romascanu a scris:
Art. 972. - (1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
Art. 975.
(3) În concurs cu soţul supravieţuitor, descendenţii defunctului, indiferent de numărul lor, culeg împreună trei sferturi din moştenire.
Art. 1.088. - Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.
Buna ziua,
Revin cu inca o intrebare in legatura cu cotitatea disponibila speciala a sotului supravietuitor - asa cum prevede art. 1090 daca sotul mosteneste 1/4 din mostenire , iar copilul 3/4 din mostenire, cotele lor de rezerva vor fi 1/8 pentru sotul supravietuitor si 3/8 pentru copil, cota totala de rezerva fiind de 2/4 din mostenire = 1/8 + 3/8, iar cotitatea disponibila ordinara de 2/4.
Din aceasta cotitate disponibila ordinara, defunctul putea sa faca sotului supravietuitor liberalitati neraportabile numai in limita maxima de 1/4 conf. art. 1090, astfel ca diferenta dintre cotitatea ordinara si cea speciala, de 1/4, se va atribui copiluilui.
Intrebarea mea este daca acestea vor fi mereu cotele, indiferent ca sotul va veni in concurs cu 2, 5 sau 7 descendenti din afara casatoriei ? :hm: