avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Activitate Allegra

Activitate Allegra

Răspuns la discuția Litigiu imobiliar
Cauta pe net Legea nr.170/16.07.2010. In art.I gasesti raspunsul la intrebare. Sau cauta direct Legea nr.7/1996 si vezi art.45 alin.3-7 cu ultimele modificari aduse prin Legea 170/2010. Imi pare rau dar e mult de scris :-)
Răspuns la discuția autorizatie constructie.
Chiar daca s-a prescris constatarea contraventiei, acest lucru il poate stabili doar instanta de judecata, asa ca va trebui sa va adresati cu o plangere Judecatoriei in termen de 15 zile de la primirea procesului verbal de contraventie. Puteti cere anularea procesului verbal pentru motivul ca fapta era prescrisa la data intocmirii acestuia. In lipsa unei plangeri contraventionale, amenda va fi data in debit Serviciului Impozite si taxe locale de la primarie (sau cum s-o fi numind la voi) plus ca ramane de rezolvat masura dispusa prin procesul verbal, alaturi de amenda. Daca s-a dispus intrarea in legalitate prin obtinerea autorizatiei si nu se anuleaza procesul verbal, veti fi obligat sa faceti demersurile legale pentru obtinerea autorizatiei de constructie care presupun costuri suplimentare si multa bataie de cap. Data cand ati finalizat de facut modificarile la casa poate fi dovedita cu martori.
Răspuns la discuția impozit pe cladire
Raspunsul il gasesti in normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, respectiv H.G. nr.44/2044, punctul 62:

62. (1) Atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice, pentru clădirile executate potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările ulterioare, data dobândirii clădirii se consideră după cum urmează:
a) pentru clădirile executate integral înainte de expirarea termenului prevăzut în autorizaţia de construire, data întocmirii procesului-verbal de recepţie, dar nu mai târziu de 15 zile de la data terminării efective a lucrărilor;
b) pentru clădirile executate integral la termenul prevăzut în autorizaţia de construire, data din aceasta, cu obligativitatea întocmirii procesului-verbal de recepţie în termenul prevăzut de lege;
c) pentru clădirile ale căror lucrări de construcţii nu au fost finalizate la termenul prevăzut în autorizaţia de construire şi pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilităţii autorizaţiei, în condiţiile legii, la data expirării acestui termen şi numai pentru suprafaţa construită desfăşurată care are elementele structurale de bază ale unei clădiri, în speţă pereţi şi acoperiş. Procesul-verbal de recepţie se întocmeşte la data expirării termenului prevăzut în autorizaţia de construire, consemnându-se stadiul lucrărilor, precum şi suprafaţa construită desfăşurată în raport de care se stabileşte impozitul pe clădiri.
(2) Prin grija structurilor de specialitate cu atribuţii în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului şi autorizării executării lucrărilor de construcţii din aparatul propriu al autorităţilor administraţiei publice locale, denumite în continuare structuri de specialitate, se întocmesc procesele-verbale menţionate la alin. (1) care servesc la înregistrarea în evidenţele fiscale, în registrele agricole sau în orice alte evidenţe cadastrale, după caz, precum şi la determinarea impozitului pe clădiri.
63. (1) Data dobândirii/construirii clădirii, potrivit menţiunii prevăzute la pct. 62, determină concomitent, în condiţiile Codului fiscal şi ale prezentelor norme metodologice, următoarele:
a) datorarea impozitului pe clădiri;
b) diminuarea suprafeţei de teren pentru care se datorează impozitul pe teren cu suprafaţa construită la sol a clădirii respective.
(2) Impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice se stabileşte pe baza datelor extrase din actele care atestă dreptul de proprietate.

Vezi si art.249 din codul fiscal:
ART. 249
(1) Orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire, exceptând cazul în care în prezentul titlu se prevede diferit.
(2) Impozitul prevăzut la alin. (1), denumit în continuare impozit pe clădiri, precum şi taxa pe clădiri prevăzută la alin. (3) se datorează către bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului în care este amplasată clădirea. În cazul municipiului Bucureşti, impozitul şi taxa pe clădiri se datorează către bugetul local al sectorului în care este amplasată clădirea.
(3) Pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, concesionate, închiriate, date în administrare ori în folosinţă, după caz, persoanelor juridice, se stabileşte taxa pe clădiri, care reprezintă sarcina fiscală a concesionarilor, locatarilor, titularilor dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz, în condiţii similare impozitului pe clădiri.
(4) În cazul în care o clădire se află în proprietatea comună a două sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni ai clădirii datorează impozitul pentru spaţiile situate în partea din clădire aflată în proprietatea sa. În cazul în care nu se pot stabili părţile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datorează o parte egală din impozitul pentru clădirea respectivă.
(5) În înţelesul prezentului titlu, clădire este orice construcţie situată deasupra solului şi/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinţa sa, şi care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalaţii, echipamente şi altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereţii şi acoperişul, indiferent de materialele din care sunt construite. Încăperea reprezintă spaţiul din interiorul unei clădiri.

Răspuns la discuția ADMITERE MAGISTRATURA MARTIE 2011
SUNT IN STARE DE SOC!!! :O NICI PRIN GAND NU MI-A TRECUT CA NU SE VA TINE EXAMEN IN MARTIE /APRILIE 2011 :sorry: MI-AM SI CUMPARAT CODURILE ACTUALIZATE, CARTEA CU TESTE GRILA A LUI RADUCAN SI HOTCA, 2 CUTII DE CEAI VERDE, URMA SA IMI IAU CUTIA DE LECITINA ETC :D SIMT CA MI S-A LUAT O SANSA, MAI ALES CA ACUM AM PICAT CU 7,15 :sorry: OARE NU AU GRESIT? MAI SPER INTR-O MINUNE CU O RECTIFICARE/COMPLETARE LA ORDINEA DE ZI.
Răspuns la discuția puz
In mod normal, ca sa iti poata vinde terenul, fostul proprietar trebuia sa scoata de la Serviciul de urbanism din cadrul Primariei un certificat de urbanism care sa te lamureasca asupra regimului parcelei de teren, inclusiv sub aspectul ce poti sa construiesti, acces, utilitati, interdictii de construire etc.
Acum, in calitate de proprietar, poti sa iti scoti singur un certificat de urbanism, sens in care trebuie sa te adresezi fie serviciului de urbanism direct, fie serviciului de relatii cu publicul din cadrul primariei. PUZ-ul (planul urbanistic zonal) se intocmeste doar atunci cand trebuie modificati anumiti indici urbanistici stabiliti prin PUG (planul urbanistic general) Prin urmare, nu "trebuie" sa ai PUZ, dar daca ce vrei sa construiesti nu se incadreaza in ceea ce prevede PUG-ul pentru parcela ta, poti sa demarezi procedura pentru un PUZ. Pentru mai multe detalii, vezi Legea nr.350/2001 si Legea nr.50/1991.
Răspuns la discuția ADMITERE MAGISTRATURA MARTIE 2011
Imi pare rau dar nu stiu unde s-au afisat rezultatele pentru Bucuresti, pentru ca eu am dat examenul in alt centru. In mod normal ar trebui sa fie afisate pe site-ul baroului care s-a ocupat de organizare, respectiv ]n cazul de fata Baroul Bucuresti. Examenul s-a dat anul acesta pe curti de apel.
Răspuns la discuția ADMITERE MAGISTRATURA MARTIE 2011
Am o mare rugaminte la voi...stiu ca e off-topic dar citindu-va mesajele, mi-ati lasat impresia ca vreti sa va ajutati semenii :D
Am promovat examenul de admitere in avocatura organizat in luna noiembrie 2010 pentru cei care s-au definitivat in alte profesii. Am inteles ca acum trebuie sa asteptam sa se valideze rezultatele examenului de catre Consiliul UNBR care se va intalni la Brasov. Intrebarea mea este ce fac mai departe? Cat timp am la dispozitie ca sa cer inscrierea mea in Barou? Problema este ca nu imi prea vine sa imi dau demisia de la actualul loc de munca si parca sa mai astepta putin pana iesim din criza Daca va intrebati de ce m-am mai dus la examen, va spun ca a fost planul de rezerva in caz ca nu reusesc la magistratura. Am picat la judecatori cu 7,15 dar vreau sa mai incerc in martie 2011. In acelasi timp, nu as vrea sa pierd nici rezultatul examenului de avocatura, ca nu se stie niciodata...
In concluzie, cum as putea sa trag de timp, sa nu ma inscriu in barou acum dar sa nu pierd nici dreptul de ma inscrie in barou?
Am citit legea si statutul si nu am gasit nimic. Termenul de 2 ani se aplica numai la avocatii stagiari.
Multumesc frumos anticipat!
Am luat examenul de admitere in avocatura invatand pentru magistratura. Crede-ma ca cine ia peste 7 la magistratura, ia lejer examenul de admitere in avocatura. Ma gandesc ca singurul motiv pentru care te intrebi "sincer" cum am intrat in avocatura, dincolo de intentia de a ma jigni gratuita si lipsita de sens, este ca nu ai dat la magistratura si nu realizezi greutatea examenului. Stiu persoana care a luat 8 la avocatura si 4 la magistratura in decurs de doua saptamani!...Apropos, la examenul din legile de organizare nu am scos decat 7,2 fata de 9,37 la civil...care ti se pare mai important? :P
Chiar am sperat ca cineva de pe forumul asta ma va ajuta cu un sfat pentru ca nici Legea, nici Statutul pe care le-am citit rand cu rand, nu te lamuresc.
Termenul de 2 ani se aplica numai la avocatii stagiari.
Din punctul meu de vedere, promovarea examenului imi da dreptul de a cere inscrierea in barou...intrebarea este in cat timp pot sa imi valorific dreptul acesta?
Cei care nu stiu un raspuns clar sau simt doar nevoia de a ma zgandari cu insulte ieftine, sa se abtina!
Multumesc frumos anticipat!
Din pacate, nu am in fata acum subiectele dar cred ca le gasesc undeva pe acasa. De invatat am invatat din cartile pentru magistratura, urmarind doar sa cuprind si ce era in plus la avocatura fata de magistratura. Am mers pe "clasicii" Boroi, Liviu Pop, Stratescu Birsan, Francisc Deak, Mihaela Tabarca, Neagu, Mitrache, Tudorel Toader. Din pacate, mi-am pierdut timpul si am citit toate spetele CEDO din bibliografie si la examen nu ne-a dat nimic din ele.#-o
Răspuns la discuția ADMITERE MAGISTRATURA MARTIE 2011
Si eu subscriu la cele spuse de MedEx. Am picat din pacate la judecatori cu 7,15 si ma doare cand ma gandesc ca puteam intra la procurori :(( Nu-i corect deloc, mai ales cand te gandesti ca un procuror intrat cu 7,10 care n-ar fi prins post de judecator in urma examenului de acum, peste cativa ani va putea face cerere sa se transfere pe post de judecator!