avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Activitate dancenusa

Activitate dancenusa

Buna ziua,
Va solicit ajutorul deoarece la fosta societate la care am fost angajat nu gasesc nici un fel de intelegere. Am demisionat in luna septembrie 2010 de la o societate cu sediul in bucuresti (punct de lucru in tara) si nici pana acum nu mi-au trimis cartea de munca.(intre timp m-am angajat la o alta societate) Am incercat sa depun la ei o hartie prin care le solicitam trimiterea cartii de munca dar au refuzat sa-mi acorde un nr de inregistrare. Acum as dori sa fac o reclamatie si sa o trimit pe fax dar nu stiu la ce articol din lege sa fac referire si ulterior cu aceasta reclamatie, daca nu se rezolva nimic sa merg la itm. Inca nu stiu daca respectiva carte de munca a fost sau nu predata itm-ului pentru scanare. Cum sa procedez?
Buna ziua,
Doresc sa ma angajez in cadrul altei companii (Y) fata de compania (X) din care am plecat in concediul de cresterea copilului. Termenul in care expira concediul de crestere a copilului este 07.10, dar mi s-a propus colaborarea in cadrul altei companii cu 13.09.

Care este demersul legal pe care il pot face in aceasta situatie? Societatea (X) poate refuza reintegrarea cu data de 09.09, chiar daca demisia doresc sa o depun in aceeasi zi?
Răspuns la discuția drum de servitute
Care este procedura de introducere?Pe cine chem in instanta? Primaria sau vecinul care are acces la drum?
Răspuns la discuția detasare \"fortata\"
Prin aceasta doresc sa multumesc inca o data domnului Valeriu Tudor


Buna ziua,
Din pacate delegarea este o modificare unilaterala de catre angajator a locului de munca, asa cum prevede Codul muncii:

Art. 42. - (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.

(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 43. - Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.

(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.


Daca nu puteti evita delegarea macar sa respecte legea si sa va plateasca toate cheltuielile de transport, cazare si indemnizatia de delegare.

Asta este o masura inumana a angajatorului care vrea sa scape de un salariat.

V-as sfatui sa faceti o scrisoare catre angajator (nu acum ci atunci cand veti incepe munca si vi se va anunta delegarea) in care sa explicati de ce nu puteti accepta delegarea. Scrisoarea o faceti in dublu exemplar din care unul il pastrati dvs.,cu numarul deinregistrare dat de secreariat.

Daca insista totusi sa plecati in delegatie spuneti ca refuzati. Pentru asta va poate concedia numai daca in Regulamentul intern este prevazut acest refuz ca abatere disciplinara si este prevazuta si sanctiunea pentru ea.


Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:

(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.


Deci nu va poate concedia, timp de 6 luni, pentru necorespundere profesionala dar va poate concedia pentru alte motive (unul ar fi desfiintarea postului ocupat de dvs.).

Sfatul meu este urmatorul: pana in octombrie mai sunt 3 luni si poate reusiti sa va gasiti, intre timp, un alt loc de munca.Ati scapa de multe necazuri.

Va doresc mult succes!

Valeriu Tudor
Acum cca 2 ani am achizitionat un teren. Acest teren face parte dintr-un lot mai mare care a fost dezmembrat. In urma dezmembrarii au rezultat 3 terenuri (dintre care si cel cumparat de mine). In momentul achizionarii exista in teren un drum de acces dar care era construit pe islazul comunal, dar nu figura in acte. Bineinteles ca nu mi-a spus nimeni acest lucru (nici macar notarul la care m-am prezentat). Din cele 3 loturi doar unul are acces la drum.

Ce pot face acum pentru a avea acces la un drum si pentru ca ulterior sa pot construi legal ceva pe acel teren?
n prezent, ma aflu in concediu de cresterea copilului, dar incepand cu data de 01.10.2010 trebuie sa ma intorc la vechiul loc de munca (angajator privat). Deja am fost anuntat ca nu mai au nevoie de mine si ca in momentul in care ma voi intoarce ma vor "delega" 60 de zile la Oradea (eu sunt din Constanta). Aceasta delegare nu va fi facuta pentru ca ar avea nevoie de mine in vreun fel acolo ci pentru ca doresc ca eu sa demisionez.

Intrebari:
- cum pot refuza aceasta "delegare"?
- cum pot profita de dreptul legal de pastrare a locului de munca pentru cele 6 luni? (macar pana cand voi gasi un post similar, starea materiala actuala si familia nu-mi permit sa fiu departe de casa atata vreme)


Va multumesc