avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Activitate lucian.daniel

Activitate lucian.daniel

Răspuns la discuția Utilizare fond de reparații
Acest lucru este deja discutat; firma care va efectua reparația va elibera factură și garanție pentru lucrarea executată.
Problema expusă - poate nu am fost suficient de explicit - se referă la faptul că se vor folosi fonduri comune pentru a repara ceva ce, din punct de vedere al existenței în acte, nu există.
Bună ziua!
Suntem o scară de bloc cu 4 coloane (4 apartamente pe palier). În cadrul asociației de proprietari la care am aderat am convenit să contribuim lunar cu o sumă de bani pentru constituirea unui fond de reparații la suprafețele comune, fond care ne-a fost chiar de folos la diverse lucrări (reabilitare tehnică subsol, înlocuirea ușilor de acces, reparația interfonului etc.).
Momentan ne confruntăm cu următoarea problemă: terasa blocului este acoperită pe două coloane alăturate cu acoperișuri construite de foști proprietari cu mult timp în urmă (anii '90), individual, în regie proprie, fără proiect de modificare sau autorizație de construire. Datorită timpului/deficiențelor de realizare, la unul din cele două apartamente de la ultimul etaj, acoperite așa cum am arătat anterior, sunt infiltrații de la ploi. Actualul proprietar al apartamentului dorește să repare acoperișul utilizând pentru achiziția de materiale bani din fondul de reparații.
Întrebarea este: asociația de proprietari care administrează acest fond de reparații poate să îi acorde în mod legal suma solicitată, având în vedere că este vorba de o intervenție la o lucrare care nu deține avizele și autorizațiile necesare?

Vă mulțumesc!
La sfârșitul fiecărui semestru, ca și diriginți ai claselor de elevi, întocmim scrisori cuprinzând situația școlară a fiecărui elev, observații și recomandări. În funcție de situația școlară, dacă elevul este corigent, se adaugă și o înștiințare „specială”, pentru părinte, cu privire la situația elevului. În plus, dacă situația de corigență rămâne „activă” și la sfârșitul semestrului al II-lea, se indică data examenului de corigență și tematica, în vederea pregătirii.
În clasa mea este un elev care de trei ani ajunge în această situație, și tot de trei ani, scrisoarea de înștiințare - recomandată, cu confirmare de primire - revine la liceu. În acest an, la motivul nepredării este specificat „Expirarea termenului de păstrare”. Menționez că adresa este corectă, conformă cu actele de identitate ale elevului și părintelui, iar înștiințarea nu pot să o livrez personal, datorită distanței mari dintre sediul liceului și localitatea de domiciliu a elevului.
Telefonic, atât părintele, cât și elevul au fost anunțați cu privire la toate reperele temporale și tematice ale examenului de corigență.
Ce este de făcut în acest context? Există o modalitate de a transmite scrisoarea de înștiințare altfel decât prin serviciile Poștei Române?
Răspuns la discuția Abandonul copilului
Copilul va împlini în decembrie 4 ani.
Are rude (copiii din căsătoria anterioară şi încă pe cineva) în celălalt capăt de ţară. Nici ei nu ştiu prea multe despre ea. Câte un SMS sporadic...
Ce s-ar putea face în situaţia de mai jos:

Copilul avea 11 luni când mama a plecat în străinătate, în căutarea unui loc de muncă. Copilul a rămas în grija tatălui (diabetic, şomer) şi a unei bunici în vârstă (aproape de 70 de ani). Singurul venit al lor este pensia bunicii, putin peste 1000 de lei. De menţionat că cei trei locuiesc în chirie.
La plecare, mama a lăsat în urmă datrorii la diverse instituţii bancare şi non-bancare, rate la aparatura electrocasnica etc. Dacă în primul an mama a trimis bani în ţară pentru plata ratelor, în al doilea an sumele au început să fie tot mai mici si mai rare, iar în anul curent nu a mai trimis nimic, în plus i s-a pierdut şi urma. De un an de zile contactele sunt ca şi inexistente.
Situaţia tatălui (sanatate/angajare) nu s-a îmbunătăţit cu nimic, iar anii s-au acumulat la vârsta bunicii.

Există o posibilitate legală ca mama să fie adusă să-şi crească copilul?
Răspuns la discuția Acoperis smuls de furtuna
lucian.daniel a scris:

[...]

În urmă cu trei săptămâni, în urma unei furtuni puternice, acoperişul de pe apartamentul meu a fost smuls de un vartej, iar o parte din el a căzut pe maşina unui vecin, distrugându-i parbriz, cupeu, lunetă. Reparaţia îl costă, conform spuselor lui, cca 2000 de euro, făcută prin ceva prieteni, pentru a nu mai plăti si TVA sau alte taxe.

Întrebarea mea este: vecinul cu maşina avariata poate avea vreo pretenţie financiară de la mine (despăgubire), ca şi actual proprietar al apartamentului de pe care a fost smuls acoperişul?
[...]


Poate fi vorba de un caz de forta majora, avand in vedere ca in acea zi, au fost mai multe acoperisuri smulse si (conform mass-media locala) aprox. 100 de masini avariate?

Numai bine.
Răspuns la discuția DE la anu cum se intra la liceu
Conform declaratiei Secretarului de Stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Oana Badea ( [ link extern ] .
Totusi, conform sursei citate mai sus, se pare ca acest lucru nu va fi aplicabil din anul scolar 2010-2011, datorita vacantei parlamentare; senatorii au aprobat articolul de lege care reglementeaza acest lucru, dar nu a fost dat votul final pe Legea Educatiei.
Tot conform sursei citate mai sus, pentru liceele care au mai putini candidati decat numarul de locuri se organizeaza admitere computerizata, in calculul mediei de admitere intrand portofoliul educational 40% si media de la evaluarea nationala 60%.
Metodologiile privind examenele nationale ar trebui sa fie facute publice la inceputul fiecarui an scolar (1 septembrie).

Numai bine.
Bună ziua,

În urmă cu 14 ani am cumpărat apartamentul în care locuim şi acum. Contractul de vânzare-cumpărare dintre noi foştii proprietari face referire strict la spaţiul de locuit, nu şi la acoperişul construit solitar, doar asupra apartamentului, pentru a stopa infilitraţiile de pe terasa blocului; de proiect, autorizaţie sau alte aprobari nici nu poate fi vorba. Lucrarea s-a făcut pe c heltuiala fostului proprietar, fără contribuţia altor vecini de pe scară. Cu timpul fiecare din ceilalţi trei vecini de pe palier (etajul IV) şi-au construit si ei acoperşuri, tot în aceleaşi condiţii.

În urmă cu trei săptămâni, în urma unei furtuni puternice, acoperişul de pe apartamentul meu a fost smuls de un vartej, iar o parte din el a căzut pe maşina unui vecin, distrugându-i parbriz, cupeu, lunetă. Reparaţia îl costă, conform spuselor lui, cca 2000 de euro, făcută prin ceva prieteni, pentru a nu mai plăti si TVA sau alte taxe.

Întrebarea mea este: vecinul cu maşina avariata poate avea vreo pretenţie financiară de la mine (despăgubire), ca şi actual proprietar al apartamentului de pe care a fost smuls acoperişul?

Mulţumesc anticipat pentru răspunsuri.