avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Activitate laurindaaa

Activitate laurindaaa

Extras din L40/2011 :"La articolul 34, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.”

Daca in CIM, CCM si Regulamentul de ordine interioara al unei companii, scrie de nenumarate ori despre atat de importanta confidentialitate a salariului primit, obligatie impusa atat intre angajati, cat si intre angajati si terti, ce se intampla de la 1 mai avand in vedere modificarile aduse pe acest articol?
Orice nou angajator,daca e curios, poate cere potentialului angajat sa aduca adeverinta de la vechiul loc de munca cu salarizarea, obligandu-l pe acesta sa incalce clauza de confidentialitate a salariului,semnata cu vechiul angajator?Devine aceasta clauza nula fata de terti?
Cum se aplica mai exact?
Si ce sanctiune se aplica angajatorului,si de catre cine, daca refuza sa elibereze un asemenea document, contrar cu politica de confidentialitate a firmei?
Răspuns la discuția durata preaviz
Multumesc smeagull pentru raspuns, la fel ma gandeam si eu.
"in cauzl in care legea impune modificarea", acest caz,ar fi, spre exemplu, preavizul in cazul concedierii, prevazut la art.73 (1) modificat: " Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.” ?
De aici eu deduc ca angajatorul e obligat sa-i dea angajatului concediat pt cele 2 motive, un preaviz de o luna?
Trebuie aceasta modificare trecuta in actul aditional la CIM, si in ce termen?
Ce alte modificari obligatorii ati mai identificat?
Răspuns la discuția CIM
Controale ample spuneti?
Mie mi se pare ca mai avem o luna de la 1 mai sa facem modificarile cerute de legea 40, care intra in vigoare la 1 mai, iar conform articolului 17, alineatul (4):" Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.”
Ori eu nu am vazut nicaieri sa se prevada expres ca la 1 mai toate modificarile trebuie sa fie deja facute.Va rog sa imi aratati unde scrie asa ceva!!!
Deci daca legea intra in vigoare luni, 2 mai, atunci apare si obligatia de conformare la noile cerinte, deci am timp inca 20 zile lucratoare=o luna calendaristica, sa fac modificarile pe Regulamentul intern si actele aditionale CIM.

De acord,legea nu retroactiveaza.
Dar...dupa parerea mea, termenul "vechi" de preaviz de 15 zile calendaristice, specificat in CIM deja incheiate anterior 1 mai2011, se incadreaza in durata de "20 zile lucratoare" de la 1mai. Deci nu contravine modificarii, prin urmare ramane in vigoare....sau nu?!
Răspuns la discuția durata preaviz
Este legal,cu pretextul modificarilor aduse de L40/2011, sa se impuna unui angajat semnarea unui act aditional la CIM, prin care sa i se impuna un preaviz de 20 zile lucratoare, in cazul demisiei? Asta in situatia in care exista deja un CIM incheiat anterior L40/2011, iar conform modificarii art.79alin.4, "Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie". (20 de zile lucratoare=1 luna sau 30 zile calendaristice) Poate ramane termenul de preaviz de 15 zile calendaristice din CIM deja incheiat, la fel? Are angajatul dreptul sa refuze marirea termenului de preaviz?