avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Activitate andwu

Activitate andwu

Bună ziua și mulțumesc pentru răspunsul dvs. Din ce înțeleg contractul de închiriere trebuie semnat și de proprietar și de uzufructuar? IN cazul de fata fiul proprietar cu nuda proprietate 100% iar mama doar cota 60 % uzufruct în urma donației cotei sale de 60 %fiului cu rezerva uzufructului viager.Se dorește ca fiul sa se ocupe de tot ce presupune aceăsta închiriere inclusiv culegerea roadelor evident cu acordul mamei.Ptr.acest lucru trebuie împuternicire notariala din partea mamei ?sau este suficient doar acordul scris și menționat în contract evident cu semnătura dânsei?
Mulțumesc
Sebastian Murariu a scris:

Buna ziua,

Contractul de locatiune/inchiriere nu necesita forma autentica pentru validitate, insa, acordul uzufructuarului e necesar, ceea ce ma face sa cred ca va fi necesar ca acesta sa semneze contractul de inchiriere.

Inchirierea apartamentului obținut prin donatie cu clauza de uzufruct viager se poate face doar pe baza acordului expres al uzufructuarului menționat în contractul de inchiriere sau trebuie procura speciala de la notar ? Multumesc
Deci în concluzie contract schimb imobiliar intre frați și donatie cu sarcina uzufruct viager din partea mamei .Mulțumesc ptr raspunsuru
Rog o părere avizata .Mulțumesc
Inchirierea apartamentului obținut prin donatie cu sarcina de uzufruct viager se poate face doar pe baza acordului expres al uzufructuarului menționat în contractul de inchiriere sau trebuie procura speciala de la notar ? Multumesc
Mulțumesc ptr răspuns. Tot nu înțeleg ce anume trebuie făcut la notar. E un apartament cu 3 coproprietari ..mama și doi fii......se dorește reîntregirea ptr unul dintre fii. .cel de al doilea fiu primește de la frate în schimbul cotei o garsoniera .singura varianta consta in donații reciproce intre toti coproprietarii? Alta varianta mai exista excluzand act de vânzare cumpărare? Multumesc anticipat!
raluk0207 a scris:

Puteti face si un schimb, însă nu prea se practica in conditiile astea...

Am uitat sa precizez ...ambii fii nu sunt căsătoriți și nici nu au copii. ...Deci nu se poate face schimb cota de apartament cu garsoniera? ..așadar singura soluție fiind donatiile reciproce?
....
raluk0207 a scris:

Dacă vreți dvs neaparat schimb....
In practica se schimba imobil cu imobil, nu imobil cu cota. Dacă fiecare frate este căsătorit, va fi o shaorma cu de toate. Cota va fi bun comun cu sotia, astfel încât fratele 1 va avea în final un imobil 13/16 bun propriu și 3/16 bun comun. La fel si fratele care dobândește garsoniera.
O varianta mai buna ar fi donații reciproce.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
este vorba despre schimb de proprietati intre fii si donatia cotei din partea mamei catre unul dintre fii.ptre reintregirea cotei de 100% a apartamentului.nu se doreste cumpararea sau vanzarea a ceva anume de catre nici o parte.
Buna ziua.
In urma decesului ,s a facut succesiune ptr un apartament ,de catre sotie si cei doi fii ai defunctului din care au reiesit cotele de 18.75% ptr cei doi si 62,5 sotiei supravietuitoare in certificatele de mostenitori. Se doreste intregirea apartamentului astfel unul dintre fii il despagubeste pe celalalt cu o garsoniera in schimbul cotei , ,iar ptr intregirea apartamentului si unic proprietar sa devina celalat fiu, mama doneaza cota ei din apartament .Cum se procedeaza? se fac donatii? sau este recomandat schimb imobiliar intre frati si donatie de la mama catre fiul care va deveni proprietar? donatie cu sarcina de intretinere sau donatie cu uzufructviager? daca mama isi pastreaza uzufruct viager pe cota...fiul devenit unic proprietar poate incheia intr-un viitor apropiat cu un viitor chirias un contract de inchiriere al apartamentului cu acordul mamei? sau trebuie imputernicire din partea mamei de la notar ptr acordul folosirii cotei uzufruct a mamei ptr inchirierea apartamentului si culegerea "fructelor " numai de catre fiul proprietar ? Multumesc anticipat!
Buna ziua si multumesc anticipa ptr raspunsuri.
In cazul urmator ,respectiv, o familie: sotul,sotia si 3 fii;,unul dintre fii devine rau platnic si intra pe mana unei firme de recuperari ptr aprox 5000lei de recuperat ptr o companie de telefonie mobila mare din tara noastra..Firma de recuperari trimite si instiintari cu inaintari in instanta ptr executare silita de bunuri mobile si imobile.Persoana rau platnica nu are nici un fel de bun mobil.Intre timp tatal persoanei in cauza decedeaza .Ramane un apartament .Frima de recuperari poate actiona in instanta fiul rau platnic ptr partea lui de apartament chiar daca nu e deschisa masa succesorala ptr certificatul de mostenitor de nici unul dintre fii ?
Daca se deschide succesiunea ,exista vrei posibilitate ca fiul rau platnic sa cedeze partea lui de mostenire legala unuia dintre frati fara ca acest lucru sa poata fi atacat in instanta de firma de recuparari?