avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren primit in baza L.44/94
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren primit in baza L.44/94

In anul 1999 bunicul meu a beneficiat de un teren 500 mp.( loc de casa), in baza legii 44/94, (proces verbal de punere in posesie, titlu de proprietate, extras CF etc.), toate actele inregula. Bunicul meu a decedat iar terenul a fost mostenit de mama mea in 2001 (certificat de mostenitor, intabulare, extras CF etc.) toate actele inregula. In anul feb.2008 am reusit sa obtin autorizatie de constructie casa (PUD aprobat de primarie HCL, dezmembrare topo cu titlu de drum, documentatie cadastrala etc.) toata documentatia complecta. Au inceput lucrarile: curent, apa-canal, gaz (toate au fost aduse la terenul mai sus mentionat pe o distanta de 140m) am ajuns la placa peste fundatie.
Dintr-o sursa apropiata am aflat ca in primarie este depusa o reclamatie ca au inceput lucrarile pe un teren, pe care in anul 2002 a fost depus la primarie un dosar care beneficiaza de legea 10/2001. Mentionez ca nu am fost anuntat oficial de primarie. Intrebarea mea este daca poate primaria sa-mi anuleze autorizatia de construire si sa pierd toti bani investiti pana acum, precum si terenul de mai sus.
Cel mai recent răspuns: Corneliu Morgovan , Avocat 14:45, 3 Iunie 2008
Faptul că a fost depusă o cerere în baza Legii nr. 10/2001 nu are nici o relevanţă atâta timp cât s-a respins cererea. Vă recomand să mergeţi la Primărie, să verificaţi modul de soluţionare a acestei cereri şi în funcţie de rezultatul aflat pe care ni-l veţi comunica, vom găsi un răspuns problemei dv.
Ideea este că problema comportă discuţii privitoare la modul în care Statul a intrat în posesia şi proprietatea imobilului pe care l-a obţinut tatăl dv. Dacă preluarea a fost abuzivă, dreptul proprietarului revendicant pe Legea 10/2001 se consideră că nu a fost pierdut niciodată, astfel că Statul nu a avut în drept calitatea de proprietar al terenului şi astfel, toate actele de înstrăinare ale bunului vor fi anulate, dar numai prin instanţa de judecată.
Dacă preluarea terenului s-a făcut cu respectarea prevederilor legale, revendicantul va fi despăgubit, după caz, de Statul Român, iar titlul tatălui dv. nu va fi afectat.
Oricum, în opinia mea, dacă cererea a fost formulată în anul 2002, de 6 ani de zile, până acum trebuia soluţionată prin instanţă sau pe cale administrativă, caz în care era imposibilă lipsa notificării dv.;)
Autorizatia de constructie nu ar putea fi anulata doar din cauza ca exista un litigiu privind proprietatea auspra terenului...
Asta este strict teoretic (asa zice legea)... practic... este posibil ca vreo minte luminata de pe la vreo primarie sa considere ca existenta unor litigii ar fi un motiv de retragere/anulare a autorizatiei...
Legea 10/2001 trateaza toate preluarile efectuate in perioada 1945-1989 ca fiind abuzive , distinctia esentiala este intre preluarile cu titlu sau fara titlu. Oricum , in cazul in care imobilul a fost instrainat in mod valabil inainte de intrarea in vigoare a Legii10/2001, dobanditorul este de buna credinta iar actul de instrainare ramane valabil si dupa intrarea in vigoare a Legii 10/2001 , persoana indreptatita putand opta pentru masuri reparatorii prin echivalent. In cazul in care fostul proprietar sau mostenitorii acestuia (persoana indreptatita) va promova o actiune in instanta , dvs. puteti face o cerere de interventie in interes propriu in proces, in conditiile procedurale prevazute de lege si va puteti apara dreptul dobandit. Trebuie doar sa va interesati daca exista sau nu proces pe rol si care este stadiul solutionarii cererii depuse in temeiul Legii 10/2001. Nu este neobisnuit faptul ca cererea sa nu fie solutionata pe cale administrativa nici pana in acest moment. Problema dvs. nu este in primul rand anularea autorizatiei de construire , fapt pe care il puteti contesta in instanta , ci preintampinarea pierderii dreptului dvs. asupra imobilului in cauza.
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2008
Corneliu Morgovan, Avocat
Eu printe acte am si CF-ul inainte sa fie bunicul proprietar in baza legii 44/94, in care scrie " cu titlu de drept succesiune vacanta in favoarea statului roman in administrarea operativa a G.I.G.C.L" si judetul.
zdr a scris:

Eu printe acte am si CF-ul inainte sa fie bunicul proprietar in baza legii 44/94, in care scrie " cu titlu de drept succesiune vacanta in favoarea statului roman in administrarea operativa a G.I.G.C.L" si judetul.


In cazul succesiunilor vacante proprietar devine statul, in temeiul Codului Civil , insa asta nu inseamna ca succesorul /succesorii fostului proprietar nu poate/pot dovedi contrariul , si anume ca nu este cazul unei succesiuni vacante. Esential este faptul daca terenul a trecut in mod legal in proprietatea antecesorului dvs. inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 10/2001. In cazul in care lucrurile s-au intamplat in acest mod dobanditorii sunt de buna credinta iar dreptul si interesul lor este protejat de lege. Este important insa sa va interesati in ce stadiu este procedura administrativa de solutionare a cererii depuse in temeiul Legii nr. 10/2001 si sa fiti atent in protejarea dreptului dvs.
Ultima modificare: Marți, 3 Iunie 2008
Corneliu Morgovan, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare carmen beladona carmen beladona bunicul meu care a decedat avea un pamant. Am facut un extras de cf si este intabulat bunicul meu si acum la oras la cadastru. M-am dus la primaria satului ... (vezi toată discuția)
Actiune in constatarea nevalabilitatii titlului statului pusa2mimi pusa2mimi Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu un model de \\"actiune in constatarea nevalabilitatii titlului statului\\".Terenul a fost preluat la stat la legea 58/1974, ... (vezi toată discuția)
Retrocedari imobile din perioada comunista popescuro popescuro Ce se poate face in cazul in care ai acte clare de proprietate, stii exact unde a fost terenul si casa, unde altcineva in prezent beneficiaza de acel teren ... (vezi toată discuția)