avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 177 soluții astăzi
Forum Activitate clementmihai

Activitate clementmihai

Buna seara. Mă adresez, cu rugăminte, persoanelor care cunosc cum se aplică legislația în privința asistenței sociale a persoanelor vârstnice, în centrele pentru persoanele vârstnice.
Mai precis este vorba despre contribuția pe care o plătesc beneficiarii din centrele respective împreună cu aparținătorii lor.
Potrivit legii 17/2000 contribuția plătită de beneficiar este dată de costul de întreținere din care se scad sumele care se obțin de la Fondul naţional unic de asigurări de sănătate, pentru finanţarea drepturilor de personal ale personalului medical şi a medicamentelor.

Problema mea este în felul următor: Sunt aparținător al unei persoane internate într-un astfel de centru. Centrul mi-a calculat ca sumă de plată în același cuantum precum contribuția stabilită de consiliul local.
Întrebarea este, din suma stabilită de consiliul local nu trebuia scăzut suma la care face referire art. 25 alin. din legea precizata?
Încă o problemă este că mi se cere să plătesc și diferența de la medicamente, ce nu este acoperit de casa de asigurări (beneficiarul fiind pensionar si asigurat). În legătura cu cheltuilile medicale, La fel legea spune că se acoperă de centrul pentru persoane vârstnice. Mi se invocă faptul că acele cheltuili privesc medicamnete prescrise de medicul specialist si nu de medicul de familie. În plus mi se mai cere sa plătesc și deplasarea medicului la centru (acesta fiind o taxa perceputa de medicul specialist care se deplseaza la centru de la o distanta de 15 km). Ca idee contributia anul acesta este stabilită la 2900 (persoana semidependenta) la care se adauga cheltuilile medicale la care am făcut referire.

Mă gândesc că poate îmi scapă ceva în legătură cu alte norme....
Puteti sa ma ajutati cu o parere?
Vă mulțumesc anticipat.
Răspuns la discuția Calcul pensie invatamant.
A avut gradul II de invaliditate. O sa fac si o cerere de recalculare la casa locala.
Va multumesc foarte mult.

Răspuns la discuția Calcul pensie invatamant.
Data nasterii: mai 1953
Stagiu de cotizare din decizie: 24 de ani si 7 luni conditii normale (munca efectiva)
De la punctul G:
Stagiu potential: 4 ani, 2 luni si o zi
Puncte acumulate: 22,96
Punctajul mediu 0,79644

Acestea sunt date din decizia din mai 2005 cand a iesit pe caz de boala la pensie.
In luna octombrie 2012 a iesit de drept la pensie. Eu aveam impresia ca anii 2005-2012 se calculeaza ca fiind ani in care a contribuit, sau poate s-au avut in vedere acesti ani si tot nu s-a ajuns la un cuantum mai mare..?

Va multumesc tare mult!
Ma poate ajuta cineva cum as putea sa fac un calcul, chiar grosso modo, pentru un pensionar care a fost educatoare timp de 25 de ani, apoi a intrerupt 4 ani, dupa care a fost pensionar pe caz de boala timp de 7 ani?
In prezent este la pensie de drept, cu o pensie de 877 lei (pe cupon apare 0,79 din punctul de pensie).
aceasta valoare aparea si inainte de a iesi la pensie de drept. La data iesirii la pensie de drept nu s-a modificat cuantumul.
Prin urmare, se pare ca pensia de boala era mai mare decat cea pentru limita de varsta, dar totusi mi se pare greu de crezut ca dupa 25 de ani de munca plus 7 cat a fost pensionar pe caz de boala sa aiba doar 877 lei pensie.
De aceea as vrea s afac un calcul în mare, urmand sa fac o cerere de recalculare.
Multumesc.
Buna ziua,

Am si eu o intrebare pentru cei care ma pot ajuta. Este vorba despre scadenta la impozitele datorate bugetelor locale.
Potrivit art. 255 din codul fiscal, impozitele pe cladiri si teren se platesc in doua rate pana la 31 martie si 30 septembrie.
In acest caz, 31 martie este termenul scadent pentru jumatate din valoarea impozitului?
Art. 119 din C.P.F. zice ca penalitatile de intarziere se calculeaza de la data scadentei, iar art. 255 CF. zice ca penalitatile se calculeaza de la 31 martie.
Unii considera ca scadenta acestor ogligatii de plata este la 31 decembrie a anului respectiv.
Dvs cum considerati?

Va multumesc si astept un raspuns.
Buna ziua,

Am si eu o intrebare legata cumva de acest subiect. Este vorba despre scadenta la impozitele datorate bugetelor locale.
Potrivit art. 255 din codul fiscal, impozitele pe cladiri si teren se platesc in doua rate pana la 31 martie si 30 septembrie.
In acest caz, 31 martie este termenul scadnt pentru jumatate din valoarea impozitului?
Art. 119 din C.P.F. zice ca penalitatile de intarziere se calculeaza de la data scadentei.
Unii considera ca scadenta acestor ogligatii de plata este la 31 decembrie a anului respectiv.
Dvs cum considerati?
In aceasta situatie, pentru ca imi e greu sa citesc codul fiscal cap-coada, daca am doua salarii la angajatori diferiti mi se opresc asigurari de sanatate in mod legal din ambele salarii?
Chiar sunt intr-o astfel de situatie si vreau sa stiu daca au facut-o ca robotii sau asa zice legea.
Astept raspunsul dvs.
Va multumesc.
Răspuns la discuția Admitere INM august 2011
Salutare fratilor,

Vreau sa va intreb si eu ..e cineva din cei declarati admisi care ar dori (si ar putea) sa sustina concursul din noiembrie, direct pe post?
As dori sa mai am ceva aliati..pentru ca eu o sa dau.
Răspuns la discuția Admitere INM august 2011
Ma indoiesc ca vom rezolva ceva....eu am sunat azi la CSM si am vb cu o doamna judecator care mi-a spus sa depun o cerere de eliberare adeverinta, sa iau nr de inregistrare..si daca ei nu raspund pana cand tre sa depun dosarul..sa depun copia dupa cerere cu nr de inregisrare pe ea.
Răspuns la discuția Admitere INM august 2011
Eu sunt din sect 5..si sunt deja dezamagit..
Am fost la Adm Financ azi..am ajuns discut cu vreo 10 persoane de la compartimente pana la directorul Adjunct..si nimic!
O sa ma duc in juma de ora sa depun o cerere la Registratura..