avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Activitate silentk6

Activitate silentk6

In principiu, ar fi trebuit sa pastrati orice facturi, bonuri fiscale etc, cu tot ce ati contribuit cand ati spus ca ati contribuit cu bani la apartament. Eventual, daca nu le aveti dar firmele mai exista, puteti incerca, desi sunt cam slabe sansele, sa va ajute in cazul in care au in arhive copii dupa acele facturi, bonuri, chitante etc
Mai departe nu pot sa spun exact ce fel de procedura ati putea sa faceti cu ele, nu am pregatire juridica, dar ca idee ar fi ceva de care sa va agatati... presupunand ca aveti bani si vreti s-o dati in judecata pe mama dvs; cel putin cat timp s-ar judeca, ati castiga timp.
Dar mai intelept ar fi sa luati un credit pentru o casa proprie... daca tot o sa ajungeti sa platiti chirie. Si presupunand ca aveti un avans.
Rog un moderator sa-mi mute topicul la www.avocatnet.ro/content/for...
Imi cer scuze pt incadrarea gresita si multumesc.
cameliagreen a scris:

Mama mea.

Sunteti sigura? Tatal dvs e in viata? Daca nu, a lasat partea mamei dvs inainte sa va nasteti dvs, sau n-a lasat nici un testament?
E posibil sa aveti drept de mostenitor, caz in care nu se poate face nimic fara acordul dvs, cel putin cat timp mama dvs nu apeleaza la instanta.

Totusi, daca sunteti in cea mai rea situatie (fara drept de mostenitor eu cel putin nu am auzit de vreo solutie intr-un caz ca al dvs...), ar trebui sa stiti ca nu e nevoie sa luati cu totul un apartament in chirie, se inchiriaza si camere... Mai sunt persoane in aceasta situatie, decat pe strada mai bine doar cu o camera. In unele cazuri oamenii stau si mai multi in aceeasi camera...
Buna ziua,
As dori sa inteleg doua aspecte:
1 - In urma unei dezbateri la notar a unei mosteniri (teren agricol), a rezultat un certificat de mostenitor; ulterior, unii mostenitori si-au vandut cotele indivize; acum, dupa 2 ani, trebuie sa vand si eu cota mea, dar mi s-a cerut certificat fiscal, cadastru si intabulare; intrebarea mea este, la prima vanzare (in 2013), nu cumva s-a facut deja cadastru si intabulare, sau nu cerea legea la acel moment?
2 - in certificatul de mostenitor, exista la sfarsit un termen de 30 zile pt inscrierea la fisc, dar nu exista nici un termen pt realizarea cadastrului si intabularii, care ar fi acesta? E posibil ca dupa doi ani sa nu-l fi facut inca, sa fiu eu nevoit sa-l fac (nu prea am bani...)? Exista vreun termen limita, exista sanctiuni pt nerealizare? Mi-ar fi util daca ati putea sa-mi spuneti care e articolul, legea sau legile care reglementeaza aceasta procedura.
Va multumesc.
Va multumesc pentru raspunsuri.

In certificatul de mostenitor initial (in urma caruia primii mostenitori si-au vandut cotele indivize) e trecuta o persoana decedata la data dezbaterii, dupa care trebuie eu sa fac succesiunea.

Cadastrul si intabularea se pot face pe cote indivize? Practic, cel care a cumparat cotele indivize asa a procedat? Sau trebuie sa astepte sa dezbat si eu succesiunea dupa cealalta persoana din certificatul de mostenitor?
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca, pentru vanzarea unei cote indivize dintr-un teren extravilan, e necesara realizarea prealabila a cadastrului si intabularii, ca atunci cand as vinde terenul ca unic proprietar?
Ceilalti mostenitori si-au vandut pur si simplu cota indiviza... nu cred ca au facut vreun cadastru, pt ca nu s-a facut nimic pt iesirea din indiviziune.
Multumesc.
Va multumesc, am inteles.
Da, nu e facut partajul (uitasem acest termen.)
Am cautat informatii in legea cu privire la vanzarea terenurilor agricole, in cele 2 link-uri de mai jos, dar nu scrie nimic de cei care detin cote indivize rezultate in urma dezbaterii mostenirii.
Adica nu exista o delimitare pe teren a partii care-i revine fiecaruia, ci doar certificate de mostenitor emise de notar, in care se specifica acele cote indivize (editare dupa raspuns - nu e facut partajul).
Unul din mostenitori si-a vandut cota indiviza inainte de intrarea in vigoare a acestei legi.
Acum, cumparatorul are sau nu drept de preemptiune? Presupun ca termenul de coproprietar se refera in cazul acestei legi la cineva care ar avea si o intabulare cu delimitare fizica, nu care a cumparat cote indivize, e corect?
Deci legea aceasta cu preemptiunea coproprietarilor se aplica sau nu in cazul meu? Trebuie sa fac oferta la primarie pt cota mea indiviza sau pot sa ma prezint direct la notar cu ce cumparator gasesc?
Multumesc.

www.avocatnet.ro/content/art...
[ link extern ]
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Daca mostenitorii nu se inteleg in mod obligatoriu vor ajunge la instanta.


Atentie ca daca exista mai mult de un decedat, se poate face la notar fara ca macar ceilalti sa fie instiintati, si daca e vorba de un teren chiar se pot vinde cotele indivize! (nu m-am uitat la mesajele ulterioare pt detalii in situatia de fata, e un raspuns rapid)

Exemplu de situatie aici (al 5-lea comentariu e cu situatia mea reala asa cum am aflat-o intr-un final):
www.avocatnet.ro/content/for...
Completare cu situatia reala:
1) in cazul terenurilor agricole, se pare ca exista destui cumparatori interesati sa intre in indiviziune - da, se pot cumpara cote indivize! Chiar daca nu se pot folosi de teren pana cand nu se inteleg si cu restul mostenitorilor... oamenii vor sa intre in indiviziune! E un fel de joc la loto din partea lor - daca nu se inteleg cu restul, ar trebui sa-i dea in judecata pt iesirea din indiviziune, timp si bani pierduti... nu stiu cum poate legea permite o asemenea aberatie.
2) cei care au vandut (rudele mele) au putut face dezbaterea fara mine, adica s-a facut o dezbatere partiala - au fost emise certificate de mostenitor pe numele lor si respectiv al mamei mele (decedata, dar asa se procedeaza, urmand ca eu si tata sa facem dezbaterea dupa mama, si apoi vom putea sa vindem cotele sau sa le administram cu noul coproprietar).
3) nu a fost nevoie de certificatul de casatorie, ei mi l-au cerut pt ca asa au inteles de la notar, care probabil nu se interesase ca e vorba de fiica bunicului. Chiar daca avea numele schimbat, in certificatul de deces fiind trecut numele parintilor... e o dovada in sine, certificatul de casatorie nu mai e necesar. Cel putin asa mi-a spus notarul.