Bună ziua. Luna trecută a fost judecată cauza continuării plății pensiei de întreținere pentru copil major (20 ani) cu obligativitatea plății până la 26 ani. Copilul urmează cursurile serale, iar anul trecut a realizat venituri sezoniere. Chiar dacă am cerut instanței depunerea certificatului fiscal pentru a dovedi că nu a realizat venituri (cum a declarat), instanța q decis că nu este obligatorie și a dat decizia fără acest certificat. Care este perioada minimă și care este venitul minim pentru ca să fie considerat/ă că se poate întreține? Liceul seral, prin denumirea lui, permite continuarea studiilor în timpul prestării unei meserii, deci necesitatea invocată de lege nu mai are temei. M-am interesat, am căutat, am vb cu avocați, nimeni nu mi-a dat un răspuns detaliat. Mai am 10 zile să pot face apel. Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.
Angajați un avocat specializat pe dreptul familiei, și rezolvați problema. Trebuie să cereți în instanță reducerea pensiei la 16,66% pentru copilul minor, și restul de 16,66% veți plăti în contul bancar al copilului major, pe perioada cât acesta va continua studiile.
Dacă vă angajați un avocat bun specializat pe dreptul familiei, va ști ce are de făcut și ce să solicite instanței de judecată.
Copilul care a împlinit 18 ani va trebui să vă aducă de la școală adeverință din care să rezulte că este în continuarea studiilor.
Nu, poprirea este făcută prin HJ pentru plata pensiei alimentare, direct pe statul de salarii. Nu este stipulat în HJ decât că pensia alimentară se plătește în cuantum de 33% din venitul net, până la împlinirea vârstei de 18 ani. De aceea am pus întrebarea, deoarece plata pensiei, fiind făcută direct pe statul de salarii, în momentul împlinirii vârstei de 18 ani a unuia dintre copii, va fi reținută doar 1/4 pentru cel minor, iar pentru cel major, dacă plătesc benevol prin virament, nu știu dacă depunerea doar a diferenței până la 1/3 va fi legală. Dacă viramentul era făcut benevol de către mine, nu exista nicio problemă, însă fiind prin poprire pe stat de salariu, cei de la finanțe vor opera viramentul conform legii, adică 25% pentru singurul copil minor.
Dapix a scris:
Împărțiți 33% la 2 și dați egal la fiecare copil câte 16,66% din venitul lunar net.
Păstrați cu sfințenie chitanțele să le aveți ca probă dacă fost soție va cere 25% pentru cel minor.
Cum vi s-a spus mai sus, nu mai aveți nevoie de o nouă decizie judecătorească, dacă plătiți benevol egal la fiecare copil, indiferent că unul e minor și celălalt major.
Aveți poprire de la un executor judecătoresc`?
Scrie în decizia instanței explicit că cel mic va primi automat 25% când cel mare va împlini 18 ani`?
Există deja o HJ cu poprire pe salariu a 33%, iar, în momentul împlinirii vârstei de 18 ani, această poprire va deveni 25%. Copilul major, continuându-și studiile, nu va mai primi nimic, rămânând ca eu să fac plata benevol în contul personal. Cum mă pot încadra în 33% dacă fiecare copil are dreptul la jumătate din poprire iar unul primește deja 25%? Dacă virez doar diferența până la 1/3, unul va fi nedreptățit, legal vorbind, și va putea cere ulterior plata diferenței, eu neavând nici o dovadă că am virat suma corespunzătoare.
gi-jane2 a scris:
nu e nevoie de hotarare judecatoreasca. 1/3 din salariu o impartiti pe jumatate si trimiteti fiecarui copil.
Bună seara. Vin cu o serie de întrebări prin care să primesc un sfat cu privire la plata pensiei de întreținere pentru unul din doi copii, după desfacerea căsătoriei, care a împlinit vârsta majoratului. Care este modalitatea prin care se poate continua plata pensiei astfel încât cel major să poată beneficia de aceasta până la finalizarea cursurilor de învățământ dar și cel minor să primească procentul aferent, dar să se încadreze în procentul legal de 33% din venit? Există vreo altă modalitate decât prin decizie judecătorească? Dacă singura varianta este prin decizie judecătorească, se poate înainta acțiune în instanță fără a fi reprezentat de un avocat, atâta timp cât părțile sunt de acord? Mulțumesc.
Bună ziua. Vă adresez o întrebare care privește o altă persoană apropiată. În urmă cu o lună s-a adresat unei firme de recrutări, care i-a și găsit un post de îngrijitoare la domiciliu cu 850 Euro, însă a semnat un angajament sau contract de muncă pe salariul minim pe economie din România urmând ca diferența să fie plătită pe card în Italia. După o lună familia persoanei a căutat motive pentru rezilierea contractului încheiat și renunțarea la serviciile lor și implicit a persoanei ce oferea îngrijire. Persoana în cauză a contactat firma pentru a-i spune când va fi virat salariul, aceștia confirmând viramentul pe card în țară, în cuantum de 700 lei, însă drepturile bănești cuvenite după 30 zile, în cuantum de 600 Euro, refuză să le plătească pe motiv că familia a reclamat rele tratamente asupra bătrânei, convorbiri pe telefonul fix și neacordarea de atenție persoanei îngrijite. Au confirmat însă că suma de 250 Euro reprezentând comisionul intermedierii a fost încasată. Îmi vine greu să cred că la aceste acuzații familia nu a sesizat Poliția și tind să cred, în spiritul românesc, că firma aceasta și-a însușit toată suma de bani și nu dorește plata. Un sfat din partea dumneavoastră este foarte bine venit, având în vedere că persoana în cauză este la o distanță mare de casă, într-o țară străină și nu știe cum să procedeze în continuare. vă mulțumesc.
Bună ziua, nu știu dacă am mai expus această problemă, însă lucrurile stau în felul următor: În 2006 am contractat un credit de nevoi personale, care din motive personale, în 2008 fost înființată poprire pe salariu direct la angajator în cuantum de 550 lei. În același an, la câteva luni diferență am primit și o a doua poprire de la altă bancă și suma s-a împărțit. În 2010 am divorțat, plătind 33% pensie alimentară pentru 2 minori, însă din cauza întârzierilor documentelor, angajatorul nu a putut face virament, așa că am rămas restanță la pensia alimentară. În momentul înregistrării actelor pentru pensie a trebui să plătesc din urmă, așa că 50% din salariu se ducea la pensia alimentară, celor 2 bănci, cu acordul meu, virându-se o sumă de 50 lei fiecăreia, depășindu-se plafonul de 50%. În 2012 s-a ridicat popririle, una plătită integral, cealaltă nimeni nu știa. Am luat legătura cu banca care mi-a comunicat faptul că nu mai am nicio datorie către dumnealor și am închis conturile. După câteva luni am fost contactat de Kruk, cum că datoria le-a fost cedată lor. Le-am cerut document oficial prin care să-mi arate că sunt împuterniciții băncii, însă nu mi-a fost prezentată până în acest moment. Banca nu mi-a dat să semnez niciun document și nici nu mi-a adus la cunoștință de terța persoană. Azi am primit un plic de la un executor judecătoresc, prin care sunt informat că s-a început executarea silită, în urma unui proces câștigat la Judecătoria Buzău în data de 24.10.2014. Nu am primit citație acasă, iar pe site-ul judecătoriei nu apar ca intimat la acel număr de dosar. Am o presimțire cum că se va începe blocarea totală a conturilor bancare, având în vedere că pe contul de salariu am sume ce provin din drepturi anuale neimpozabile (Norma de Hrană, Contravaloare Chirii, contravaloare echipament). În curând va veni pe lume încă un copil, iar în urma blocării conturilor, o să fie cam dificil de crescut. Dacă aveți posibilitatea să mă ajutați cu un sfat. Mulțumesc.
Deci, cam singura optiune este sa deschid un nou proces in care sa cer sa se stabileasca un program fix de vizite. Singura intrebare ar mai fi , daca eu voi fi plecat din tara, in interes de serviciu, o perioada mai lunga de timp (6-7 luni), iar in aceasta perioada nu-i pot vedea, se poate intampla ceva?
Am divortat acum 9 luni, iar impreuna cu fosta sotie am 2 copii minori care locuiesc impreuna cu ea. In fata instantei de judecata, la momenttul respectiv, am "cazut" amandoi de acord sa nu stabilim un program strict de vizite din mai multe cauze (locuim in orase diferite, datorii ramase in urma desfacerii casatoriei, etc). Pana acum 5 luni vorbeam la telefon cu copii aproape zilnic, dar de cand fosta sotie are un logodnic (sau viitor sot) nu mi-a mai permis sa tin legatura cu copiii. Si-a schimbat numerele de telefon si adresa iar singura metoda de a comunica cu ea era mesengerul, care s-a sistat de vre-o 3 luni, de cand primeste pensia alimentara (mentionez ca pana la plata pensiei de catre firma la care lucrez eram contactat de ea saptamanal). Ultima convorbire cu ea a fost ca, copiii nu vor sa vorbeasca cu mine si nu vor sa ma vada, dar asta am auzit-o doar de la ea. Copiii au 8 respectiv 6 ani.Orice posibilitate de a comunica cu ea sau cu copiii nu mai am. Ce trebuie sa fac pentru a-mi putea vedea copiii, chiar si macar la 3-4 luni.