avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Activitate NEW_GUEST

Activitate NEW_GUEST

Răspuns la discuția CIM VERSUS CCM
Deci grila de salarizare mai putin favorabila decat cea in baza careia a fost stabilit salariul prevazut in CIM i se poate aplica angajatului numai daca, ulterior incheierii CCM la nivel de unitate, se incheie si acte aditionale ale CIM. Acte aditionale care presupun, evident, acordul salariatului.

Poate angajatul sa refuze semnarea acestui act aditional? sau, din alt unghi privita problema, in cazul in care refuza semnarea actului aditional, in ce temei legal ii poate aplica angajatorul noua grila de salarizare?

Precizez ca NU ma refer la prime, tichete de masa si/sau alt fel de sume prevazute strict in CCM, ci doar la salariul calculat cf unei grile de salarizare si prevazut ca atare in CIM plus cateva sporuri prevazute de asemenea in mod explicit in CIM.
Discuție CIM VERSUS CCM
Am incheiat contractul individual de munca la o data la care era in vigoare contractul colectiv de munca ce prevedea o anumita grila de salarizare. De asemenea, acest CIM a fost incheita cu putina vreme inainte de intrarea in vigoare a modificarilor Codului Muncii.

Intre timp, pe de o parte, Codul Muncii a fost modificat, iar CCM-ului la nivel de unitate i-a expirat temenul de aplicare, existand la aceasta data negocieri intre administratie si sindicat pentru incheierea unui nou CCM.

Intrebari:

(1) daca, prin modificarea CCM se schimba grila de salarizare (evident "in jos"), respectiva modificare mi se aplica si mie?

(2) pe perioada pe care nu exista CCM (cel vechi fiind expirat, iar cel nou nefiind inca semnat), e adevarat ca nu exista temei legal pentru achitarea salariilor?
Răspuns la discuția publicare hot AGA
Dar pentru o hotarare AGA ref la reducerea capitalului social? care sunt actele necesare in vederea publicarii in M Of? termenul de depunere a hotarararii in vederea publicarii este tot cel de 15 zile de la data adoptarii sau s-a schimbat ceva? care este sanctiunea in cazul in care hotararea este depusa peste termen?
In caz de concediere colectiva de la o SC din domeniul feroviar, care prevederi se aplica, ref la acordarea salariilor compensatorii: prevederile din CCM sau cele din OG 9/2010?

Multumesc anticipat pt raspuns!
Răspuns la discuția FALIMENT & INCETARE CIM
Buna seara, revin cu vesti noi (si proaste) dupa cca 1 luna de la deschiderea prezentului topic.

Lichidatorul amana in mod nejustificat sa inchida CIM desi am solicitat in scris sa imi clarifice situatia dpdv profesional. De asemenea, am solicitat instantei in precedenta sedinta de judecata in cauza ref la faliment sa solicite lichidatorului acelasi lucru: sa imi clarifice situatia dpdv profesional. Incepe sa devina jenant. In curand va injcepe sa devina prejudiciabil (de fapt, este deja). Ce pot face mai departe? cum pot sa-l zoresc putin pe acest lichidator care are de facut o simpla hartie prin care declara desfiintat postul meu in temeiul art 65 al 1 ? si mai ales de ce Dzeu procedeaza asa?

Va rog, ajutati-ma, nu inteleg ce se intampla!
Multumesc si dvs pt raspuns!

Vestea pe care mi-o dati este, insa, mai putin fericita. In privinta activelor societatii nu sunt prea optimista, in schimb speram ca, in contul bancar in care este varsat capitalul social, sa nu fi avut acces nimeni.

Cum se petrec lucrurile in realitate cu acesti bani? ca administrator/director general al unei firme poti avea acces la acesti bani? nu sunt bani blocati intr-o forma sau alta? daca cineva scoate bani din acest cont nu pot aparea probleme (de ex la Registrul Comertului)? cum se poate verifica faptul ca acesti bani mai exista faptic sau nu?

Despre inscrierea in tabelul creditorilor: e adevarat ca obligatia aceasta o avea lichidatorul, insa, dupa cateva luni bune de la data la care a fost depusa cererea initiala de faliment, luni in care nu am fost contactata de catre lichidator, mi-am formulat singura aceasta cerere si am depus-o personal la tribunal exact in ultima zi a termenului-limita de depunere a acestor cereri. Temeiul legal, documentele doveditoare precum si calculul sumelor sunt riguros exacte, suma a fost admisa integral in tabelul creditorilor. Intre timp, la cererea ANAF, lichidatorul a fost schimbat. Sper din suflet sa ma pot intelege mai bine cu noul lichidator.
Buna seara si multumesc mult de tot pt raspuns! in principiu, mi-ati dat o veste excelenta!

Stie cineva si cum ar urma sa se petreaca lucrurile in mod concret? ar trebui sa cer eu insami in instanta sa imi fie acoperita creanta din capitaulul social in cazul in care nu sunt gasite bunuri/active in patrimoniul societatii?

Eu nu sunt actionar in aceasta societate, ci creditor, mai exact (fost) angajat al firmei, singurul creditor din aceasta categorie. In mod normal (adica in cf cu prevederile legale) ar trebui sa fiu primul dintre creditori a carui creanta ar trebui acoperita. Creanta mea nu e chiar mica (pentru mine siugur e o suma importanta), insa si cuantumul capitalului social subscris si varsat este mare, cu mult peste cuantumul creantei mele.
Buna ziua tuturor!
Ce se intampla cu suma de bani depusa cu titlul de capital social al unui S.A. in cazul falimentului acesteia? Suma respectiva fiind considerabila, de ordinul a catorva zeci de mii de euro. Intra cumva aceasta suma in categoria sumelor care ar urma sa se distribuie la un moment dat catre creditori?
Răspuns la discuția FALIMENT & INCETARE CIM
Multumesc mult pt raspuns!
Cum ar trebui sa procedez concret dupa ce obtin HJ de declarare faliment? ma duc personal la ITM sa scrie ITM-ul in cartea de munca? Lichidatorul nu s-ar opune unui asemenea demers, considerand ca am procedat impotriva atributiunilor lui?
Buna seara tuturor!
Am urmatoarea problema: de curand mi-a incetat concediul de ingrijire copil; in timpul acestui concediu al meu firma cu care am avut CIM a intrat in faliment (practic firma a disparut cu totul, nu se gasesc actele, nu e nimeni la sediu, ca si cum nu ar fi existat vreodata).

(1) Prima mea problema este legata de incetarea CIM. Ce anume trebuie sa ii solicit lichidatorului astfel incat sa nu fie interpretat ca o demisie ? (evident, suna stupid, insa ma astept la destule, mai ales din partea celor de la somaj) Vreau doar sa il atentionez sa procedeze la incheierea CIM astfel cum precizeaza un anume articol din Legea falimentului (nu mai stiu care articol) si/sau din Codul Muncii (iarasi nu stiu care).

(2) In plus: lichidatorul va dispune si trecerea in cartea mea de munca a concediului de 2 ani de ingrijire copil?

(3) Ce se intampla daca nu reusesc sa imi recuperez cartea de munca de la angajator?