avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clarificare termen \'\'coproprietar\'\'
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clarificare termen ''coproprietar''

Am cautat informatii in legea cu privire la vanzarea terenurilor agricole, in cele 2 link-uri de mai jos, dar nu scrie nimic de cei care detin cote indivize rezultate in urma dezbaterii mostenirii.
Adica nu exista o delimitare pe teren a partii care-i revine fiecaruia, ci doar certificate de mostenitor emise de notar, in care se specifica acele cote indivize (editare dupa raspuns - nu e facut partajul).
Unul din mostenitori si-a vandut cota indiviza inainte de intrarea in vigoare a acestei legi.
Acum, cumparatorul are sau nu drept de preemptiune? Presupun ca termenul de coproprietar se refera in cazul acestei legi la cineva care ar avea si o intabulare cu delimitare fizica, nu care a cumparat cote indivize, e corect?
Deci legea aceasta cu preemptiunea coproprietarilor se aplica sau nu in cazul meu? Trebuie sa fac oferta la primarie pt cota mea indiviza sau pot sa ma prezint direct la notar cu ce cumparator gasesc?
Multumesc.

www.avocatnet.ro/content/art...
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2015
silentk6, utilizator
Mostenitorii sunt coindivizari, adica detin cote indivize din bunurile mostenite insa nu se stie exact ce detine fiecare. Doar in urma unui partaj se stabilesc exact suprafetele si atunci devin coproprietari. Cel care detine o cota indiviza poate dispune de ea cum doreste, o poate vinde, dona , etc. ....Trebuie sa faceti publica oferta de vanzare la primarie timp de 30 de zile, ceilalti mostenitori avand si ei drept de preemptiune
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2015
flower2014, utilizator
Va multumesc, am inteles.
Da, nu e facut partajul (uitasem acest termen.)
Ultima modificare: Luni, 5 Ianuarie 2015
silentk6, utilizator
Cota -parte din dreptul de proprietate poate fi transmisa chiar daca nu este sistata starea de inviziune.


Bunul nu este fractionat , in materialitatea sa, ci doar dreptul de proprietate.




Starea de coproprietate rezultata din dezbaterea succesorala poate fi incetata oricand, in urma impartelii, transate pe cale judiciara ori pe cale notariala.



Asadar, oricare dintre coerezi poate proceda la transmiterea dreptului de proprietate, potrivit certificatului de mostenitor.



Nu este necesara manifestarea de vointa a celorlalti coproprietari, in ceea ce priveste transmiterea dreptului de proprietate, a unei cote -parti ideale, abstracte, matematice.




Partajarea, insa, este realizata prin buna invoiala daca exista acordul de vointa liber exprimat al comostenitorilor.




Altminteri, imparteala este transata pe cale judiciara.



Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de calitate mostenitor Linel Linel Buna ziua doresc o informatie pentru certificatul de calitate mostenitor, ce rol are acesta si daca pot pune in vanzare un teren de exemplu cu acest ... (vezi toată discuția)
Cale legala in caz de vanzare intre mostenitori bzsolt bzsolt Buna ziua as avea o intrebare .... as dori sa cumpar o casa prin credit bancar, care are 3 mostenitori. doi mostenitori care au o cota mai mare doresc sa ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare- cumparare teren fara ca mostenirea sa fie dezbatuta? stategh stategh doresc sa cumpar de la o doamna o suprafata de pamant . dar nu are taxa de succesiune dezbatuta si nici nu doreste,a spus ca nu castiga nimic la afacerea ... (vezi toată discuția)