avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Activitate gyll

Activitate gyll

Răspuns la discuția aer conditionat
Vorbiti TAMPENII!
litera f spune FOARTE CLAR: "reparații la instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, IN LIMITELE PROPRIETATII, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități". Peretele exterior al unui bloc NU ESTE PROPRIETATEA LUI, este proprietate COMUNA.
Este foarte limpede ca "in limitele proprietatii" se refera la intreaga lista, INCLUSIV LA AC SI CAZANE DE INCALZIRE, deoarece este evident ca nu ai voie sa montezi un cazan de incalzire pe acoperisul blocului fara acordul coproprietarilor.
Buna ziua,


Detin 4 camere de locuit la mansarda unei case cu 3 nivele + mansarda, unde mansarda are urmatoarea arhitectura:
- o usa de intrare in mansarda de la scara de serviciu a casei
- de la usa de intrare in mansarda porneste un coridor drept, lung de cca 6 metri, care are la capatul sau usa de intrare in uscatoria casei
- pe partea stanga, si respectiv dreapta, a coridurului sunt cate doua usi, fiecare usa fiind intrarea intr-o camera de locuit (deci in total 4 camere)

Din cele descrise mai sus, cele 4 camere sunt in proprietatea mea privata, iar holul si uscatoria sunt spatii comune in care am cota indiviza 8%.


Problema care v-o supun atentiei este urmatoatea:

Dupa cum se vede din descrierea de mai sus, in configuratia actuala a mansardei eu trebuie sa folosesc coridorul comun catre uscatorie pentru a trece dintr-o camera a mea in alta (orice trecere dintr-o camera in alta necesita trecerea prin coridorul comun, camerele fiind complet separate).

Doresc sa modific arhitectuta mansardei in sensul de a comasa suprafetele celor 4 camere intr-un apartament de locuit prin:
- aducerea celor doua camere din dreapta coridorului peste suprafata coridorului
- coridorul actual doresc sa il mut in dreapta celor doua camere

Rezultatul final al reamenajarii descrise mai sus ar fi ca:
- suprafata totala a camerelor mele ar ramane neschimbata
- suprafata coridorului comun ar ramane neschimbata
- s-ar modifica numai pozitzia coridorului care leaga intrarea de la mansarda cu uscatoria (initial situat intre camerele mele, la final ar fi situat in dreapta camerelor mele comasate).

Am cerut de la coproprietari permisiunea de a-mi reamenaja spatiul de locuit in modul descris mai sus, insa acestia nu mi-o acorda. Motivul l-am intuit de la inceput, dar ulterior mi-a fost comunicat si exlicit: vecinii de la ultimul etaj, situat imediat de sub mansarda, vor sa le vand lor mansarda la pret de camere de seviciu, si au facut o intelegere cu restul coproprietarilor in sensul de a-mi bloca orice initiatiativa de reamenajare.


Intrebarea mea este:

Din cate cunosc, exista un set de legi legate de dreptul la viata privata, a caror menire este sa asigure si sa protejeze viata privata a persoanei, si, tot din cate cunosc, niciun drept in afara de dreptul la viata nu este neconditionat. Mai mult, am citit diferite sentinte judecatoresti prin care sunt anulate diverse drepturi de proprietate pe motiv ca acele drepturi au fost exercitate cu rea credinta.

Este evident ca in cazul meu co-proprietarii coridorului comun de la mansarda isi exercita cu rea credinta dreptul la proprietate indiviza asupra coridorului, intrucat oferta mea de repozitionare a coridorului, cu pastrarea suprafetei si functiunii sale, nu produce niciun fel de inconveniente pentru folosirea spatiilor comune conform destinatiei lor. In plus, sunt dispus, si chiar doresc, sa si consolidez mansarda cu ocazia reamenajarii, fapt care ar aduce beneficii intregii cladiri (casa este o casa veche din 19940, mansarda nu a fost niciodata consolidata, iar rezistanta la seism a mansardei este necorespunzatoare conform ultimelor calcule de rezistenta facute dupa 1977).

In baza celor expuse mai sus, as dori sa stiu daca, si in baza caror legi, as putea obtine in instanta dreptul de a repozitiona coridorul comun, cu pastrarea suprafetei si functiunii sale, astfel incat sa imi pot comasa cele 4 camere disparate intr-un apartament compact de locuit


Multumesc.
Va multumesc pentru sugestie, insa as dori raspuns la intrebari
Doresc sa inchei un contract de comodat cu o persoana (cunostinta), si am urmatoarele doua intrebari:

1) in urma incheierii unui contract de comodat, comodatarul poate sa isi faca buletin de bucuresti pe baza acestui contract? (comodatarul este din provincie, a pierdut casa care era cumparata pe credit, s-a mutat cu serviciul la bucuresti, si ii trebuie neaparat buletin de bucuresti pentru serviciu)

2) in ciuda faptului ca persoana cu care doresc sa inchei contractul imi este cunostinta apropiata (prin intermediul unei rude de familie), dorec totusi sa-mi iau un minim de masuri de precautzie; in speta, as dori sa shtiu daca este legal sa includ in contract o mentuine de genul "comodatarul se obliga sa plateasca toate despagubirile rezultate in urma unui eventual accident in imobil care implica plata unor despagubiri catre terte parti (de exemplu, in cazul in care are loc o inundatie care produce pagube unui vecin)". In cazul in care acest lucru nu este posibil la modul general, se pot totushi include in contract clauze specifice? (adica specificate strict un set de situatzii pt care dorect ca comodatarul sa isi asume raspunderea materiala, e.g. inundarea vecinilor)

Multumesc.
Buna ziua,

Am postat in urma cu cateva zile o intrebare la care nu am primit un raspuns, si, in aceste conditzii, imi permit sa revin cu intrebarea mea prin intermediul unui link la postul initial: www.avocatnet.ro/content/for...

PS
Scriu acest nou mesaj deoarece nu am reusit sa gasesc vreo metoda de a "ridica" un post mai vechi inapoi pe primul loc in forum; va rog comunicatzi-mi daca exista o asemenea metoda pentru a putea evita pe viitor adaugarea de posturi noi pentru a "reactiva" un post la care nu primesc raspunsuri.
Stimate Domn Avocat,

Nu shtiu daca atzi citit varianta editata a mesajului meu sau cea originala. Am facut acum, prin editare, mentziunea ca este vorba, in fapt, de un SCHIMB DE SUPRAFETZE intre o part din suprafetzele mele si o parte din suprafetzele comune (in indiviziune). Atzi citit aceasta varianta a mesajului meu? Este raspunsul Dvs in continuare valabil?

PS
Cel mai important element pe care l-am adaugat este precizarea:
-----------
FOARTE IMPORTANT: reconfigurarea implica practic un SCHIMB DE SUPRAFETZE, in sensul ca camerele mele in varianta comasata (reconfigurata) ar fi amplasate pe suprafarza actualului pod (care este spatziu comun), iar actualul pod va fi (partzial) reamplasat pe suprafatza camerelor mele actuale.
-----------
Buna ziua,

Apelez la Dumneavosta in urmatoarea problema:

Am in proprietate personala 4 camere in cadrul unei mansarde intr-o vila (cu 3 niveluri + mansarda), iar pe langa cele 4 camere (relativ mici, de serviciu) ale mele mansarda mai contzine un pod, o camera cu functionalitatea de spalatorie, si un spatiu de trecere, acestea din urma fiind in indiviziune intre totzi coproprietarii imobilului (eu am cota indiviza pe spatziile comune 12%).
Configuratia spatiilor de la mansarda consta dintr-un coridor central (in care se intra de pe scara deserviciu a imobilului), iar din coridorul central se intra in oricare din incaperile de la mansarda. Altfel spus, atat podul si spalatoria, cat si camerele pe care le detzin in proprietate personala, nu sunt accesibile decat din coridorul central al mansardei, iar eu pentru a putea trece chiar si dintr-o camera a mea in alta camera tot a mea trebuie sa ies pe coridorul central (care este spatiu de trecere comun).

Data fiind situatzia descrisa, as dori sa reconfigurez spatiile comune de la mansarda, cu pastrarea suprafetzelor actuale pentru spatziile de trecere, pt pod, si pt spalatorie, in asa fel incat sa comasez camerele mele sub forma unui apartament compact cu o singura usa (usa ar urma sa fie accesibila din noul coridor ce ar fi creat in urma reconfigurarii).
FOARTE IMPORTANT: reconfigurarea implica practic un SCHIMB DE SUPRAFETZE, in sensul ca camerele mele in varianta comasata (reconfigurata) ar fi amplasate pe suprafarza actualului pod (care este spatziu comun), iar actualul pod va fi (partzial) reamplasat pe suprafatza camerelor mele actuale.

Din pacate, se pare ca vecinii s-au intzeles intre ei sa ma saboteze pentru a nu-mi permite reconfigurarea spatziilor comune de la mansarda si comasarea spatziilor mele intr-un apartament compact, deoarece ei shtiu ca asa cum sunt configurate camerele mele acum (adica camere disparate, cu trecere intre ele numai prin coridorul comun) valoarea acestei proprietatzie este mult mai mica decat ar fi daca as avea un apartament compact, si banuiesc (din comportamentul lor general) ca incearca sa ma faca sa le vand lor proprietatea mea la pretz de nimic.

Eu nu doresc sa vand spatziile mele, vreau doar sa pot sa imi fac un apartament civilizat locuibil (mentionez ca este vorba de casa in care m-am nascut si din care am vandut, in urma cu 10 ani, apartamentul in care am locuit, dar am pastrat camerele de la mansarda special pentru a-mi face acolo un apartament cand voi avea banii necesari, insa in ultimii 10 ani s-au schimbat totzi coproprietarii din imobil si cu cei noi nu pot gasi nici o cale de comunicare – pur si simplu nici nu raspund la telefoane de cand i-am rugat sa discutam problema reconfigurarii mansardei).

Propunerea mea catre vecini a fost sa daram complet mansarda actuala si acoperishul (mentzionez ca acoperishul are peste 30 de ani si chiar are scurgeri in cateva puncte), si sa refac totul pe baza de materiale ushoare, totul pe cheltuiala mea, urmand astfel sa reduc greutatea de la nivelul mansardei (nivelul 4 al imobilului) cu cca 20 de tone, fapt care ar reprezenta un beneficiu semnificativ pentru rezistentza la seism a imobilului tzinand cont de faptul ca este o vila de caramida din anii '40 care a fost supusa deja la doua cutremure majore; in plus, propunerea mea de reconfigurare a spatziilor de la mansarda este benefica si din punct de vedere al functzionalitatzii spatziilor comune deoarece in noua configuratzie nu ne mai intersectam pe coridorul de comun de cate ori trec eu dintr-o camera in alta. Mai mult, actualul pod este cu acopersh inclinat care coboara pana la un metru, ceeace face o parte din suprafatza sa utila greu utilizabila, iar propunerea mea de reamenajare contzinea si refacerea podului cu o inaltzime constanta de 2.60m pe toata suprafatza sa, marindu-i astfel suprafatza utila.


REZUMAT:
1) am un numar de 4 camere proprietate personala la mansarda, iar accesul la aceste camere se poate face numai printr-un coridor comun care este utilizat de totzi locatarii si care deserveshte si podul imobilului; de asemenea, sunt coproprietar in indiviziune 12% pe coridorul comun si pe restul spatziilor comune de la mansarda (o camera spalatorie si podul imobilului)
2) as dori sa reconfigurez complet spatziile comune si cele in proprietate peprsonala de la mansarda in scopul de a-mi crea un apartament compact locuibil (aceasta reconfigurare implica un SCHIMB DE PROPRIETATE intre spatziile aflate in proprietate personala si cele aflate in indiviziune), pastrand insa suprafatzele utile ale spatziilor comune actuale, iar ca rezultat al reconfigurarii functionalitatea spatziilor comune este, per total, imbunatatzita (in nici un caz afectata negativ)
3) prin propunerea mea de reamenajare se imbunatatzeshte semnificativ rezistentza la seism a imobilului, in conditziile in care imobilul este vulnerabil la un cutremur de intensitate mare (shtiu acest lucru deoarece am facut un studiu de rezistentza al imobilului acum cca 15 ani), si se reface acoperishul imobilului, totul pe cheltuiala mea.


INTREBARE:
Exista vreo metoda legala de a obliga coproprietarii sa accepte redistribuirea geometriei spatziilor comune de la mansarda, cu pastrarea suprafetzelor si functionalitatzilor actuale dar avand ca efect un schimb partizal de suprafetze intre cele comune actuale si cele aflalte in proprietatea mea mersonala, asta in conditziile in care nu exista nici un prejudiciu obiectiv pentru nimeni, si, mai mult, exista beneficii masurabile pentru totzi coproprietarii (sporirea functionalitatzii spatziilor comune si creshterea semnificativa a rezistentzei la seism a imobilului)?