kyrrdan a scris:
Ce solutie se impune in acest caz din partea instantei? Analizeaza mai intai lipsa de interes a partii si lasa actul valabil, sau, in virtutea rolului activ, se implica direct si consatata totodata si nulitatea abs.a actului, lipsindu-l de efecte juridice?
Caz concret: doi frati X si Y primesc in 1994 o adev. provizorie de propr., pentru un teren, fara respectarea conditiilor imperative ale Lg.18/91 (adica fara delimitare in teren si fara validare de la judet) si fara sa primeasca Titlu pana in prezent. Acum cand Y insista pentru eliberarea titlului, constata ca X (decedat intre timp) in baza acelei adeverinte proviz., a vandut terenul cu chitanta de mana, fara acordul lui X, altei persoane Z. Dar Z, in loc sa mearga cu X la notar sa autentifice actul, ca sa nu afle si Y de vanzare, s-a dus la primar, care in baza inscrisului privat il pune in posesie pe Z si-i elibereaza in 1995 titlu ?! Acum, destul de tarziu, Y afland toata tarasenia, cere in instanta constatarea nulitatii absolute a Adev de propr, si pe cale de consecinta nulitatea absoluta a chitantei de vanzare, ca provenind de la un neproprietar.
Cu toate acestea instanta respinge actiunea pe motiv ca Y nu are interes sa isi anuleze propria Adeverinta... si deci pastreaza ca valabile actele subsecvente. E normal?
Chiar daca, la prima vedere, Y nu are interes sa-si anuleze propria adeverinta de proprietate, instanta a considerat cu prioritate exceptia lipsei de interes, fara sa mai invoce din proprie initiativa si cea de-a doua exceptie absoluta cu privire la nulitatea unui act in care vanzatorul nu era proprietar... Ce se poate face la recurs?
Cazul dvs. este interesant din perspectiva absurditatii situatiei expuse .
Pentru a putea intelege anumite aspecte se impun unele clarificari.
In primul rand , reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor fondului funciar se face de catre comisia judeteana , la propunerea comisiei locale , in urma unei cereri depuse in termen de catre o persoana indreptatita. Punerea efectiva in posesie , care se face prin proces verbal de punere in posesie (dupa identificarea amplasamentelor) si eliberarea unui titlu de proprietate sunt acte ulterioare reconstituirii dreptului de proprietate cu privire la o anumita suprafata de teren , reconstituire care se face printr-o hotarare a comisiei judetene , impotriva careia se poate face contestatie administrativa si ulterior plangere la judecatoria competenta teritorial.
Din cate am inteles , nici lui X nici lui Y nu li s-a reconstituit in mod valabil nici un drept de proprietate. Eliberarea unei adeverinte in lipsa unei reconstituiri nu inseamna reconstituire a dreptului de proprietate.
Cu privire la instanta , aceasta nu poate , in baza rolului activ, sa procedeze la solutionarea unei cereri introduse de o persoana care nu are calitate procesuala activa, practic nu aceasta inseamna rol activ.
Intr-o anumita argumentatie pertinenta , Y ar putea justifica un interes in anularea unei adeverinte eliberate pe numele sau , daca aceasta nu corespunde realitatii , insa interesul sau procesual s-ar limita doar la cam atat.
Acelasi lucru l-ar putea face si primarul sau prefectul in temeiul art. III , alin. 1 , din Legea nr. 169/1997 cu modificarile si completarile ulterioare , la o posibila sesizare a lui Y sau a altei persoane.
Cu privire la constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate eliberat pe numele lui Z , aici e o cu totul alta situatie. O actiune in constatarea nulitatii absolute , in temeiul art. III , alin. 1 , din Legea nr. 169/1997 ar putea fi depusa de catre primar , prefect sau de o alta persoana interesata , insa nicidecum de X sau Y , acestia neavand nici un interes si nejustificand nici un drept cu privire la terenurile agricole inscrise in acel titlu. Eliberarea unei adeverinte in lipsa unei validari , in consecinta a unei adeverinte nule , nu poate constitui just titlu pentru promovarea unei asemenea actiuni, nici X , nici Y nefiind prefecti sau primari, pentru a veghea la legalitatea actelor administrative eliberate in procesul aplicarii legilor fondului funciar .
Ar putea fi persoana interesata acea persoana care ar putea pretinde un drept in legatura cu acele imobile/imobil inscrise/inscris in acel titlul de proprietate eliberat lui Z. Spre exemplu o persoana care a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate in termenul legal cu privire la acele imobile ulterior eliberarii titlului de proprietate ( spre exemplu in temeiul Legii nr. 247/2005) sau careia i s-a reconstituit in mod valabil dreptul de proprietate anterior eliberarii acelui titlu.
Cu privire la acea promisiune bilaterala de vanzare-cumparare. Trebuie avut in vedere faptul ca prin acel act juridic nu se transmit drepturi reale ci doar se naste o obligatie de a face , aceea de a incheia actul in forma prevazuta de lege , in conditiile in care acel act se poate incheia in mod valabil.
Y este tert cu privire la acel act juridic si nu poate fi obligat la nimic , oricum nici X nu mai poate fi obligat , in conditiile in care imobilele care fac obiectul acelei promisiuni au fost inscrise in titlul lui Z , care este , pana la constatarea nulitatii absolute a titlului , proprietar si isi poate inscrie dreptul in CF.
In concluzie , Y ar putea justifica un anumit interes doar in anularea adeverintei eliberate si pe numele sau (adeverinta care i-ar putea genera in abstracto anumite obligatii civile), aspect totusi discutabil, insa cu privire la anularea titlului lui Z si a conventiei dintre X si Z , nu, atat timp cat nu poate pretinde nici un drept cu privire la imobilele inscrise in acel titlu.