Daca boicotul este folosit ca strategie de a castiga un scrutin, cel care a folosit-o ar trebui declarat perdant, nu castigator.
Buna ziua!
Intervin si eu cu cateva observatii, de dragul discutiei:
1.
Indemnurile politice nu au efecte juridice in niciun stat de drept. Libertatea de exprimare este protejata la maximum atunci cand are in vedere aspecte politice, cf. CEDO. Un politician / partid politic poate indemna la orice pe oricine si nu va fi tras la raspundere. Bineinteles, cu exceptiile naziste in tari ca Germania. Chiar si PSD, Iliescu, Nastase indemnau la boicot la referendumurile din 2009, cautati-le declaratiile de atunci. Prin urmare, boicotul este permis, cum a constatat si CCR in decizia din 03.08.2012
2. Listele electorale se pot actualiza doar conform legii. Legea prevede ca
ies din liste doar cei morti, alienati sau condamnati cu pierderea drepturilor. Non-rezidentii, comatosii, martorii lui Iehova, cei cu buletine expirate si toate celalte categorii care par unora improbabil a veni la vot totusi nu pot fi scosi de pe liste fara temei legal. Din acest motiv, Ponta a scos doar 30.000 de pe liste.
3. Apoi, Ponta nu are si nu va avea lista cu milioanele de romani din afara granitelor (pt ca legile Italiei si Spaniei interzic comunicarea lor catre oricine), deci ar fi fost
tehnic imposibila scoaterea lor din liste pentru ca
nu le stim numele si CNP-ul (de altfel o buna parte din ei s-au intors intre timp acasa).
4. Daca nu credeti argumentele legale, asteptati anul 2014 cand tot 18.000.000 vor fi in liste, pentru ca este cifra corecta (Romania a avut spor demografic pana acum 20 de ani, adica
a avut spor electoral pana acum 2 ani inclusiv, pentru ca populatia electorala sunt cei peste 18 ani).
5. Legat de cvorum,
cvorumul era in legea originala din 2000 a referendumului, si in proiectul de lege al USL din mai 2012. OUG care anula conditia cvorumului era oricum neconstitutionala sub art.115 (6) din Constitutie care interzice ordonantele de urgenta in domeniul electoral. Forma votata in Parlament a legii nu include la art. 10 "prin derogare de la", de aceea exista cvorum, nu din cauza CCR.
6. Legat de recomandarile Comisiei de la Venetia,
referendumul e decizional, nu consultativ, exista conditii de cvorum in mai multe tari europene. Vedeti de exemplu in Romania si referendumul din 2003 de revizuire a Constitutiei. Nu e nimic nou sau anticonstitutional a cere cvorum si asa a votat Parlamentul. Veti vedea ca si peste 5 ani tot cu cvorum vor fi referendumurile, pentru ca asa se limiteaza efectele periculoase ale democratiei plebiscitare.
7. Orice hotarare a Parlamentului pe modelul Ghise e neconstitutionala,
Parlamentul nu are dreptul sa demita presedintele si faptul ca a dat singur o hotarare in care isi aroga dreptul e nul de drept. Daca trece o asemenea nazbatie, va fi atacata la CCR. CCR este singura care numeste presedintele, si in cazul alegerilor prezidentiale (aduceti-va aminte ca a cerut renumararea voturilor nule in 2009), si in cazul referendumului.
8. Singurii membri ai CCR cu opera juridica sunt
Iulia Motoc, Aspazia Cojocaru si Tudorel Toader. Ma indoiesc ca Tudorel Toader nu ar fi votat si el invalidarea, am inteles ca s-a suparat de la scandalul cu telefoanele pentru erata, dar a declarat ca daca ar fi fost consultat, ar fi votat si el.
9. Legat de cerintele de depolitizare a CCR, cerinte laudabile de altfel, e ironic ca nu se noteaza si faptul ca
Acsinte Gaspar si Ion Predescu au fost ambii parlamentari PSD iar Aspazia Cojocaru a fost propusa de PSD, fiind colega cu Adrian Nastase si Rodica Stanoiu la Institutul de Cercetari Juridice inainte de 1989. Adica ce facem, ne uitam doar la ceilalti?
10. CCR in forma cu 7 judecatori PSD de atunci a dat in 2005 o decizie in favoarea lui Adrian Nastase, ca nu poate fi schimbat din functia de presedinte al Camerei Deputatilor decat de partidul sau. Ei, lovitura de stat din iulie 2012 a inceput exact cu ignorarea acelei decizii CCR care fusese utila PSD-ului acum 7 ani. Si pe urma zic unii ca nu a fost lovitura de stat...
11. In conditiile in care exista cvorum votat in Parlament si listele electorale includ 18 milioane,
era imposibil juridic de validat referendumul.
Imi dau seama ca e neplacut pentru cei 7,4 milioane, dar legea trebuie respectata. In definitiv, chiar 7,8 milioane au votat pentru 300 de parlamentari in 2009 si nu s-a indeplinit, ok?
Si tot ca o nota personala, daca unii il urasc pe Basescu atat de tare incat sa calce in picioare orice institutii si legi, minimul pe care il putem face noi, carora ne pasa de lege, este sa il inghitim pe Basescu inca doi ani de dragul legalitatii.