avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Activitate Lumyna

Activitate Lumyna

Multumesc frumos.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Data depunerii actiunii la instanță contează.

București 2024

Multumesc frumos.

CABINET AVOCAT STROIE CATALIN a scris:

data inregistrarii

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu o informatie.
Am primit o cerere de chemare in judecata care cuprinde si niste sume prescrise. Pe portalul instantei de judecata apare ca dosarul a fost inregistrat in 20.11.2024 iar pe plicul in care este probatoriul comunicat de instanta apare data de 10.12.2024 (data postei care coincide cu data cand am semnat de primire).
Ce data iau in considerare pentru calculul prescriptiei, data inregistrarii dosarului pe portal sau data cand am luat cunostinta de acest fapt, adica 10.12.2024?

Multumesc.
Inteleg punctul dv de vedere insa va asigur ca toti iubitorii de animale au in casa animale salvate de care au grija, insa nu le poti lua pe toate in casa!! nu cumva e vina municipalitatii ca nu ia masurile corespunzatoare, doar au la dispozitie atat banii din contributiile noastre cat si mijloacele necesare? mai sus am postat extras din HCL nr.176/28.03.2024 cu prevedere contrara celor spuse de dv. In ceea ce priveste fecalele acestor animale, ceea ce am spus eu se refera la casa scarii, deci nu e nimic pe trotuar sau la intrarea in bloc ca sa spui ca locatarii calca in aceste fecale si le duc in casa. Durata de viata a acestor suflete abandonate nu este mare caci cat poti rezista in natura daca n-ai mijloace de subzistenta necesare decat ocazional?

Partea cu pozele ca mijloace de proba e complicata, caci pozele de pe un dispozitiv neautorizat nu sunt luate in considerare in instanta, si nici macar de catre politie. Organul trebuie sa constate abaterea si sa faca poze cu dispozitivele lor. Va dau un exemplu: eu am facut sesizare catre Politia Locala referitoare la un autoturism care ocupa trotuarul din fata blocului meu si am trimis poze de pe telefonul meu mobil facute in diferite zile. Ghinionul a fost ca atunci cand a venit politia sa constate abaterea, masina nu se mai afla in acel loc iar raspunsul lor a fost ca sesizarea nu se confirma si ca trebuia sa sun la dispeceratul lor iar organul sa constate in timp real abaterea.

CHKa a scris:

Sunteti sigura ca nu exista probe ? nu ai nevoie decat de un telefon , si le poti obtine foarte usor ( poze , filmari ) … Daca hraniti aceste animale , nu vor mai pleca de acolo . Si - sa ma credeti - nu poate fi nici o placere sa faci “ slalom “ printre fecalele lor , sau ( si mai rau ) sa vii seara acasa si sa duci mizeria in casa , pe pantofi . Cat despre porumbei … pot sa va spun ca parcarea din spatele blocului meu este marginita pe lateral de o cladire mai scunda unde isi fac veacul un stol de porumbei . Proprietarii cu locuri de parcare pe acea latura au masinile “ cu picatele “ , fecalele pasarilor au facut pete pe vopseaua masinilor , probabil sunt acide , sau contin ceva care pateaza . Si nu sunt foarte fericiti … Luati macar pisicile la dvs. in casa , daca va e atat de mila de ele … In USA exista politia animalelor , acea RSPCA , care - in ciuda numelui - este , de fapt un ONG , care traieste din donatii . Nu dau amenzi , nu dau pedepse , daca gasesc incalcari ale legii de protectie a animalelor , cheama politia sa ia masuri . Pot sa confiste animalele tratate necorespunzator , pe cele neangrijite , bolnave , etc. Acestea ajung in adaposturile lor , unde sunt tratate , aduse in stare de sanatate , si li se cauta adoptatori . Dar , daca nu le adopta nimeni intr-un interval de timp ( 10 zile - 2 saptamani ) sunt eutanasiate . Din pacate , la noi , legislatia are cu totul alte prevederi … PS . Am mari , mari rezerve fata de cei care se declara cu emfaza iubitori de animale , dar nu se dau in laturi sa manance cate un gratar , cate o pulpa de pui … De acele animale nu au mila … Desigur , e o obsevatie generala , nu ma refer la o anume persoana .

Multumesc pentru raspunsul dv.! Uitati ce am gasit in HCL-urile primariei

Uitati ce scrie in H O T Ă R Â R E A nr. 176 din 28.03.2024
pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea Municipiului Galați
CAPITOLUL III - OBLIGAȚII CETĂȚENEȘTI
Art. 1. în aplicarea prevederilor prezentului regulament cetățenilor le revin următoarele obligații:
dd)de a lua măsurile necesare pentru asigurarea condițiilor de viață și bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân, cu respectarea normelor de igienă și sănătate publică;

Art. 5. Constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 800 - 1500 lei nerespectarea prevederilor Art. 1. lit. b) - c); lit. e); lit. t); lit. dd); lit. u).
Buna ziua! ma intereseaza sa stiu daca pot contesta o amenda primita de la politia locala pe motiv ca hranesc porumbeii si pisicutele din jurul blocului. Pana in prezent nu am primit amenda insa sunt amenintata cu asta de presedintele asociatiei de proprietari si de cativa vecini. La nivelul consililiului local exista o asemenea reglementare insa prezenta pe domeniul public a acestor suflete e vina lor ca nu iau masurile necesare, nu a locuitorilor din oras carora le este mila de aceste suflete. Un exemplu e si acela ca sunt multi caini care au fost castrati de catre municipalitate insa ulterior au fost lasati pe strada tot de catre autoritatile publice. Stiu de existenta Legii nr.205/2004 dar nu am gasit o prevedere legata de animalele fara stapan, ci doar de cele abandonate.

Si inca ceva, poate politia locala sau politia animalelor sa dea amenda doar pe baza unor sesizari ale unor ciudati care nu iubesc animalele, nu e nevoie si de probe in acest sens, caci in felul asta ma trezesc si eu sa fac sesizari de acest gen doar pentru ca 'am boala' pe niste vecini?

Multumesc pentru ajutor.
Buna ziua! va rog sa-mi spuneti daca o farmacie (punct de lucru, 6 asistenti de farmacie si 1 farmacist) are obligatia sa aiba un responsabil cu prelucrarea datelor (RPD)? precizez ca la eliberarea retetelor compensate legea ne cere sa solicitam pacientilor cardul de sanatate iar pentru persoanele nedeplasabile avem obligatia sa solicitam apartinatorului care ridica medicamentele si buletinul de identitate in original.

Multumesc.
Nu, presedintele nu poate angaja un avocat daca nu are mandat de la adunarea generala iar onorariul trebuie sa fie inclus in bugetul de venituri si cheltuieli care se aproba tot in adunarea general.a; mai mult decat atat, la nivelul asociatiei exista deja o doamna jurista care are contract cu asociatia in acest sens. Contractul juristei tot in AG a fost aprobat. Tot art.57 zice ca presedintele reprezinta asociatia in instantele de judecata, deci se poate duce singur sa sustina cauza respectiva.
Va multumesc doamna avocat pentru interesul vis a vis de aceasta speta!

Contractul cu jurista presupune consultanta juridica (asa scrie) iar din discutiile cu doamna respectiva am inteles ca ea promoveaza in instanta dosarele debitorilor asociatiei, nu reprezinta insa asociatia atunci cand aceasta are calitatea de parata. Am vazut ca ea participa si la sedintele de AG (probabil pentru a asigura legalitatea desfasurarii sedintei desi pentru acest lucru doar cenzorul asociatiei se poate exprima. Acum, in statutul nostru dar si in Lg.196/2018 scrie ca presedintele reprezinta asociatia inclusiv in instanta iar din ceea ce am vazut eu toate cererile de chemare in judecata ale debitorilor asociatiei sunt semnate doar de presedintele asociatiei, pe nicaieri nu apare semnatura ei sau vreo imputernicire in acest sens.

Imputernicirea cu avocatul are ca obiect doar acest debitor 'special' (ca sa zic asa), acesta fiind unul dintre cei mai activi contestatari ai masurilor luate de catre organele de conducere din asociatie si stie foarte bine legea. Mai este si ideea ca presedintele nu are mandat de la AG pt a incheia un astfel de contract cu un avocat. Pe mine ma mira ca avocatul a acceptat sa incheie un astfel de contract fara sa se asigure ca exista mandat din partea AG. Presedintele reprezinta asociatia, e adevarat, dar e organ de executie, adica pune in aplicare deciziile AG.

Art.57. Preşedintele asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:

a) în baza mandatului acordat de adunarea generală, reprezintă asociaţia de proprietari în relaţiile cu terţii, inclusiv în acţiunile în instanţă;

b) semnează documentele asociaţiei de proprietari;

c) supraveghează şi urmăreşte corecta punere în aplicare a hotărârilor adunării generale, respectarea prevederilor statutului şi acordului de asociere, precum şi aplicarea deciziilor comitetului executiv;

d) aduce la cunoştinţă proprietarilor prevederile statutului şi regulamentului condominului;

e) răspunde în scris la sesizările şi contestaţiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termen de maximum 10 zile de la primirea acestora;

f) gestionează modul de îndeplinire a obligaţiilor ce revin asociaţiei de proprietari în raport cu autorităţile publice;

g) prezintă spre verificare la solicitarea organelor de abilitate, toate documentele asociaţiei, oferind toate informaţiile solicitate;

h) poate propune, în scris, comitetului executiv sau adunării generale, după caz, măsuri împotriva celor care nu respectă regulamentul condominiului, hotărârile şi deciziile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale şi statutare;

i) întocmeşte şi actualizează cartea de imobil, în conformitate cu legislaţia în vigoare;

j) păstrează şi asigură completarea la zi a cărţii tehnice a construcţiei, precum şi a celorlalte documente privitoare la activitatea asociaţiei de proprietari;

k) întocmeşte tabelul convocator şi afişul pentru avizier pentru adunările generale şi asigură semnarea acestuia de către proprietari;

l) asigură informarea proprietarilor cu privire la ordinea de zi a adunărilor generale, cu 10 zile înainte de data stabilită pentru aceasta;

m) afişează programul de încasări şi datele de contact ale administratorului, ale membrilor comitetului executiv şi ale membrilor comisiei de cenzori ori, după caz, ale cenzorului;

n) afişează la avizier hotărârile adunării generale şi ale şedinţelor comitetului executiv în termen de maximum 7 zile de la data la care au avutloc acestea;

o) în cazul modificării cadrului legislativ privind asociaţiile de proprietari, preşedintele convoacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari pentru modificarea conformă a statutului asociaţiei;

p) informează proprietarii din condominiu cu privire la toate restricţiile referitoare la culoare, aspect, materiale şi altele asemenea, stabilite prin regulamentul local de urbanism, conform informaţiilor furnizate de autorităţile administraţiei publice locale;

q) conduce şedinţele adunărilor generale şi ale comitetului executiv;

r) afişează la avizier lista contractelor asociaţiei de proprietari cu furnizorii de utilităţi publice, cu administratorul şi cu personalul angajat sau contractual al asociaţiei;

s) afişează la avizier lista şi datele de contact ale instituţiilor cu atribuţii de inspecţie şi control la care pot fi sesizate eventualele nereguli legate de activitatea organelor de conducere ale asociaţiei de proprietari ale administratorului, respectiv ale membrilor asociaţiei.

Art.58. (1) Preşedintele asociaţiei de proprietari şi membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, consemnată în procesul-verbal.

(2) Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sau pentru depăşirea atribuţiilor legale şi statutare, preşedintele asociaţiei de proprietari, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar, pentru daunele şi prejudiciile cauzate proprietarilor sau terţilor, după caz. ( la care se adauga si Art.102. (1) Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să constituie, potrivit legii penale, infracţiuni:

e) nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum şi neîndeplinirea sau depăşirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator;

(2) Contravenţiile prevăzute la alin.(1) se sancţionează după cum urmează:

c) faptele prevăzute la alin. (1) lit.e) cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei; )

Ma scuzati, in cazul prestatiilor succesive datoriile se prescriu dupa 3 ani! termenul de 5 ani este pentru obligatiile bugetare.