avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 287 soluții astăzi
Forum Activitate dragos79

Activitate dragos79

Buna ziua.
Noi suntem medici, avem cateva cabinete medicale individuale si pe holul de asteptare exista un TV care merge permanent fara sonor fie pe un canal de stiri fie pe vreun canal gen Discovery sau DigiWorld... la el ne mai uitam noi sau vreun pacient care asteapta. Azi a venit un inspector de la UPFR care ne-a amenintat ca ori platim nu stiu ce abonament la ei ori trebuie sa reziliem abonamentul cu firma de cablu.
Nu prea intelegem ce legatura avem noi cu fonogramele...muzica...drepturile de autor si asa mai departe...v-as ruga daca puteti sa ne lamuriti si pe noi/
Multumesc
Buna ziua.
Inteleg ca Declaratia unica pentru 2020 pentru PFA etc. se depune pana la 15 martie. Intrebarea este ce se plateste pana la 15 martie ca impozit pe venit pentru anul 2019? Estimatul pe 2019 sau impozitul final pe venitul realizat in 2019? Va ma exista regularizare?
Multumesc
Buna seara. Am o intrebare. Am o firma neplatitoare de TVA si vreau sa achizitionez aparatura din Franta de la o firma tot neplatitoare de TVA. Daca suma depaseste 34000lei este sau nu nevoie de inregistrarea mea in scopuri de TVA? Asta gandindu-ma ca niciuna din firme nu este platitoare de tva si pe factura nu exista tva...Aparatura respectiva este second hand fiind cumparata de firma respectiva in urma cu 4 ani, deci tva a fost deja platit in Franta...
Imi pare rau, dar concluzia pe care o trageti, referitoare la cei doi ani, este doar interpretarea d.voastra ea nereiesind de nicaieri din textul legii. O data spuneti ca legea se aplica doar de la 1 iulie 2017, pe urma spuneti ca se aplica pe ultimii doi ani, dupa care spuneti ca cei pensionati deja (indiferent de moment) nu pot beneficia de prevederile legii 144, desi nu se specifica nicaieri acest lucru. Si v-am dat ca exemplu o lege din 2016 care s-a aplicat pe ultimii cinci ani, la cererea pensionarilor, desi reducerile varstelor de pensionare erau variabile pt diversele categorii de pensionari.
Nu-i vorba de a beneficia oricand se doreste de prevederi...dar d.voastra spuneti ca legea exclude posibilitatea pensionarii anticipate partiale pentru cei care vor sa beneficieze de ea, ceea ce iar nu este specificat in lege.
Exista posibilitatea sa ma duc la casa de pensii si sa mi se spuna ca nu se aplica decat pt cei pensionati de acum incolo si cu asta as incheia discutia. Asta vroiam sa aflu de la d.voastra, in cazul in care aveati cunostiinta despre modul de aplicare a legii. Daca imi dati parerile contradictorii ale dumneavoastra...inteleg si eu ce ma duce capul...
Multumesc inca o data
Am incheiat subiectul
Tot nu mi-ati raspuns la intrebare: daca cineva vrea maine sa se pensioneze anticipat partial cu 3 ani mai devreme inseamna ca nu va putea niciodata sa beneficieze de legea 144?

''La acest moment pot beneficia de prevederile legii 144/2017 femeile nascute dupa 01/06/1958 si care sunt la prima deschidere de drepturi.'' - imi puteti specifica si mie de unde aveti aceasta informatie? Exista publicate undeva norme de aplicare ale legii 144?
Nu spun ca nu va cred, dar la mijloc este ceva neclar.
Paragraful pe care il citati d.voastra mai sus spune ''reducerea varstei standard de pensionare''. Prin urmare stabileste ca varsta standard de pensionare este in acea zona la femei de 61 de ani. Dar daca cineva vrea sa se pensioneze anticipat partial cu 5 ani mai devreme nu poate sa o faca la 56 de ani deoarece nu se cumuleaza cele doua reduceri, si va trebui sa o faca tot la 58 de ani tot cu penalizare. Prin urmare d.voastra traduceti legea spunand ca nimeni care se pensioneaza de acum inainte anticipat partial nu poate beneficia de legea 144 decat daca se va pensiona cu maxim 2 ani anticipat ceea ce nu poate fi adevarat...
Multumesc mult oricum de raspunsuri...o sa merg sa ma interesez la casa de pensii
s-a pensionat anticipat partial cu 3 ani si 6 luni inaintea varstei din care au mai ramas 1an si 8 luni. Desi nu vad ce legatura are asta...daca s-ar fi pensionat in urma cu 6 luni anticipat partial s-ar fi aplicat legea retroactiv?
nu este vorba de pensie anticipata fara penalizare si nici de recalcularea cu scaderea penalizarii...
Ar fi vorba de incheierea perioadei de pensionare anticipata (in care pensia are penalizare). Si conform legii pensionarea la varsta. Poate nu inteleg eu foarte bine, dar daca maine se duce o femeie din Slatina in varsta de 61 de ani sa se pensioneze...ea nu se va pensiona anticipat fara penalizare, ci se va pensiona conform legii modificate prin 144/2017 la varsta standard...

-beneficiul ar fi evident o pensie de 900lei in locul uneia de 500lei...sumele sunt aproximative...
Imi permiteti sa va intreb de ce? Dupa cate stiu eu legea respectiva se refera la reducerea varstei standard de pensionare. Stiu ca perioada de pensionare anticipata nu se cumuleaza cu alte perioade de reducere a varstei legale de pensionare, dar aici nu este vorba de o scadere a penalizarii din timpul pensionarii anticipate. Daca mama renunta maine la pensia anticipata si se angajeaza temporar...conform legii ar avea varsta legala de pensionare neanticipat. Undeva este o lipsa de logica...
In alta ordine de idei legea 155/2016, care aducea niste modificari asemanatoare legii pensiilor pentru anumite categorii de pensionari, s-a aplicat dupa cate stiu eu pentru cei pensionati in 2011-2016. Exista o specificare expresa a legii de acum in acest sens?
Buna ziua.
Mama mea s-a pensionat anticipat in urma cu doi ani si in acest moment ar mai avea un an si 9 luni pana la implinirea varstei de pensionare. Locuieste de peste 30 ani in Slatina, oras care a fost introdus prin lege, incepand cu 1 iulie, pe lista oraselor afectate de poluare si care permit reducerea varstei de pensionare cu doi ani. Intrebarea este daca poate beneficia de aceasta lege si sa faca cerere pentru incheierea pensiei anticipate.
Multumesc