, invariat de procentul atribuit prin indiviziune? Poate unul din proprietare sa aduca imbunatatiri la curte fara acordul celuilalt?

Daca nu, exista o varianta prin care se poate "parcela" dreptul la folosire in functie de cota?

Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2024
AphisG, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:22, 17 Februarie 2024
Buna ziua,, da si nu. Da, cel care are 250/300 adica aprox 83% din teren, este logic ca are mai mult teren, insa nu stie care este acel teren, pentru ca terenul nu este partajat.
Varianta prin care se poate „parcela” dreptul de folosinta este partajul voluntar sau judiciar.
Cat priveste, imbunatatirile, depinde ce intelegeti dvs si coproprietarul prin imbunatatiri,,
in primul rand, multumesc pentru raspuns.

Prin imbunatatiri, fiind vorba de o curte in oras, inteleg un gazon, un trotuar decent, etc. Nimic care sa aduca neplaceri celuilalt, ba din contr.
Da, dpdv al codului civil, legea adica, imbunatatirile pot fi necesare, utile si voluptuare.
(necesare, atunci când în lipsa acestora imobilul ar pieri sau s-ar deteriora; utile, atunci când sporesc valoarea economică a imobilului; voluptuare, atunci când sunt făcute pentru simpla plăcere a celui care le-a realizat, fără a spori valoarea economică a imobilului)
Eiii,, in functie de aceasta, dar si de alte norme civile, se poate aprecia cum si daca se pot face imbunatatirile, si cum se poate vota sau nu pentru acestea, dar si in functie de cota parte a fiecarui coproprietar. Este o dicutie mai larga.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din indiviziune cu teren 375 din 475 in proprietate comuna alexberi alexberi Pentru un teren, as vrea sa stiu ce sanse am de a obtine proprietate personala exclusiva o parte dintr-un teren aflat in proprietate comuna. Exista in ... (vezi toată discuția)
Suprafata imobil svisarinescu svisarinescu Buna ziua . Am o firma care inchiriaza o parte din cladiri si teren unei alte societati pentru sediu social. Cladirea pe care o inchiriez are o suprafata la ... (vezi toată discuția)
Legea 58/1974 clementzzamf clementzzamf Tatal meu prin certificatul de mostenitor a dobandit prin certificatul de mostenitor un imobil din Bucuresti si terenul aferent conform legii sistematizarii ... (vezi toată discuția)