Pensia minima garantată (pentru limită de vârstă), este afectată de faptul ca ai si pensie militară ? unde găsesc prevederea legală pentru acest lucru ? Mulțumesc ! :)
Am 15 anii lucrați în sistemul MAN pentru care primesc 1100 lei pensie și 22 ani lucrați ca economlst pentru care mi sa calculat a pensie la limită de vîrstă de 490 lei. Cand pensia minima s-a stabilit la 640 lei, mie mi s-au acordat doar 588 lei pentra ca „beneficiez și de pensie militara”. Este corect ? din câte știu. cele 2 sisteme de pensii nu au nimic în comun ...
Îmi puteti spune si mie, care sunt cheltuielile deductibile admise la PFA ?
Există o reglementare unitară (baza legală) sau "câte bordeie, atâtea obiceie" ? :-/
Am văzut prin forum-uri că unii trec si impozitul retinut la beneficiar, altii, o cotă-parte din cheltuielile comune ale locuintei (PFA cu serviciu la domiciliul personal), altii cota de Asigurări, cheltuielile postale, biletele de transport sau carburantul consumat cu autoturismul proprietate personală.
Eu sunt membru al Asociatiei Expertilor Tehnici, la care plătesc o cotizatie lunară, iar o cotă-parte de 10% din onorariul încasat, mi se retine de către instanta pentru care fac expertize. Aceste cheltuieli se deduc ?
Vă multumesc :)
Multumesc pentru completare:) De curând am fost la Casa Natională de Sanatate si mi-am plătit inclusiv contributia anticipata pe 2010... (evit cât pot, restantele)
Dar nenii-guvernantii astia sunt inepuizabili ! mereu "scot" câte ceva nou :((
... cine amaru le poate studia (si cuprinde) pe toate ?!?!
Multumesc !
Asa m-am gandit si eu, dar aveam nevoie de confirmarea cuiva mai priceput decat mine la chitibusurile financiar-legale....
Si totusi, cei de la casa de pensii de ce ma someaza atunci??
In mare naivitatea mea, credem ca in "era computerului", exista o baza de date privind angajatii si neangajatii care desfasoara activitati independente
Bun gasit !
Sunt inginer constructor angajat cu contract de munca permanent la o firma de profil. Mai am si o autorizatie de PFA in calitate de expert in constructii.; Am fost somat de CNPAS sa depun o declaratie de asigurare cf. art 6 indice 1 din Lg.19/2000.
Citind textul legii, cred ca ma incadrez la "exceptiile" prevazute de art.5 aliniatul 1, dar as vrea sa fiu sigur ca nu gresesc. Ma puteti lamuri? Va multumesc !