avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Activitate julyana2010

Activitate julyana2010

Discuție Somaj
Un angajat care a fost concediat, daca urmeaza cursuri universitare sau masterale la distanta nu mai beneficiaza de indemnizatie de somaj, cf. art. 42, alin 2 din Legea 76/2002 ?
Buna dimineata,


Doresc confirmarea conform articolelor din Codul Fiscal prin care PFA-ul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru serviciile prestate catre o tara membra UE, atunci cand PFA-ul este inregistrat ca neplatitor de TVA in sistem real, presteaza servicii pe teritoriul Romaniei pentru o tara membra UE catre care emite factura cu TVA 0.



ART. 153.1

Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii

(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară;

b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

c) persoana impozabilă care îşi are stabilit sediul activităţii economice în România, care nu este înregistrată şi nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau b) sau a alin. (2), dacă primeşte de la un prestator, persoană impozabilă stabilită în alt stat membru, servicii pentru care este obligată la plata taxei în România conform art. 150 alin. (2), înaintea primirii serviciilor respective.

(2) Persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, dacă nu este înregistrată şi nu este obligată să se înregistreze conform art.

153, şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România pot solicita să se înregistreze, conform prezentului articol, în cazul în care realizează achiziţii intracomunitare, conform art. 126 alin. (6).



ART. 154

Prevederi generale referitoare la înregistrare

(1) Codul de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit conform art.

153 ;şi 153.1, are prefixul “RO”, conform Standardului internaţional ISO 3166 - alpha 2.



(4) Persoanele înregistrate:

a) conform art. 153 vor comunica codul de înregistrare în scopuri de TVA tuturor furnizorilor/prestatorilor sau clienţilor;

b) conform art. 1531 vor comunica codul de înregistrare în scopuri de TVA:

1. furnizorului/prestatorului, atunci când au obligaţia plăţii taxei conform art. 150 alin. (2) - (6) şi art. 151;

2. beneficiarului, persoană impozabilă din alt stat membru, către care prestează servicii pentru care acesta este obligat la plata taxei conform echivalentului din alt stat membru al art. 150 alin. (2).



(2) La data solicitării înregistrării în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 1531persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile vor solicita organului fiscal competent şi înscrierea în Registrul operatorilor intracomunitari dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare, de natura celor prevăzute la alin. (1).



O data inregistrata in scopuri de TVA pentru serviciul prestat catre Germania, PFA-ul trebuie sa se inregistreze si in Registrul Operatorilor Intracomunitari, conform articolului de mai jos:



ART. 158.2

Registrul operatorilor intracomunitari

(1) Începând cu data de 1 august 2010, se înfiinţează şi se organizează în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Registrul operatorilor intracomunitari care cuprinde toate persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează operaţiuni intracomunitare, respectiv:

a) livrări intracomunitare de bunuri care au locul în România potrivit art. 132 alin. (1) lit. a) şi care sunt scutite de taxă în condiţiile prevăzute la art.

143 alin. (2) lit. a) şi d);

b) livrări ulterioare de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare prevăzute la art. 1321 alin. (5), efectuate în statul membru de sosire a bunurilor şi care se declară drept livrări intracomunitare cu cod T în România;

c) prestări de servicii intracomunitare, respectiv servicii pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile;

d) achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul în România potrivit prevederilor art. 1321;

e) achiziţii intracomunitare de servicii, respectiv cele pentru care se aplică prevederile art. 133 alin. (2), efectuate în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în România, inclusiv persoane juridice neimpozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 1531, de către persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Comunitate, şi pentru care beneficiarul are obligaţia plăţii taxei potrivit art. 150 alin. (2).



Concluzii:

Asa cum reiese din articolele de mai sus, orice persoana impozabila(respectiv si PFA) care intentioneaza sa primeasca sau sa presteze bunuri/servicii de la/catre o alta persoana impozabila membra UE, are mai intai obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru acele servicii, conform Art. 153.1 (neimplicandu-l la plata sau altceva) si de asemenea, concomitent, trebuie sa solicite si inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Toate acestea, inainte de primirea sau prestarea serviciului catre tara membra UE. Nerespectarea acestor prevederi, atrage dupa sine penalitati conform Art. 219 din Codul de Procedura Fiscala, in valoare de 1.000-5.000 ron pentru fiecare.


Multumesc,
Ca PFA cu cod CAEN 9512- repararea echipamentelor de comunicatii imi pot procura o imprimanta si materiale consumabile, pe langa echipamentul necesar? Pot fi incluse la cheltuieli deductibile avand in vedere ca imi este necesar la tinerea evidentei contabile si diverse facturi?
Răspuns la discuția Administratie financiara
[ link extern ]
ADMINISTRAŢIA FINANŢELOR PUBLICE PENTRU PERSOANE JURIDICE Sector 2-Str. C.A.Rosetti 39

ADMINISTRAŢIA FINANŢELOR PUBLICE PENTRU PERSOANE FIZICE-Sector 2 Str. Avrig 63

De ce apar doua sedii diferite cu adrese diferite daca " nu exista administratie financiara pt persoane fizice si administratie financiara pt persoane juridice." ?






Răspuns la discuția Administratie financiara
`stiu ca administratia financiara este pt persoane fizice si juridice...insa ca PFA la care ma duc ...ca sunt doua adrese diferite...ma duc la persoane juridice sau fizice, care din ele? asta era intrebarea....
Ca PFA cu domiciliul din CI in sec 4 si cu sediul social in sec 2...la care Administratie Financiara, trebuie sa merg pentru a depune declaratiile de inregistrare fiscala? ( in indumarul de Declaratie de venit fiscal 070 e mentionat domiciliu fiscal- asta inseamna sec 2?) Ca PFA este Adm Financiara pt persoane juridica sau fizice?#-o
Răspuns la discuția Registrul Comertului
Cred ca art. 3 din OUG 44/2008 este interpretabil deoarece cei de la ORI mi-au confirmat ca are aceleasi drepturi ca un cetatean roman cu exceptia votului, fiind posesorul unui card de rezident membru de familie ce ii confera si dreptul de a se infiinta ca PFA platitor de taxe si de prestare activitati fizice sau comerciale.
Doresc consultanta in urmatoarea problema: sotul meu este cetatean strain non- UE, posesor al cartii de rezidenta membru de familie. Doreste sa se inregistreze la Registrul Comertulului ca PFA, insa am primit o rezolutie prin care i se amana dosarul pe motiv ca poseda cartea de rezidenta in temeiul legii 192/2002 art. 46 pentru reintregirea familiei si nu se incadreaza in OUG 44/2008. Ni s-a comunicat telefonic ca trebuie sa mergem la Oficiul pentru Imigrari pentru a obtine o adresa in care se specifica ca are dreptul sa lucreze si sa presteze servicii ca PFA. Mentionez ca am atasat la dosar si doua copii cu acte aditionale de contracte individuale de munca inregistrate la ITM, ale fostilor angajatori unde nu a fost nevoie de autorizatie de munca sau permis de munca. Cei de la ORI ne-au comunicat ca ne incadram in OUG 56/2007, unde am gasit specificat cazul nostru la art 5 alin g, precum ca sotii membri de familie nu au nevoie de autorizatie de munca, deoarece au aceleasi drepturi ca un cetatean roman cu exceptia votului.
In acest caz, cei de la Registrul Comertului ne-au cerut sa atasam certificatul de casatorie in copie certificata olograf, desi cardul de rezidenta membru de familie era concludent, fiind un act eliberat pe baza certificatului de casatorie.
Avand in vedere aceasta confuzie si frustrare creata de functionarii de la Registrul Comertului si drumurile pe care ne-au pus sa le facem deoarece ei nu cunosc legile privind regimul strainilor, ce demersuri ar trebui sa facem?