avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Activitate mal.cip

Activitate mal.cip

Bună ziua, soția a fost operată, iar firma la care lucrează are încheiată cu o firmă de asigurări, asigurare privată de sănătate de grup. Au trecut cam 3 luni de zile de când a depus actele necesare și a treia oară când trimite cererea în original pe motiv că: prima dată au zis că au pierdut-o, a doua oară s-au plâns că nu le-a dus-o curierul etc. Problema este că nu știu condițiile contratului (fiind o asigurare de grup), iar soția nici nu poate intra în posesia unei copii a contractului (colegele de la resurse umane nu o pot ajuta). Corespondența (trimiterea actelor, mailuri pentru a vedea demersul dosarului, probleme etc.) se ține între o persoană de la resurse umane și o persoană desemnată, probabil pe persoană juridică, de la firma de asigurare. Acest contract ar exista deoarece are colege care au suferit intervenții chirurgicale și cărora li s-au decontat, iar când persoana de la asigurare a revenit cu mail să precizeze că au pierdut cererea, a specificat că o să i se deconteze. Ce pot face în situația dată? Mă ajută o plângere la ASF? Este posibil să tragă de timp, iar după o anumită perioadă, să invoce diverse motive și să nu mai deconteze?
Vă mulțumesc!
Venitul reprezinta profitul: banii care tii aduce firma minus cheltuielile. In declaratia de venit estimativ eu unul am trecut 500 - 200 cheltuieli = 300 profit. La astia 300 chiar daca nu am inceput activitatea, sau am inceput-o dar nu am incasat nimic trebuie sa platesc impozit 16% (pe profit) pe primul trimestru. Asta nu inseamna ca o sa ramai pierdut de banii astia se vor regla pe parcurs cand vei duce la finante situatia trimestriala. daca pana trimestrul viitor voi avea profit 200 nu voi mai plati impozit se vor scadea din aia care deja i-am platit. daca voi avea profit 400 voi plati doar la 100 impozit. De aia i se si spune estimativ.
La tine cei 1500 euro e ca si cum i-ai imprumuta pentru ati deschide afacerea. din acestia mai scazi cheltuielile care le faci (cumperi materiale, obiecte, animale etc). Nu acesta iti este venitul estimativ, poti sa declari cat vrei tu. Poate din acestia ii cheltui pe toti pentru investitie si atunci venitul e zero. ideea la inceput este sa treci o suma mica.
Platitor de TVA m-am facut deoarece daca lucrezi mai mult cu persoane juridice, (platitoare de tva), acestea cam evita sa lucreze cu neplatitorii de TVA deoarece nu isi mai pot deduce ei tva-ul. daca nu esti platitor de TVA tu nu poti emite facturi cu TVA.
Legat de cheltuieli cel mai bine te lamureste un contabil. La capitotul asta nu ma pricep si nu vreau sa spun prostii.
A trecut ceva vreme si am reusit dupa cum aveam de gand sa ma fac platitor de TVA. Actele necesare sunt cele ale firmei: certificatul de la reg com, cele vreo 4 hatii ale firmei (certificatul constatator etc),copie c.i., stampila . La stampila tin sa precizez ca eu unul o aveam facuta deja si doamna de la finante ma intrebat daca am. Ns ce se intampla in cazul in care nu aveam, daca mergea si fara...
tot ce am avut de facut a fost sa completez formularul 070. In aceeasi zi mi-au emis si o hartie prin care de la 1 ale lunii urmatoare sunt platitor de TVA.
Bineinteles ca traim in Rom si lucrul asta a trebuit sa-l fac la finantele din resedinta de judet dupa care in 15 zile sa ma duc cu acea hartie si la finantele din orasul in care stau.#-o Dupa ce te treci la platitor de TVA nu mai poti sa devii neplatitor!
Chiar daca nu ati avut activitate, nu ati incasat niciun leu, trebuie sa platiti la sf trimestrului impozitul pe profitul estimativ trecut in 220.
Legat de registre:
- 2 dintre ele (Reg unic de control si Reg de evidenta fiscala) trebuie ridicate de la Finante contra cost. Suma exacta nu o stiu ca inca nu le-am ridicat, am inteles ca ajung in jur de vreo 100-150lei.
Registrul de incasari si plati si Reg de inventar trebuie snuruite, numerotate si inregistrate la finante!!!
Poate ati mai citit despre astea eu unul va explic ce a trebuit si cum am facut eu
Ns cat iti este de folos, eu iti pot spune in cazul unei intreprinderi individuale, ca acum vreo 2 saptamani am facut si eu acest pas. Practic am fost cu actele firmei: certificatul de la reg com si cele vreo 4 hartii (cazul i.i.) dupa care am completat formularul 070. Tin sa precizez aspectul ca m-au trimis la finantele din resedinta de judet. Mi-au emis in aceeasi zi o hartie care in 15 zile a trebuit sa ma duc cu ea la finantele din orasul din care eram#-o
Vreau sa deschid acest subiect pt toti care au nelamuriri si raspunsuri legate de i.i. Sa nu fie nevoit sa ia fiecare subiect la mana unde sunt cate un raspuns sau doua.
Sper sa vin in ajutorul acelor care vor sa-si infiinteze un i.i. prin descrierea pasilor pe care i-am facut si totodata sa aflu anumite raspunsuri:
Ca totul sa fie legal am zis sa-mi infiintez un i.i. pentru prestari servicii (publicitate) online. Pasii pt infiintare de i.i.:
- am fost la R.C. i-am povestit doamnei de acolo ce am de gand sa fac si mi-a recomandat sa fac i.i. (beneficii : poti angaja personal, colabora cu pf, ii, sc). Am completat o cerere (rezervare nume) prin care numele i.i este de fapt numele+prenumele dumneavoastra si mi-a scris pe o hartie cu ce acte trebuie sa revin :
- c.i/b.i. + copie;
- copie diploma studii (ultima);
- certificat de rol fiscal (se scoate de la primarie) - pt a vedea ca nu ai datorii la stat si ai platit impozitul, daca nu l-ai platit trebuie sa-l platesti pt a-ti elibera actul; Precizez aici faptul ca sediul social il am acasa si nefiind propietar (sunt parintii) o sa fiti nevoit sa va duceti cu cel care e propietar.
- daca locuiti la bloc acord vecini sau asociatie de locatari (model dat de R.C.)
- deoarece sediul este acasa dar apart figureaza pe numele parintilor am incheiat un contract de comodat inregistrat la finante, prin care precizati ca vi se inchiriaza o camera, fara plata etc. (model gasiti pe net)
Cam atat legat de acte (sper sa nu fi omis ceva). Oricum trebuie sa mergeti la R.C. inainte de a duce actele acestea pt a completat cererea si pe urma o sa va lamureasca cu ce o sa reveniti la ei. Costul total a fost in jur de 200 lei.
Dupa rezolvarea actelor (cam 2-3 zile) m-am dus la R.C. am depus dosarul , care dupa vreo 5 zile m-au chemat sa-l ridic. Dupa care trebuie sa mergeti la finante sa completati declaratia de venit (estiativ) si sa intocmiti un dosar (nu mai stiu exact cum se cheama dar mare lucru nu continea - declaratia, cateva copii de la actele de la R.C.). Vedeti ca este un termen pentru completarea declaratiei, parca max 30 de zile, dupa care veit fi sanctionati! M-am declarat neplatitor de TVA dar o sa trec la platitor deoarece am obs ca daca lucrezi cu pers juridice acestea evita sa colaboreze cu tine daca nu esti platitor. Cam pana aici am reusit sa merg. Acum nelamuririle care le mai am ca totul sa fie ok sunt:
1. sunt obligat sa platesc CAS? anumite pers mi-ai spus doar dupa ce deschid cartea de munca (precizez ca nu am acum);
2. legat de contabilitate - din cate am mai citit am vazut ca ma incadrez la contabilitatea primara si o sa-mi trebuiasca 3 registre: Registrul de incasari si plati, de inventar si de control (cel de control cica se ridica de la finante si nu completam nimic, or sa completeze ei cand o sa faca control). Incerc sa "angajez" un contabil deoarece habar nu am la inceput cum se completeaza aceste registre. Am vb cu cineva dar mi-a spus ca nu e nevoie de o stampila de contabil autorizat la i.i. adevarat??? Asta ar insemna ca pot sa fiu eu contabil?? Ce trebuie sa fac ca sa demonstrez ca ea raspunde de contabilitate, un contract sau ea are obligatia de a semna anumite acte pe care le va duce la finante si prin urmare va fi responsabila???
3. Binenteles activitatea o s-o desfasor de pe calc perosnal, imprimanta etc(inclusiv listarea de facturi). Acestea trebuie sa figureze pe firma si bagate in reg inventar incepand cu prima zi din care imi incep activitatea??? Programele de pe calc banuiesc ca trebuie sa fie cu licenta. Pot sa-mi incep activitatea de ex pe 1 si pe urma sa cumpar prog cu licenta ex 15?
Banuiesc ca la pct 3 ma poate lamuri un contabil dar as dori sa ma lamuriti macar la pct 2 sa nu imi iau teapa cu vreo unul sa nu stie ce face iar in caz de vreun control sa se spele pe maini iar eu sa trag ponoasele.
Multumiri anticipate!
conform legii 80/1995 art 30:
ofiterii, m.m, sub, in activitate au obligatia de a nu efectua activitati care contravin demnitatii, prestigiului si normelor de comportare ce decurg din calitatea lor de cadre militare. cadrelor militare le este interzis:
a) sa indeplinesca alte functii decat cele in care sunt incadrate, cu exceptia cumului prescazut de lege, in conditiile stabilite prin ordin al ministerului.
b) sa fie asociat unic ori sa participe direct la administrarea sau conducerea unor organizatii ori societati comerciale cu exceptia celor numite in consiliile de administratie ale regulilor autonome si societatilor comerciale din subordinea ministerului, din cadrul industriei de aparare sau in legatura cu aceasta.
din cate stiu eu sunt cateva portite, ex administrator de bloc, depinde ce vrei sa faci. vezi la r.u. te lamuresc ei, stiu ca se analizeaza la nivel de unitate si daca iti accepta da-i batai. bafta
Saluate,
ma numesc Ciprian si as dori sa ma fac persoana fizica autorizata in domeniul web. Pe site am de gand sa organizez diferite
concursuri: de cultura generala, interactiune etc. unde
concurentii pot participa doar prin inregistrarea pe site, fara sa fie nevoiti sa plateasca, iar premiile pe care o sa le dau vor fi din fonduri propii.
Iau in calcul si posibilitatea ca pe parcurs o anumita firma sa doreasca sa ofere un premiu utilizatorilor. Indiferent de valoarea premiului firma in cauza
va fi taxata doar pe spatiul publicitar folosit.
Nelamuririle ar fi:
- pot functiona ca pfa sau este nevoie sa-mi deschid firma? daca deschid pfa este valabila diploma de bacalaureat cu specializarea
matematica-informatica?
- care sunt legile pe care trebuie sa le am in vedere?
- ma incadrez in categoria jocurilor de noroc?
- imi trebuie autorizatie de la Ministerul Finantelor?
- ce taxe trebuie sa platesc? Sunt taxe lunare, anuale, sau doar impozit pe venit?
- care sunt legile referitoare la organizarea concursurilor (de ex: varsta minima de participare etc.)
Sper ca ma ve-ti putea ajuta.