Si noi am patit la fel cu unii la constructia unei cabanute din lemn de 3/4. Este un nou mod de operare a infractorilor, care in 90 % din cazuri sunt romi. Nu stiu daca mai poti avea vreo solutie. Trebuie martori, chitante, plus ca se intreaba de ce ati dat atatia bani fără documente. Noua ne-a bagat 6 stalpi de lemn direct in pamant si a prins niste OSBuri pe ei și a vrut toti banii. I-am dat in total mai mult de jumatate si apoi pauza....mi-am dat seama a doua zi, cand a inceput cu motive de genul : are un angajat in spital cu accident de munca, ca e bolnav, ca... Am pus pe facebook atentionarea ca sa stie lumea si am pus cruce la banii dati
Cum se calculeaza conform testamentului? Presupunem ca apartamentul este 24.000 euro, masina sa zicem ca ar face 3.000 euro iar restantele banesti de la stat, considerate bun propriu al sotului decedat, sunt de 47.00 euro, cum se calculeaza conform testamentului??
Ca sa recunoasca testamentul, fiul vrea 1/4 din apartament si masina, plus 3/4 din restantele salariale. E corect? Nu e cam mult?
Buna ziua
As dori si eu o informatie referitoare la mostenire. Sotul mamei mele a decedat (nu era tatal meu). Acesta avea un copil. Daca mama si sotul au avut impreuna un apartament si o masina si urmeaza sa se primeasca anual si niste sume restante de bani de la stat pentru el, va rog sa imi spuneti care este cota din mostenire care revine mamei mele din casa+masina si respectiv din sumele ce urmeaza sa vina (in 2013, 2014, etc.). Am uitat sa va spun ca inainte cu cateva luni sa moara, sotul mamei mele i-a dat fiului sau o suma mare de bani cu rugamintea sa nu emita pretentie la partea lui din apartament, pentru care a lasat testament pentru mine.
Buna ziua
Am o prietena careia i-a decedat tatal. Ea si fratele ei sunt mostenitorii, cu certificat de mostenitor, ai unei case ipotecate la banca de tatal lor si ai unui autoturism. Au incercat sa vanda casa pentru a acoperi datatoria tatalui lor dar nu au reusit pana acum.Pe contractul de credit este trecuta ca si garantie doar ipoteca si o polita de asigurare de incendii.Nu a avut girant, coplatitori, etc.
1. Casa este pierduta definitiv pentru copii?
2. De ce banca nu misca nimic, nu a anuntat nimic de 9 luni de zile, desi stiau care sunt mostenitorii.Nu au facut dosar de executare, nimic. Care ar fi motivul? Casa valoreaza mai putin decat creditul.
3. Vor pierde si autoturismul? Daca il vind repede, raman cu banii de pe el, sau banca poate revendica suma din vanzarea autoturismului? Daca ei intre timp cumpara ceva - un teren, o masina - pe numele lor, banca pot executa si proprietatile lor?
4. Daca tatal lor trebuia sa primeasca restante salariale si a decedat inainte de a le primi in totalitate, banca poate sa execute si aceste sume restante, care urmeaza sa le primeasca trimestrial pana in 2016, pentru a acoperi TOT creditul? (banca stie de ele) Sau executarea se face numai pe ceea ce este trecut in certificatul de mostenire?
4. Tatal avea un card de salariu cu descoperire (overdraft) de care se folosea pe timpul vietii concubina.Dupa deces s-a c ca este gol, ba mai mult, ea nu a spus nimic la inmormantare copiilor si l-a dat sorei ei sa scoata bani in ziua decesului si ulterior.Era legal sa foloseasca cardul dupa deces ba mai mult, sa il dea la altcineva sa il foloseasca, ea nefiind mostenitoare? Cardul este si acum la ea, asa cum a declarat singura la politie. Aceeasi banca nu face nimic nici in legatura cu acest aspect: nu a facut niciun dosar de executare, nimic, iar suma este si aici consirerabila 28.000 Ron.
Ce trebuie sa faca acesti copii? Sa astepte, sa isi vada de viata inainte? Banca nu vrea sa vanda pe orice suma casa, ca sa recupereze cat mai multi bani din credit, dar timpul trece si dobanzile se aduna. Multumesc anticipat pentru eventualele reaspunsuri
Buna ziua,
Doresc sa supun atentiei dvs. urmatorul caz: tatal meu a decedat, eu si fratele meu fiind unici mostenitori (mama noastra-fosta sotie - a divortat de el si s-a facut un partaj voluntar pentru o casa pe care au cumparat-o impreuna). Cand a luat credit de la banca pentru a achita sulta pentru mama, a luat mai multi bani decat ii trebuiau. La un an a facut refinantare si i s-a dat aceeasi suma din nou. Problema este ca banca i-a dat suma de 280.000 lei cu ipoteca pe casa, fara asigurare de viata, fara garanti, iar el a fost rau platnic, acum avand de achitat aceeasi suma, ba chiar dobanzi penalizatoare. Am incercat sa vindem casa, cu acordul bancii, si nu am reusit. Din februarie de cand s-au achitat ultimii bani pentru o rata, nu s-a mai avansat cu nimic. Nu am vandut, dar nici banca nu ne-a trimis nici o avertizare, atentionare, nu astiu cum sa ii mai spunem. Ne mira faptul ca banca nu misca nimic si nu ne trimite nicio "scrisorica" oficiala. Casa nu mai valoreaza in 2013 nici 1/2 din cat era inscrisa valoarea in contractul de refinantare.
1. Oare de ce banca tace dupa 6 luni de la decesul titularului (banca stie despre certificatul de mostenitor)
2. La aceeasi banca avea si card cu descoperire de salariu (28.000 lei) si nici cei de la carduri nu au facut nicio scrisoare catre mostenitori.
Ni se "pregateste" ceva in ascuns?
3. Puteti sa imi spuneti un nume de avocat specialist in contracte de credite? Vrem sa solicitam o consultanta, deoarece dorim sa ne pregatim macar sufleteste, pentru ca material nu ne putem pregati, neavand niciun venit ca sa platim ratele, iar dupa noul cod civil, creditorii pot ataca doar ceea ce s-a mostenit prin certificatul de mostenitor, adica o casa ipotecata si un autoturism
Multumesc anticipat.
Buna ziua. Supun atentiei dvs. o problema: mama mea este casatorita de 28 ani cu un barbat care are un baiat din alta casatorie. Acum tatal vitreg este bolnav si are un gand...sa imi faca mie acte pe apartamentul in care am stat eu cu mama 23 ani (pana am plecat in alt oras) si pe care l-au cumparat ei doi dupa 1990. Fiul lui nu a dorit sa vina sa il vada cand a fost chemat inainte de o operatie foarte complicata si s-a suparat, asa incat doreste sa imi dea mie apartamentul. Am auzit ca se poate ataca si contractul de vanzare-cumparare. Este adevarat? Ce act ma sfatuiti sa intocmesc, astfel ca fiul tatatui meu vitreg sa nu aiba nicio sansa de a-l ataca. Multumesc anticipat
Buna ziua
Am inteles... sotul meu ia 1/2 din apartament (a fost bun comun cu prima sotie) si inca 1/4 din jumatatea ei, adica inca 1/8, in total 5/8. Ideea este ca cei trei copii ai sai nu vor sa dezbata succesiunea nici acum, dupa 5 ani de la decesul mamei lor si eu nu prea inteleg de ce.
1. Daca decedeaza el inaintea mea eu am dreptul la 1/ 2 din ce ii apartine si inca 1/8?
2. Daca eu decedez prima, lui ce ii ramane daca apartamentul meu nu s-a achitat (mai am inca 22 ani de plata si am achitat singura - nu eram casatoriti - un avans consistent din VALOAREA DE LA DATA contractului de vanzare cmparare)?
3. Daca se dezbate pana la urma succesiunea primei sotii, dupa aceea printr-un tetament sotul poate lasa mult mai mult din ce i se cuvine in favoarea copiilor lui DAR cu o clauza: copii lui sa nu aiba pretentie la apartamentul meu pe care copii mei sa il achite in continuare si sa il mosteneasca, chiar daca am platit cativa ani rate impreuna?
Am fi dorit ca inainte ca unul din noi doi sa inchida ochii, sa stabilim ca cei trei copii ai lui sa ia tot ce a apartinut parintilor lor si copii mei sa ia apartamentul meu, bineintels cu conditia sa achite in continuare ratele....
Multumesc
buna ziua
Va multumesc din suflet pentru atentia care o acordati spetei mele. Este vorba pur si simplu o dorinta de a mea de a-mi proteja copiii mei de o eventuala actiune a copiilor lui de a lua casa pe care o platesc de 2,5 ani si nu stiu daca apuc sa termin de platatit - adica inca 21,5 ani(pana la 70 de ani am de platit rate).
1. El are un apartament cumparat cu sotia defuncta-bun comun- (dupa care nu a facut succesiunea desi a murit de 5 ani), o masina cumparat in rate, platita 1 an si 4 luni singur si restul de 3 ani si 8 luni o sa o platim impreuna, casa si teren la tara dupa decesul mamei (nu s+a facut succesiunea nici aici si nici dupa fratele care a murit)-tatal traieste.
2.Eu am cumparat un apartament platind avans 29000 euro(de la fostul sot pentru casa care i+am lasat+o lui) si am credit pe care il platesc cu actualul sot pana la adanci batraneti.)inca 22 de ani .... dar nu se stie cine imbatraneste primul-....
Ideea este ca as vrea sa ma asigur ca cei trei copii ai sai nu se vor baga niciodata peste apartamentul pe care il plaresc in rate. Si de aceea as vrea, daca se poate (si sotul meu VREA), sa facem o intelegere sau ceva in care el si copii lui sa semneze ca nu vor avea pretentii la acest apartament al meu, in care stau copii mei. Noi ne gandisem ca sotul meu sa cedeze si sa ramana doar cu 1/4 din casa lui in favoarea copiilor lui CU CONDITIA CA EI SA NU AIBA PRETENTII LA APARTAMENTUL MEU.
Dar inteleg ca nu se poate intre vii o astfel de intelegere, cu atat mai putin nu se poate face astfel de mentiune speciala la succesiunea mamei copiilor lui, pe care inca nu au facut+o. Se mai poate face dupa 5 ani, nu? dar cu costuri mai mari.
Poate aveti vreo idee cum as putea face sa imi protejez copii mei, chiar daca as renunta la drepturile mele dupa el in favoarea copiilor lui.
Poate stiti vreo chichita avocateasca.
Eu inteleg ca trebuie sa faca succesiunea, sa accepte partile lui, asa cum sunt prevazute de lege si apoi, printr-un testament,sa doneze toata parte lui copiilor lui cu conditiile pe care le dorim noi.....adica nimeni sa nu se bage peste apartamentul meu pe care il platesc impreuna cu el. Asa e bine?
Ma bucur ca am reusit sa va captez atentia cu aceasta imbarligatura a noastra. Asa e cand ai copii ...
Cu mii de multumiri pentru atentia acordata
O precizare la punctul 2. Sotul meu doreste ca la succesiunea care urmeaza sa se faca sa se precizeze ca el doreste doar 1/4 din ceea ce i se cuvine, restul ramanand copiilor lui, iar IN ACEST ACT INCHEIAT ODATA CU SUCCESIUNEA sa se faca aceasta precizare cu conditia ca si copii lui sa accepte aceasta reimpartire (care este in favoarea lor), renuntand la partea ce le-ar reveni din restul apartamentului platit in comun o perioada de timp (deoarece eu daca as deceda copii mei ar plati in continuare ratele). Dar un testament facut de fiecare din noi doi nu ar rezolva acesata situtie? Testamentul ar fi legal cu aceste conditii scrise in el?
Va multumesc pentru rabdare si incurajare.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Inteleg ca daca decedeaza sotul meu primul, eu impart cu copiii lui apartamentul pe care il are cu prima sotie, eu luînd 1/4 din 1/2+1/8=5/8 din apartament, adica putin mai mult dintr-o optime. Corect???
Iar daca eu decedez prima, avansul dat de mine la banca pentru apartamentul luat de mine inaintea casatatoriei se scade din valoarea apartamentului pe care il platim impreuna - ramanand copiilor mei- urmand ca sotul sa aiba dreptul doar 1/2 +1/4 din cealalta 1/2 din valoarea platita impreuna la banca din momentul casatoriei si pana la decesul meu, daca copiiii mei vor plati mai departe ratele.
As mai avea doua nelamuriri si nu stiu cum este bine sa o clarificam inainte ca noua sa ni se intample ceva si sa ramana cei 2+3 copiii sa se certe:
1. Daca decedeaza el primul, din mostenirea lui de pe urma decesului parintilor lui eu nu am nici un drept?
2. Avand in vedere ca el nu a facut succesiunea dupa decesul mamei copiilor lui (prima sotie), in momentul dezbaterii acestei succesiuni am putea stipula ca el renunta la o mare parte din drepturile la apartamentul lui in favoarea copiilor lui(vrea doar 1/4 din tot in loc de 5/8) si a tuturor drepturilo sale de pe urma decesului parintilo lui, cu conditia ca acesti copii ai lui sa nu aiba pretentie la apartamentul platit de noi doi impreuna (si in care stau copiii mei)?Este valabila aceasta prevedere in actul de succesiune al primei sotii?
Sper ca am reusit sa ma coerent, astfel incat sa intelegeti speta si sa ne invatati cum sa facem sa ne "aranjam" situatia materiala fara ca cei 5 copii ai nostri sa isi scoata ochii dupa decesul nostru.
Multumesc pentru rabdarea de care dati dovada.