avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... detasare \"fortata\"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

detasare "fortata"

n prezent, ma aflu in concediu de cresterea copilului, dar incepand cu data de 01.10.2010 trebuie sa ma intorc la vechiul loc de munca (angajator privat). Deja am fost anuntat ca nu mai au nevoie de mine si ca in momentul in care ma voi intoarce ma vor "delega" 60 de zile la Oradea (eu sunt din Constanta). Aceasta delegare nu va fi facuta pentru ca ar avea nevoie de mine in vreun fel acolo ci pentru ca doresc ca eu sa demisionez.

Intrebari:
- cum pot refuza aceasta "delegare"?
- cum pot profita de dreptul legal de pastrare a locului de munca pentru cele 6 luni? (macar pana cand voi gasi un post similar, starea materiala actuala si familia nu-mi permit sa fiu departe de casa atata vreme)


Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 5 Iulie 2010
dancenusa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:03, 5 Iulie 2010
Prin aceasta doresc sa multumesc inca o data domnului Valeriu Tudor


Buna ziua,
Din pacate delegarea este o modificare unilaterala de catre angajator a locului de munca, asa cum prevede Codul muncii:

Art. 42. - (1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.

(2) Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Art. 43. - Delegarea reprezinta exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Art. 44. - (1) Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.

(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.


Daca nu puteti evita delegarea macar sa respecte legea si sa va plateasca toate cheltuielile de transport, cazare si indemnizatia de delegare.

Asta este o masura inumana a angajatorului care vrea sa scape de un salariat.

V-as sfatui sa faceti o scrisoare catre angajator (nu acum ci atunci cand veti incepe munca si vi se va anunta delegarea) in care sa explicati de ce nu puteti accepta delegarea. Scrisoarea o faceti in dublu exemplar din care unul il pastrati dvs.,cu numarul deinregistrare dat de secreariat.

Daca insista totusi sa plecati in delegatie spuneti ca refuzati. Pentru asta va poate concedia numai daca in Regulamentul intern este prevazut acest refuz ca abatere disciplinara si este prevazuta si sanctiunea pentru ea.


Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:

(3) Pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii.


Deci nu va poate concedia, timp de 6 luni, pentru necorespundere profesionala dar va poate concedia pentru alte motive (unul ar fi desfiintarea postului ocupat de dvs.).

Sfatul meu este urmatorul: pana in octombrie mai sunt 3 luni si poate reusiti sa va gasiti, intre timp, un alt loc de munca.Ati scapa de multe necazuri.

Va doresc mult succes!

Valeriu Tudor
Mesajul de mai sus este raspunsul meu la intrebarea dvs., adresata prin intermediul e-mail.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcerea din concediu de crestere copil ENGFULL ENGFULL mai este obligat angajatorul sa nu desfaca CIM timp de 6 luni dupa intoarcerea din c de crestere copil (vezi toată discuția)
Cadru legal delegare?? LoredanaSTG LoredanaSTG Pentru a ne face sa ne dam demisia angajatorul ne-a delegat (15 angajati) pentru 60 zile la sediul din Bucuresti. Din catre am cautat cadrul legal pentru ... (vezi toată discuția)
Concediere/restructurare in timpul celor 6 luni de adaptare dupa revenire din cic akinom0440 akinom0440 Buna ziua, am revenit din CIC acum 2 luni iar acum angajatorul a hotarat sa ma trimita in delegatie (desi fisa mea de post nu prevede asa ceva...postul meu ... (vezi toată discuția)