avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Activitate conta_bib

Activitate conta_bib

Penalitatile de intarziere de 0,01% /zi prevazute intr-un contract comercial pt nerespectare termen constituire GBE integral sunt purtatoare si de dobanda penalizatoare, daca nu este stipulat acest lucru in contract? Furnizorul factureaza lucrarea in intregime si se deduc penalitatile din factura ( in baza notificarilor prealabile acceptate) sau autoritatea contractanta factureaza penalitatile catre furnizor?
Multumesc!
Buna ziua! O intreprindere individuala cu obiect de activitate transport marfuri si obiecte de activitate secundare -dulgherie, tamplarie-, montaj mobila, este obligata sa obtina licenta de transport pentru activitatea sa,? Transportul se face doar in Ro, De regula se transporta mobila achizitionata de clienti cu autoutilitara pana-n 3,5 t. Daca s-ar schimba prioritatea activitatilor, sa devina principala cea de montaj si secundara cea de transport, cum a si devenit, de altfe in ultimul an, ar mai fi obligatorie acea licenta? Adica, daca transport mobila in oras si localitati limitrofe trebuie licenta de transport?Practic activitatea consta in 8 ore montaj si 1 ora transport, sa zicem.... multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Multumesc!
In ziua libera pentru vaccinare se acorda sau nu indemnizatie de hrana si spor de conditii de munca?
Manager destituit se pensioneaza anticipat. Ulterior, castiga in instanta repunerea cu plata remuneratiilor din perioada anterioara, Se fac rectificative la ANAF privind contributiile sociale pentru perioada la care se refereau drepturile salariale, prin precizarea unei norme intregi de munca. O perioada astfel recalculata (1-2 luni) si declarata prin rectificative, se suprapune cu pensia anticipata incasata, iar casa jud de pensii sesizeaza acest aspect si notifica fostul manager care se adreseaza platitorului de drepturi salariale invocand culpa acestuia de a-i fi declarat perioada lucrata pentru acele luni, cand de fapt ar fi trebuit declarata perioada lucrata ~0~. Hotararea judecatoreasca prezizeaza clar punerea managerului in perioada anterioara demiterii. cum este corect a se proceda in acest caz? Fostului manager probabil ii este imputata pensia in incasata pentru acele 2 luni.
Am de pus in aplicare o sentinta judecatoreasca, respectiv o repunere pe functie si plata drepturilor salariale aferente unei perioade anterioare de timp, 1 an si ceva. Plata drepturilor se face toata odata si nu intra sub incidenta OUG 90/2017. Întrebarea este ce cota de impozit aplic la statele de plata aferente anului 2017, 16% sau 10% conform art 78 alin (4) Cod fiscal? ”În cazul veniturilor reprezentând salarii/solde, diferenţe de salarii/solde, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum şi actualizarea lor cu indicele de inflaţie, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile/hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii, impozitul se calculează şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare la data plăţii pentru veniturile realizate în afara funcţiei de bază, şi se plăteşte până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost plătite.”
se poate initia o actiune in instanta, un litigiu de munca prin care sa se solicite drepturi salariale ce privesc o perioada anterioara de timp ( 3 ani in urma) invocand un articol al unei ordonante de urgenta ce a a fost abrogat de noua lege a salarizarii bugetare? Este vorba de art.1 din O.U.G. nr.83/2014 alineat 5^1 care a fost abrogat in 1 iulie 2017 de art 44 al legii 153/2017, iar șitigiul de munca este initiat in decembrie 2017. Multumesc
Intre timp m-am lamurit. Cei care au CFP-ul in salar ( suma aceea compensatorie) nu beneficiaza nici in 2018 de prevederile art 15. E precizat in punctul 6 , parca, al ultimelor precizari ale Ministerului. Se pare ca abia din 2019 se aplica nivelul salarial din legea 153, atunci cand,se va face diferenta intre nivelul salariului din grila pentru anul 2022 si nivelul salariului in plata si se va acorda 1/4 din aceasta diferenta. Daca va ramane asa......
Lege 153/2017
ART. 39
(1) Până la aplicarea integrală a prevederilor prezentei legi, pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, salarizarea se face la nivelul de salarizare pentru funcţii similare din cadrul instituţiei/autorităţii publice în care acesta este numit/încadrat sau din instituţiile subordonate acestora, în cazul în care nu există o funcţie similară în plată.
(2) În situaţia în care prin aplicarea alin. (1) nu există funcţie similară în plată, nivelul salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie, indemnizaţiei de încadrare pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut în anexe cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare, la care se aplică, după caz, prevederile art. 10 privind gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă.
(3) În aplicarea prevederilor alin. (1), prin instituţie sau autoritate publică se înţelege acea instituţie sau autoritate publică cu personalitate juridică care are patrimoniu propriu, buget propriu de venituri şi cheltuieli, conduce contabilitate proprie, iar conducătorul acesteia are calitatea de ordonator de credite.
(4) În aplicarea prevederilor alin. (1), în cazul instituţiilor sau autorităţilor publice aflate în subordinea aceluiaşi ordonator de credite, având acelaşi scop, îndeplinind aceleaşi funcţii şi atribuţii, aflate la acelaşi nivel de subordonare din punct de vedere financiar, nivelul salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare se va stabili la nivelul maxim aflat în plată din cadrul tuturor acestor instituţii sau autorităţi publice subordonate.
Buna ziua,
Pun in discutie o situatie neclara, din punctul meu de vedere, din Legea 153/ 2017 privind acordarea drepturilor salariale cuvenite persoanelor ce exercita atributii CFP.
In clarificarile Ministerului muncii, privind aceste drepturi, sunt enuntate doar persoanele cu activitate cfp noua, sau cele care se incadreaza la art 11 din Lege. Dar in cazul celor cu spor cfp dinainte de 2010, aflat acum in suma compensatorie in salariul de baza, precizarile sunt evazive ,In iulie 2017, de ex, se spune ca aceste persoane raman pana la 31 dec 2017 cu acelasi nivel salarial din iunie, si cam atat. Ce se intampla din ian 2018 ar trebui ghicit... Cum din ianuarie se aplica majorarea de 25% , in unele cazuri, se depaseste maximul functiei din grila de salarizare.Deci cum ar trebui procedat?
1. daca prin indexare se depaseste, sa se limiteze salariul la maximul din grila la care se aplica apoi cresterea de 10% pentru cfp (rezulta o crestere a salariului mai mare de 25%)
2. se pastreaza salariul rezultat prin indexare 25% chiar daca depaseste max din grila, luand in considerare ca cei cu cfp au o crestere cu 10% a salariului, asta desi diferenta fata de max din grila este de doar de 2,7% (cum se mai reflecta activitatea cfp in acest caz? )
3. exista cu siguranta si situatia cand, prin majorarea cu 25% nu se atinge max din grila. Aceeasi intrebare, persoanele cu cfp pot beneficia si de marirea cu 10% pentru cfp? (avand de fapt o crestere salariala de 35%?)
Am tot intrebat acest lucru si nimeni nu stie ce sa raspunda, iar ministerul, ca de obicei, clarifica aspecte care nu pun probleme deosebite. Intreb si aici poate unii dintre d-voastra ati avut ocazia sau oportunitatea sa va fi clarificati aceste aspecte. Multumesc.