avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere mostenire + vanzare cote indivize fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere mostenire + vanzare cote indivize fara acord, doar pe baza de copii xerox?

Buna seara,
Precizez ca sunt mostenitorul unor mici parcele extravilane, de pe urma mamei care la randul ei l-a mostenit pe bunic, care era proprietar impreuna cu alte rude. Pana la data decesului nici bunicul nici mama nu dezbatusera acele parcele, ramase cote indivize.

Recent, ceilalti mostenitori mi-au cerut copii dupa toate actele (CI, certificat deces mama, certificat casatorie tata) pentru a obtine anexele necesare dezbaterii, urmand ca inainte de vanzare sa ma contacteze pt dezbaterea de la notar si vanzare. Eu fiind in alt judet; nu puteam sa fiu acolo mereu, dar n-am trimis nici o procura si nici alt fel de document, nici de acceptare nici de renuntare la mostenire.

Apoi, desi nu am primit nici un telefon (deci au mintit cu rea-credinta), m-au contactat sa ma intrebe de ce nu am raspuns la telefon, pentru ca ei au vandut un teren... fara mine, cota mea indiviza ramanand nevanduta?!?

1) E posibil/legal asa ceva? Adica sa vanda cote indivize fara sa faca mostenirea, sau sa dezbata mostenirea in absenta mea? Toate procedurile s-au desfasurat la notar, pe parcursul a aproximativ 1-2 saptamani, de cand le-am trimis copiile xerox si pana la vanzare. Au spus ca s-ar putea sa vanda si restul parcelelor daca nu ma prezint?!?

2) Acum, presupunand situatia absurda, daca notarul a fost prost informat sau a incalcat legea cu buna stiinta (pentru ca doar a vazut copia mea dupa CI, ori eu nu eram prezent si nici procura nu trimisesem), daca sa spunem ca ma cheama sa-mi iau certificat de mostenitor pt respectiva cota-indiviza din parcela, nu sunt partas la infractiune daca accept?

3) Cum nu prea-mi vine sa cred asemenea situatii, as vrea sa verific daca s-a realizat intr-adevar vanzarea; am copie dupa titlul de proprietate - cum se numeste, daca exista o astfel de posibilitate, institutia unde pot sa merg cu acest act pentru a verifica daca s-a vandut parcela, si eventual numele notarului?

4) Daca au vandut cotele-indivize, asta nu inseamna ca terenul nu e delimitat fizic? Cum se foloseste cumparatorul de el fara sa-mi incalce mie dreptul la proprietate???

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 13 Noiembrie 2013
silentk6, utilizator
Cel mai recent răspuns: silentk6 , utilizator 21:00, 26 Iunie 2014
Prea multe întrebări pentru o singură necunoscută: ce fel de act au încheiat ceilalţi coproprietari?

Act autentic puteau încheia doar după obţinerea unui certificat de moştenitor. Dacă l-au obţinut înlăturîndu-vă de la succesiune, îl puteţi anula.

Act sub semnătură privată puteau încheia, dar acesta are doar valoarea unei promisiuni de v/c.

Trebuie să începeţi de la Camera notarilor publici de la ultimul domiciliu al mamei, pentru a solicita informaţii cu privire la dezbaterea succesiunii după aceasta, respectiv de la Camera de la ultimul domiciliu al bunicului pentru a solicita aceeasi informatie în legatură cu succesiunea după el.

În funcţie de aceste informaţii, veţi vedea ce e de făcut.
Va multumesc pt raspuns.

Tocmai asta incerc sa aflu, ce fel de act au facut sau daca au facut, pt ca nu vor sa spuna altceva decat ce am spus deja, ca ar fi vandut cote indivize (si au luat bani, deci nu o promisiune de v/c). Ori asta nu puteau face fara sa dezbata mostenirea; daca au facut-o inlaturandu-ma de la succesiune, pentru ce mi-ar mai fi cerut copia dupa CI si dupa certificatul de casatorie al tatalui?
Avand in vedere ca ei nu stiu prea multe despre mine, si la randul lor fiind oameni cu un minim de educatie, nu pot sa inteleg cum isi permit sa debiteze asemenea ineptii, sau si mai grav sa faca ceva ilegal cu sau fara stirea notarului.

Deci voi cauta informatii la institutiile respective sa vad ce pot afla.
Ultima modificare: Joi, 14 Noiembrie 2013
silentk6, utilizator
Aveti o singura sansa. Aflati si luati legatura cu persoana care a cumparat, apoi procedati la iesirea din indiviziune. Tb sa aveti in vedere ca dimensiunile terenurilor nu pot avea latimi mai mici de (consultati legea), iar primaria tb sa va puna la dispozitie planul si locatia terenurilor unde sunteti coproprietar. despre utilizarea terenurilor extravilane, atentie, se dau amenzi daca nu sunt lucrate sau efectuate lucrari agricole, ceea ce in cazul terenurilor intravilane nu este valabil. Success cu taranii!
Completare cu situatia reala:
1) in cazul terenurilor agricole, se pare ca exista destui cumparatori interesati sa intre in indiviziune - da, se pot cumpara cote indivize! Chiar daca nu se pot folosi de teren pana cand nu se inteleg si cu restul mostenitorilor... oamenii vor sa intre in indiviziune! E un fel de joc la loto din partea lor - daca nu se inteleg cu restul, ar trebui sa-i dea in judecata pt iesirea din indiviziune, timp si bani pierduti... nu stiu cum poate legea permite o asemenea aberatie.
2) cei care au vandut (rudele mele) au putut face dezbaterea fara mine, adica s-a facut o dezbatere partiala - au fost emise certificate de mostenitor pe numele lor si respectiv al mamei mele (decedata, dar asa se procedeaza, urmand ca eu si tata sa facem dezbaterea dupa mama, si apoi vom putea sa vindem cotele sau sa le administram cu noul coproprietar).
3) nu a fost nevoie de certificatul de casatorie, ei mi l-au cerut pt ca asa au inteles de la notar, care probabil nu se interesase ca e vorba de fiica bunicului. Chiar daca avea numele schimbat, in certificatul de deces fiind trecut numele parintilor... e o dovada in sine, certificatul de casatorie nu mai e necesar. Cel putin asa mi-a spus notarul.
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2014
silentk6, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune intarziata cris99 cris99 Buna ziua,. Bunica mea a decedat acum 9 luni, dorim sa deschidem succesiunea, mama mea este unicul copil. Bunicul meu a decedat acum 15 ani si nu am facut ... (vezi toată discuția)
Lntrebare succesiune iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune buna ziua, - bunica mea necasatorita a decedat si tatal meu (fiu unic) a devenit mostenitor unic al apartamentului bunicii; - tatal meu a decedat, cine ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul meu,inainte de deces,a facut testament pentru terenul ce l-a avut,mamei mele si unei surori a mea. Este vorba de un teren in indiviziune si ... (vezi toată discuția)