avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Activitate popc

Activitate popc

Parintii decedati in anii 1965 si 1986, din casatoria lor au rezultat 10 copii. Patru dintre copii s-au casatorit inainte de colectivizare, si au primit ca zestre terenuri, deci au avut rol agricol inainte de 1946. In momentul de fata se dezbate succesiunea dupa cei 2 parinti decedati deoarece la masa succesorala a mai ramas casa parinteasca si cateva terenuri, existand un titlu de prop al mostenitorilor unde sunt inscrisi cei 10 copii.
Intrebare: acum, la dezbaterea mostenirii dupa cei 2 defuncti cota de mostenire care i se cuvine fiecaruia este de 1/10 la terenuri? Sau 1/6? Se tine cont ca cei 4 copii s-au primit zestrea/mostenirea in momentul casatoriei lor? Iar cota pentru casa este de 1/10?
Multumesc.
Răspuns la discuția angajati la masa credala
Intrebare: Lichidatorul unei firme intrate in faliment nu a achita drepturile salarialefostilor salariati . Acestea nu se pot recupera conf legii 200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale ? Mentionez ca lichidaorul a vandut toate activele societatii falimentare si a virat sumele catre banca(unul din marii creditori -inscrisa la masa credala) dar sumele nu au fost suficiente pentru a acoperi valoarea creditului. Ce e de facut? Ce trebuie sa faca fostii salariati sa-si recupereze salariile restante? Va multumesc.
Multumesc
Răspuns la discuția act de mana
Nu mai traieste nici un martor. Practic, toate partile din actul de mana sunt decedate- tatal, matusa, martorii.
Multumesc.
Multumesc. Imi puteti spune si un temei legal?
Discuție act de mana
Buna seara,
Tatal meu a cumparat un teren acum 10 ani de la o matusa si s-a intocmit un act de mana cu 2 martori, in care s-a specificat suma si suprafata de teren(nr. parcela, lot, etc). Nu s-a finalizat vanzarea cum,pararea terenului prin act la notar si intre timp martorii, tatal si matusa au decedat.
Matusa(vanzatorul) a decedat prima dar a lasat prin testament toata averea mobila si imobila unei persoane X. Detin actul de mana legalizat la notar, dar acest teren este pe titlul de proprietate al matusii, iar in testamentul lasat nu sunt nominalizate bunurile mobile si imobile lasate mostenire. Terenul a fost in posesia faptica a tatalui meu adica l-a lucrat, dar scriptic el apare in mostenirea lasat de matusa, persoanei X.
Tatl meu (cumparatorul) a decedat acum 2 ani.
Pentru a intabula acest teren, ce trebuie sa fac? Care sunt pasii pe care trebuie sa i urmez? Cui sa ma adessez? Instantei sau unui notar?
Va multumesc.
Buna seara,
Situatia este urmatoarea: dupa moartea tatalui ramane in viata sotia supravietuitoate si 3 copii.
Ce procent de mostenire primeste sotia supravietuitoare din totalul averii(30%, 50%???) etc. si in baza carui temei legal(lege, art.) se face "imparteala"?
Daca decedatul - tatal- a mostenit un teren dupa parintii lui, sotia supravietuitoare are dreptul de mostenire din acel bun? In ce cuantum si unde este reglementat acest lucru(temei legal).
Multumesc.
Răspuns la discuția debitori privilegiati
multumesc
Răspuns la discuția debitori privilegiati
OK. Drepturile salariale cum si le poate recupera? Multumesc.
Intrebare: O fosta salariata a unei firme intrata in procedura de faliment in 2009 nu si-a primit salariile pe 6 luni de la acea firma. Lichidatorul judiciar a vandut doua active fixe(cladire+teren) care erau gajate la banca- ipoteca de rang 1- nu stiu ce inseamna??!??. Fosta salariata nu si-a primit salariile de la lichidator chiar daca acesta a valorificat o parte din activele societatii aflate in faliment. E normal/crect/legal ca lichidatorul sa achite intai suma datorata bancii si nu drepturil salariale?? In aceasta situatie, conf. legii salariatii fac parte din categoria debitorilor privilegiati fiind a 2a categorie de "pagubiti" care ar trebui sa -si primeasca drepturile dupa valorificarea activelor? Ce trebuie sa faca fosta salariata ca sa-si recupereze drepturile salariale neplatite? Cui sa se adreseze?
Multumesc.