In urma unui litigiu de munca prin sentinta civila definitiva si executorie din 02.12.2010 instanta a constatat nulitatea deciziei de conderiere si a dispus:
- reintegrarea mea pe postul detinut anterior emiterii deciziei de concediere
-plata drepturilor salariale cuvenit, indexate, majorate si actualizate incepand cu data de 30.11.2009 pana la reintegrarea efectiva.
Dupa comunicarea sentinei am depus la societate o cerere prin care am solicitat executarea acestei sentinte civile, dar nu am primit niciun raspuns.
Dupa trecerea a 15 zile am depus plangere penala pentru neexecutarea hotararii si o cerere de executare silita. in urma inceperii urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 261 si 262 din CM administratorii firmei la data de 24.05.2011 au emis o decizie de reintegrare prin care au dispus ca eu sa execut in cadrul firmei alte sarcini care nu au nimic comun cu functia de gestionar, pe care o detinusem anterior.
Am contestat aceasta decizie atat la conducerea firmei dar si la instanta.
Instanta mi-a respins cererea ca fiind lipsita de interes, motivand ca prin cererea mea impedic angajatorul sa execute dispozitiile instantei de judecata.
Concomitent cu emiterea acestei decizii de reintegrare, administratorii firmei au depus in contul executorului judecatoresc suma de 21.457 lei reprezentand despagubirea stabilita de instanta, cheltuieli de judecata, onorariul expert si onorariul executor.
In vederea executarii silite, am efectuat o expertiza deoarece executorul a refuzat sa inceapa executarea silita. Exepertul care a efectuat expertiza a avut in vedere salariul brut lunar, tichetele de masa si premii lunare pe care le-am primit in cursul anului 2009 pana in momentul concedierii, stabilite cu ajutorul fisei fiscale si a fluturasilor de salariu. La aceasta suma, expertul a calculat si indexarea cu rata inflatiei, dobanda legala si dobanda penalizatoare pentru intarzieri la plata.Astfel , pentru perioada 31.11.2009-31.05.2011 a stabilit ca am de primit: 19.513 lei salariu net cu premiile lunare incluse , 3,140,24 contravaloare tichete de masa la care se adauga 1205 lei indexari 1221 dobanzi legale si 5327 majorari de intarziere la plata, deci in total suma de 30,406 lei.La aceasta suma expertul a mai calculat cuantumul sumelor privind retinerile in sarcina mea la CAS , CASS si impozit in valoare totala de 7354 si obligatii de personal in sarcina angajator in valoare de 7732 lei.La data de 10.06 2011 executorul judecatoresc sub motiv sa debitorul a depus o contestatie la executare si a cerut suspendarea executarii silite, invacand art 570 al 2 CPP a suspendat eliberarea sumei de bani rezultate din executare.
Debitoarea, in justificarea contestatiei a depus si ea o expertiza in care a fost stabilita o suma mai mica, fiind excluse premiile lunare, contravaloarea tichetelor de masa si dobanzile penalizatoare pentru intarzierea la plata drepturlor salariale.Instanta a respins cererea de suspendare a executarii silite, ca neitemeiata si a dispus efectuarea unei noi expertize in care au fost excluse aceleasi sume mai sus mentionate.
Prin decizia din 22.11.2011 CA Bucuresti a respins recursul declarat de debitoare impotriva sentintei civile nr 3511 din 02.12.2010 .Am solicitat executorului sa elibereze suma consemnata in contul sau, iar in momentul in care instanta va pronunta definitiv si irevocabil asupra sumei totale de plata sa fie definitivata si executarea silita, dar acesta a refuzat.
In prezent, am mai multe nelamuriri si solicit sprijin:
-este justificat si legal refuzul executorului de a elibera suma obtinuta?
-care din experti a calculat corect sumele de plata?
-ce activitati urmeaza sa desfasor pentru a obtine cat mai urgent executarea sentintei civile?
Va multumesc! O zi buna
Conform CI.M. nr 20/15.04.2008 incheiat pe durata nedeterminata am fost angajat in calitate de gestionar marfa si sef de depozit la SC.A.....S.R.L cu un salariu de 1400 lei.Dupa angajare conducerea societatii a acordat prime al caror coantum acopereau retinerile lunare(impozit, C.A.S, C.A.S.S.) precum si tichete de masa pentru fiecare zi lucratoare.Concediul de odihna fiind stabilit la 28 de zile lucratoare pe an. Deoarece aveam gestiune lunar mi s-a retinut suma de 140 de lei drept garantie materiala. La data de 01.12.2009 conducerea firmei mi-a pus in vedere sa imi dau demisia. In urma refuzului meu mi-a desfacut contractul de munca disciplinar. Am contestat decizia de concediere in instanta si prin sentinta civila numarul 3511/02.12.2010 s-a dispus:
-" Reintegrarea reclamantului pe postul detinut anterior emiterii deciziei de concediere";
"-Obliga parata catre reclamant la plata drepturilor salariale cuvenite, indeate, majorate si actualizate, incepand cu data de 30.11.2009 pana la reintegrarea efectiva".
La data de 31.01.2011 am depus la societate o cerere prin care am solicitat punerea in executare a sentintei civile, anume: reintegrarea pe postul detinut anterior si plata drepturilor salariale stabilite de instanta.
Nu am primit niciun raspuns la cerere fapt pentru care am depus plangere penala pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art 277 si 278 din legea 53/2003- codul muncii in dosar s-a inceput urmarirea penala.
Totodata am depus o cerere la executorul judecatoresc pentru executarea silita. Executorul tot amana sa execute sentinta. Mai intai a tot amanat sa solicite incuviintarea exectutarii silite si apoi dupa ce a obtinut incuviintarea a tot amanat executarea sub diferite pretexte. Urmare a insistentelor mele si dupa ce am solicitat sa imi elibereze copii de pe dosarul de executare pentru ca intentionez sa depun plangere pentru neexecutarea sentintei, a inaintat catre debitor o somatie de plata. In data de 01.06.2011 am fost convocat la sediul punctului de lucru al firmei unde mi s-a dat o decizie in care s-a mentionat: art 1-cn se reintegreaza in functia de gestionar al punctului de lucru al sc.a...srl incepan cu data de 101.06.2011 ; art2- pana la primirea gestiunii cn se va ocupa exclusiv de incasarea facturilor restante prevazute in sarcinile de serviciun anexate; art3- prezenta decizie se comnuica salariatului cn si compartimentului financiar contabil.
Sarcinile de serviciu cuprindeau o lista cu 11 societati comerciale care au cumparat marfuri si datorita crizei financiare nu au mai putut plati facturile.Aceste societati au fost actionate uin judecata si au fost pronuntate hotarari definitive si irevocabile de plata a sumelor restante si a penalitatilor.
Aceste societatii au facut obiectul si unei plangeri penale depuse impotriva mea pentru gestiune frauduloasa, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu, dosar in care s-a dat solutia de N.U.P. In prezent, majoritatea societatilor respectiva este in insolvventa. In data de 10.06.2011 am fost convocat la executorul judecatoresc pentru distribuirea sumei incasate prin executare silita conform art 563-569 CPC.
Cu aceasta ocazie am aflat ca societatea a depus in cont la cec la dispozitia executorului suma de 21.000 lei . Totodata am aflat ca debitorul a contestat executarea silita si a solicitat prin ordonanta presidentiala suspendarea provizorie a executarii silite si ca plangerea adresata instantei are termen de judecata pe 04.07.2011.
In baza cerereii de suspendare executorul judecat, a refruzat distribuirea sumei incasate, invocand art 570 CPC. Pe baza celor mentionate mai sus am mai multe intrebari :
1) daca decizia de reintegrare este legala si daca s-a indeplinit dispozitia instantei;
2)daca aceasta poate fi contestata? In ce conditii? Este considerat litigiu de munca avand in vedere ca societatea a demarat actiunea de cercetare disciplinara,invocand faptul ca am lipsit de la serviciu nemotivat.
3) daca refuzul executorului judecatoresc este justificat si legal;
4) daca pentru anul 2010 aveam dreptul la CO si daca poate fi compensat in bani
5) daca pe perioada 30.11.2009 si panala reintegrarea efectiva aveam dreptul sa primesc tichetele de masa si prime lunare deoarece in contestatia la exectuarea silita debitorul a contestat suma stabilita de expertul contabil pentru faptul ca aceasta cuprinde: - primele lunare
- contravaloarea tichetelor de masa
-suma de bani ce reprez compensarea CO pe 2010
6) cum pot actiona pentru a intra i n posesia drepturilor salariale asa cum au fost stabilite de instanta de judecata?
Va multumesc mult pentru sprijin!
O zi buna!
prin sentinta civila,definitiva si executorie ,tribunalul a admis in parte cererea mea de chemare in judecata,privind litigiul de munca pe care l-am avut cu firma unde am lucrat in perioada 14.04 2008-30.11.2009, constatand nulitatea deciziei de concediere.
instanta a mai dispus:
-reintegrarea pe functia detinuta anteruor emiterii deciziei de concediere ,
- obliga firma la plata drepturilor salarialecuvenite , indexate, majorate si actualizateincepand cu data de 30.112009si pana la reintegrarea efectiva.
Sentinta mi-a fost comunicatape 27o12011iar la data 31.012011am depus la firacerere prin care am solicitat executarea sentintei maisus mentionate ,dar nu amprimit nici un raspuns.
La data de 29.03.2011am depus la parchet plangere penalaprivind savarsirea infractiunilor prevazute de art 277 si 278 din C.M
ladata de 04.022011am contactat un executor judecatorescsi am solicitat sa puna in executare sentinta.aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaacesta ma asigurat ca executarea va dura circa 2 -3 saptamani. Lainceputullunii martia amsolicitat executoruluisamainformezecu privire la stadiulexecutarii sentintei si acesta mia adus lacunostinta ca adepus ocererela judecatoria Bufte prin care a solicitata incuviintarea executarii silite deoarece firma aresediulperaza de competenta a ceste judecatoriVerificand la judecatorie am fost informatcaaici nu s-a primitnici oastfeldecerere.
Am solicitat lamurii executorului si in urma discutiilor purtateacesta a inaintat la judecatorie abia in data de 08.03.2011cererea respectiva , cerere care a fost acceptata de instanta in data de 10.o32011. De la aceasta data , executoruljudecatoresc ma ma tot amana cu executarea sentintei.
Va rog sa ma indrumati ce pot facepentru a executa cit mai urgentaceasta sentinta avand in vedere ca reprezentantii legaliai firmei refuza sa execute de bunavoie hotararea instantei?
in data de 02.12.2009 instanta s-a pronuntat cu privire la litigiul de munca pe care l-am aratat in data de 05.11.2010.
instanta admite in parte contestatia formulata de reclamant.constata nulitatea deciziei numarul 596/30.11.2090 emisa de parata; dispune reintegrarea reclamantului in postul detinut anterior; obliga parata catre reclamant la plata drepturilor salariale cuvenite,indexate, majorate si actualizate incepand cu data de 30.11.2009 pana la reintegrarea efectiva; respinde celelalte capete de cerere,obliga parata catre reclamant la plata cheltuielilor de judecata definitiva si executorie.
in cerere eu uam mai solicitat:1) plata drepturilor salariale pe lunile oct si noiembrie 2009
2)plata contravalorii tichetelor de masa pe luna noiembrie 2009 neacordate
3) caluclarea corecta a numarului de zile CO pe anul 2008 si compensarea in bani a zilelor de Co neefectuate
4) compensarea in bani a zilelor de CO pe 2009 neefectuate
5)plata orelor suplijmentare efectuate inm zilele de sambata si sarbatori legale in perioada 2008 2009
6)plata garantiei materiale retinute.
in dosar s-a efectuat o expertiza contabila pentru calcularea si stabilirea drepturilor ce trebuiau platite,. pe langa expertiza am mai solicitat si insanta a aprobat ca parata sa depuna la dosar,pentru probarea celor solicitate urmatoarele documente: condici de prezenta pe anii 2008 2009,foi colective de prezenta ,procese verbale de predare-primire serviciu de paza,dispozitii de livrare marfuri din depozit,note de intrare-receptie,documente de depundere zilnica la banca a sumelor rezultate din vanzari.
parata nu a depus niciun doc din cele mentionate mai sus.motivand ca nu le mai detine deoarece eu le-as fi sustras la plecarea din firma.
nu inteleg pece motiv instanta a respins celelalte capete de cerere, deoarece pana in prezent nu mi s-a comunicat hotararea.am inteles ca parata este nemul;tumita de hotararea instantei si intentioneaza sa faca recurs. va solicit sa imi explicati ce pot face pentru a executa hotararea asa cum a fost emisa,cat si pentru a obtine celelalte drepturi solicitate in cerere.
A m specificat ca am trecut de proba cu martori,acestia au fost audiati de instanta dar nu au facut referiri la abaterile ce sunt mentionate in decizie.Am solicitat ajutor maibine spus alte parero pentru a-mi ridica morallu.In acest sens precizez mai multe amanunte referitor la acest conflict.In perioada 15.042008-30112009am fost angajat la aceasta firma avind ca obiect de activitate comertul cu materiale de constructiisi p[roduse metalurgice, firma avand sediul in Bucuresti, si punct de lucru in Calarasieu avand calitatea de gestionar sef de depozit.
In fisa postului fiind mentionate ca principale sarcini de serviciu:
- receptionarea marfurilor aprovizionate;
- livrarea marfurilor la clienti siintocmirea documentelor de livrare.
Majoritatea clientilor fiind firme cu profil de constructii si confectii metalice, livrarea marfurilor se efectuain baza unor contracte comerciale , aprobate si de condicerea firmei la care eram angajat , toate liv rarile se efectuau numai pe baza aprobarilor verbale ale derectorului general.
Fiind singura persoana cu atributii de gestionar, se impunea ca eu sa fiu prezentin permanenta in cadrul depozitului, pe timpul programului de lucru, care era de luni pana vineri intre orle 8 --16,30si sambata intre orele 8--12.
Desi eram singura persoana cu atributiide gestionarsi aveam si garantie materiala oprita lunarconducerea firmei a dispus verbal cit si in scris ca muncitori din cadrul depozitului sa efectuieze livrari si chiar recedptii de materiale fara ca eu sa-mi dau acordul.
In mai multe randuri am depistat ca aceste persoane au livrat marfuri fara documente legale si la firme care prezentau datorii.Am intocmit referate catre conducerea societatii cu cele solicitate dar nu am primit nici un raspuns.
In cursul anului 2008 nu mi-am luat C.O.iar in luna ianuarie 2009 dupa ce am inaintat foile colective de prezenta pe ntru luna decembrie , directorul firmei a intocmit o alta foaie colectiva de prezenta in care ma trecut atat pe mine cat si alti angajati ca am fost in C O.Ulterior am solicitat plata drepturilor salariale dar nu am primit nici un raspuns .
In luna noiembrie a fiacarui an sa efectuat inventarierea anuala a patrimoniului.
In anul 2008 nu au fost intocmite liste de inventariere stocurile faptice au fost mentionate intr-un caiet in care au fost mentionate alte canitatii d4ecit cele reale.
Mentionez ca inventarul a fost efectuat cu doua subcomisii , una a inventariat marfurile depozitate in curtea depozitului si alta marfurile depozitate in magazii.
Am solicitat remedierea acestor nereguli mai ales ca eu nu participasem la intreg procesul de inventariere , dar nu am primit nici un raspuns .
La sfarsitul lunii noembrie 2009, sa efectuat inventarierea anuala de aceasta data fiind intocmite liste de inventardar au fost constatate minusurila marfurile unde au fost unflate stocurile faptice la inventarul anterior.I.
In ventarul s-a efectuat in zilele de 27 si28 noiembrie 2009,iar in data de 30 noiembrie am solicitat sa efectuez C O pe 2009dar nu mia fost aprobata cererea , fiind solicitat sa fiu prezent la serviciu inclusiv si in data de 01 decembrie
In data de 01 decembrie 2009 , conducerea firmei mia pus in vedere sa-mi dau demisia , iar inurma refuzului mi-in care erau mentionate patru firme a inminat un asa-zis <<referat de cercetare disciplinara >>datat 30.11.2009 , inregistrat la nr,594.in care erau mentionate patru firme ce prezentau datorii si sa raspund la intrebarile:
1 de ce nu a-ti recuperatsuma de 223935,35 leide la beneficiarii care au facut obiectul adreseinr.561|15.09.2009,
2.de ce a-ti livrat in continuate marfa luna de luna , la beneficiarii din balanta cu neincasatele , fara sa va intereseze plata facturilorrestante.
Dupa ce am dat raspunsuri scurte in care am aratat ca am recuperatmare parte din suma cei care mai au de platit invoca lipsa banilor si faptul ca nu am mai livratla cei cu datorii.
Imediat mi s-a spus ca sunt concediat si sa predau cheile de la depozit
Ulterior mi-a fost comunicata prin posta Decizia nr.596| 30.11.2009 .
Am contestat aceasta decizie la tribunal ,dar conducerea firme a depus plangere penala pentru savarsirea infractiunilor de gestiune frauduloasa , abuz in servici si neglijenta in serviciu fiindumi imputata suma de 219066,26lei din car4e 16033,oolei fiind lipsa la inventar
intrebari
-daca cercetarea disciplinara este legala ,
- daca decizia de c oncediere este legala
- daca instanta de judecata poate depune sesizare penala pentru abuzurile comise de conducerea firmei ,
- ce sanse am sa castig drepturile salariale si procesul
Va rog sa ma ajutati si sa-mi explicat daca urmatoarea decizie este legala si daca am sanse sa obtin anularea ei in instanta .. Mentionez ca am contestat decizia in termen si prezent dosaru se afla pe rol la instanta.
DECIZIA
Nr. 596|30.11.2009
S.C. --- SRL reprezentata legal prin N M , avind in vedere referatul nr.594|30112009 prin care domnul C.N.se face vinovat de activitatea nesatisfacatoare a punctului de lucru Calarasi, administratorii societatii G.D si NM au constatat urmatoarele: gestionarul CN nu a respectat sarcinile de serviciu si a livrat marfa la beneficiari cu mult peste valoarea prevazuta in contractul comercial incheiat cu acestia.
- nu a respectat termenul la care beneficiarii trebuia sa plateasca marfurile ridicate , fapt ce a creat mari dificultati societatii in plata furnizorilor, fiind de mai multe ori in a intra in incidenta de plata si greutati in plata salariilor
- la data de 28.11.2009, figureaza cu peste 300.000 lei neachitate la termen.
Faptul ca la cercetarea disciplinara spune ca beneficiarii nu mai au bani sa plateasca facturile restante, el nu trebuia sa mai livreze marfa. Asa cum eronat a
mai aratat si la raspunsul nr. 2 ca nu a mai livrat marfa la beneficiarii cu
restanta, este contrazis de faptul ca a continuar luna de luna, sa livreze
marfa, asa cum rezulta si din balanta facturilor neincasate din data de
23.11.2009. In balanta pe ultima coloana din dreapta se vede clar scadenta
de plata a facturilor, insa gestinarul a livrat in continuare marfa, fara sa-l inte
reseze incasarea facturilor.
Salariatul CN a incalcat urmatoarele:
/ a livrat marfa fara a primi nici un instrument de plata sau plata cash, incalcand
prevederile art. 14 , alin.6 din fisa postului de gestionar;
/ a eliberat marfa cu plata la un anumit termen fara sa existe contract
comercial cu firmele respective incalcand prev. art. 14, alin.2 , 3 din fisa
postului de gestionar;
/ a eliberat marfa in mod repetat clientilor care aveau deja datorii restante
incalcand astfel art. 14, alin.7 din fisa de post a gestionarului.
In consecinta salariatul se face vinocat de incalcarea Cap.VI - abateri si
sanctiuni disciplinare - procedura disciplinara - art. 19, pct. g si h din Regulamentul
Intern al societatii.
Mentionam ca in urma analizei apararii domnului CN si a intregii analize
efectuate reiese ca acesta a incalcat cele de mai sus cu toate atentionarile
in mod repetat, fapt pentru care noi nu ne mai putem baza pe activitatea
acestuia.
Astfel, in temeiul art. 61, lit.a si art. 264 lit.f din Codul Muncii, conducerea SC ...
decide:
art. 1: Incepand cu data de 30.11.2009 , in temeiul art. 61 lit.a si art. 264 lit.f
din Codul Muncii se desface contractul individual de munca al domnului CN;
art.2: Prezenta Decizie va fi comunicata in termen de 5 zile de la data emiterii
salariatului;
art.3: Compartimentul Personal va aduce la indeplinire prezenta decizie.
art.4: un exemplar din prezenta decizie se va comunica in termen de 5 zile de
la data emiterii ITM Ilfov;
art.5: Prezenta decizie poate fi contestata in termen legal la instantele
competente.
Administrator,