avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Activitate ipi

Activitate ipi

PFA platitor de TVA sau PFA neplatitor de TVA + SRL?

Am nevoie de un sfat pentru cea mai buna modalitate de a imi organiza activitatea. Mai jos detaliile:
- Sunt PFA neinregistrat in scopuri de TVA si prestez servicii (consultanta IT) catre companii din afara UE.
- In curand o sa depasesc plafonul pentru TVA si va trebui sa ma inregistrez ca platitor de TVA.
- Am inteles ca desi o sa fiu inregistrat in scopuri de TVA o sa pot factura in continuare fara TVA in cazul companiilor extracomunitare, dar totusi lucrurile devin un pic mai complicate.

Iau in considerare doua optiuni:
1. Dupa depasirea pragului sa ma inregistrez in scopuri de TVA si sa imi continui activitatea ca PFA. Dar am inteles ca va trebui sa depun o declaratie lunar chiar daca nu facturez cu TVA. Pe langa asta, daca o sa facturez intercomunitar va trebui sa facturez cu TVA.

2. Deschiderea unui SRL inaintea depasirii plafonului de TVA cu incasarile PFA si impartirea activitatilor si incasarilor intre PFA si SRL astfel incat sa nu depasesc plafonul de TVA.

Scopul meu e sa pastrez lucrurile cat mai simple in ceea ce priveste contabilitatea, actele si formularele pe care trebuie sa le completez lunar.
Sfaturi? Idei?

Multumesc anticipat!
Buna,

Sunt PFA la norma de venit si student la master (forma de invatamant: cu frecventa/la zi). Norma de venit pentru activitatea mea pentru anul 2015 este 18.400 lei.
Tocmai am depus o cerere zilele trecute pentru reducerea normei cu 50% pentru ca sunt student. Daca cererea se aproba atunci norma mea va fi 9.200 lei, deci 767 lei pe luna.
Potrivit codului fiscal daca valoarea anuala a normei de venit raportata la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut atunci nu datorez contributii la pensie. Salariu mediu brut pentru anul 2015 este de 2.415 lei, deci 35% din salariu mediu brut este 845,25 lei.

Conform calculelor mele daca norma de venit va fi redusa cu 50% atunci nu ar mai trebui sa platesc CAS pentru anul 2015 pentru ca venitul meu lunar ar fi sub 845,25 lei.

Se aplica aceasta conditie cu 35% si pentru cazul meu? Mai trebuie sa depun declaratia 600 sau sa astept decizia de impunere?

Va multumesc.
Buna ziua,

Ca si PFA inregistrat in Romania (norma de venit) am dreptul sa-mi desfasor activitatea in UK, in biroul clientului?

Daca nu, care ar fi pasii ca sa-mi desfasor legal activitatea acolo?

Va multumesc!
Din cate imi amintesc se depunea si de catre PFA la inceputul anului, tocmai pentru a intra in evidenta CASS, si nu sunt sigur daca s-a schimbat legea in privinta asta sau nu de cand plata pentru CASS se face la ANAF.
Se mai depune pentru PFA Declaratia "privind obligaţiile de constituire şi plată la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate datorate de alte persoane decât cele care desfăşoară activitate în baza unui contract individual de muncă" [ link extern ] ?
De la ANAF am primit raspuns ca nu trebuie depusa Declaratia 220.
Ok, mersi. Dar totusi in instructiunile de completare de pe site-ul anaf [ link extern ] :

"Formularul se utilizează  pentru declararea veniturilor  şi cheltuielilor estimate a se
realiza în anul de impunere, precum şi pentru exercitarea opțiunii privind modificarea modului
de determinare a venitului net.
Declarația se depune  şi de către contribuabilii care realizează  venituri din activități
independente impuse pe bază de norme de venit." ?!
La finante au spus ca nu e nevoie. Sunt confuz.
Declaratia 220 trebuie oare depusa pt. un PFA infiintat in 2010?
Buna ziua,
Stiu ca venitul declarat ca si baza lunara de calcul pentru contributia la pensii "nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig".

Intrebarea mea: Exista beneficii daca suma declarata nu este suma minima? Cum influenteaza contributia actuala la pensie calcularea (peste zeci de ani probabil) pensiei?