avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abandonul copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abandonul copilului

Ce s-ar putea face în situaţia de mai jos:

Copilul avea 11 luni când mama a plecat în străinătate, în căutarea unui loc de muncă. Copilul a rămas în grija tatălui (diabetic, şomer) şi a unei bunici în vârstă (aproape de 70 de ani). Singurul venit al lor este pensia bunicii, putin peste 1000 de lei. De menţionat că cei trei locuiesc în chirie.
La plecare, mama a lăsat în urmă datrorii la diverse instituţii bancare şi non-bancare, rate la aparatura electrocasnica etc. Dacă în primul an mama a trimis bani în ţară pentru plata ratelor, în al doilea an sumele au început să fie tot mai mici si mai rare, iar în anul curent nu a mai trimis nimic, în plus i s-a pierdut şi urma. De un an de zile contactele sunt ca şi inexistente.
Situaţia tatălui (sanatate/angajare) nu s-a îmbunătăţit cu nimic, iar anii s-au acumulat la vârsta bunicii.

Există o posibilitate legală ca mama să fie adusă să-şi crească copilul?
Cel mai recent răspuns: lucian.daniel , utilizator 13:34, 28 Octombrie 2012
Nu , mama nu poate fi obligată să vină în ţară pentru a se îngriji de copilul ei. Obligaţiile ei însă faţă de copil există chiar şi dacă este plecată, tatăl ar putea să se adreseze instnaţei pentru a solicita o pensie de întreţinere pentru copil.
Ar trebui să se adreseze şi unei instituţii de ocrotire socială, Direcţiei pentru Protecţia Copilului , pentru a se lua act de situaţia copilului, eventual a se efectua o anchetă socială şi , eventual, să se dispună unele măsuri de protcţie socială.
Dupe ce instanta o va obliga la plata unei pensii, dupa 2 luni de neplata, o poate acuza de abnadon de familie.
Cat are copilul acum ? Mama nu mai are rude in tara care sa dea relatii despre ea ?
Copilul va împlini în decembrie 4 ani.
Are rude (copiii din căsătoria anterioară şi încă pe cineva) în celălalt capăt de ţară. Nici ei nu ştiu prea multe despre ea. Câte un SMS sporadic...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tutela persoana fără discernamant jodeea82 jodeea82 Buna ziua Am și eu o situație. Bunica mea a fost recent diagnosticata cu Alzheimer. De asemenea are nevoie de o operație dar doctorii nu o vor efectua ... (vezi toată discuția)
Custodie copil elly_nena elly_nena buna seara si ma iertati de deranj as vrea sa va cer un sfat ajutorul daca puteti e o problema delicata despre un copil abandonat de mama ramas in custodia ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara edymanuel2000 edymanuel2000 Tatal meu a parasit domiciliu acum 15 anii ( eu am varsta de 21 ani ) lasandu-ne singuri -pe mama mea si inca doi frati mai mici , in casa strabunicilor mei ... (vezi toată discuția)