Actul constitutiv e varianta standard. Nu am personalizat nimic la capitolul acesta. Din cate stiu eu procedura standard stiu ca este sa se faca AGA prin care sa notifice ca vrea sa vanda partile sociale si sa se stabileasca daca restul asociatiatilor sunt interesati sau nu. In cazul in care ceilalti asociati nu sunt interesati, cel ce doreste sa vanda e liber sa vanda oricui altcuiva, nu?
Pana acum nu s-a convocat nici un AGA pentru asa ceva.
Sunt implicat intr-un SRL cu 5 asociati. In momentul infiintarii fiecare am avut o contributie financiara in functie de care s-au stabilit cotele de parti sociale. In cursul acestei luni, unul dintre ceilalti asociati ne-a informat telefonic pe ceilalti 4 ca intentioneaza sa ne dea in judecata pentru a iesi din firma. Practic, vrea sa ne dea in judecata pentru a ne forta sa ii cumparam partile sociale si pentru a-si recupera banii investiti. Motivul ar fi sa nu este multumit de evolutia firmei.
Din cate stiu, in momentul in care pornesti o firma, participi si la profit si la pierdere. Prin urmare, mi se pare absurda solicitarea lui si nu vad cum ar putea sa se accepte un astfel de proces. Gresesc cumva?
Am si eu o problema destul de ciudata:
Bloc 4 etaje, 15 apartamente. In 2005, 2 apartamente au facut cerere de racordare la reteaua de gaz a orasului.
1)Costul lucrarii: 43 milioane vechi(in 2005)
2)Din 2005 pana in 2011, mare parte s-au racordat la reteaua de gaz, platind proprietarilor tevii o suma de bani.
Problemele sunt urmatoarele:
1)Proprietarii tevii nu vor sa semeneze nici un fel de act care sa ateste ca au primit sumele de bani.
2)Nu stie nimeni exact pentru ce a dat/va da banii respectivi(drept de folosinta/proprietate)
3)Calculatia pretului de racordare este cel putin bizara:
-cele doua apartamente considera ca daca in loc sa se racordeze la gaz ar fi depus la banca cei 43 de milioane, pe perioada de 30 de zile, cu capitalizare, ar fi ajuns la suma X in august 2011(moment in care sa presupunem ca vreau eu sa imi racordez apartamentul). Suma X o impart acum la 15(nr. de apartamente din bloc) si ajung la pretul pe care trebuie sa il plateasca fiecare apartament pentru a se racorda. Partea cu adevarat interesanta vine acum:
Apartamentul care a facut calculatia insista ca dobanda in 2005 cand putea sa depuna banii la banca(BRD mai exact) era de 40%. Va rog sa nu radeti, desi e contabila, pare ca e plecata in lumea ei.
Recapitulare:
Cost initial de racordare: 43.000.000 lei
Dobanda insinuata de ei(realitatea e undeva la 10%): 40%/an(sper ca pe an se referea)
Perioada de depunere: 6.5 ani
Suma rezultata: ~370.000.000 lei(impozitul fiind deja oprit)
Eh, prin urmare, ar trebui sa platesc undeva la 20.000.000+ lei vechi ca sa am dreptul sa ma racordez la reteaua de gaz.
Intrebari:
1)Ce se poate face in acest caz?ii pot da in judecata pentru sumele ciudate pe care le cer si nu vor sa facem nici un fel de act?
2)Eu platesc, dar cum pot sa dau banii tinand cont ca nu vor sa semneze nici un fel de act.
3)Un avocat mi-a spus ca nu pot face nimic deoarece e proprietatea lor si pot sa ceara oricat vor.(pe ideea asta ar putea sa ceara 100.000$, de exemplu)
Tocmai m-am intors de la registrul comertului cu o solicitare foarte ciudata din partea lor. M-am dus cu actele mentionate de denisas si mi-au solicitat un certificat de atestare fiscala(cred ca asa se numeste) din care sa reiasa ca spatiul care se da in folosinta este intr-adevar in proprietatea firmei. Certificatul respectiv se ridica de la primarie din cate am inteles.
Mentionez ca proprietarul este un SRL, aveam contract de comodat pentru spatiul folosit pentru sediu social la noua firma si am avut si o copie a contractului de vanzare cumparare a spatiului.
Are cineva vreo idee de ce mi s-a solicitat asa ceva?
Acum 7 ani am deschis, impreuna cu un asociat, un internet cafe. Cotele fiecaruia au fost 50-50. In ultima perioada afacerea nu a mai functionat, s-au acumulat datorii, partenerul meu nu mai este implicat direct in afacere(practic el exista doar in acte) si am urmatoarea intrebare:
- tinand cont ca amandoi suntem administratori cu functii depline si drept individual de semnatura, am nevoie de acordul lui pentru a vinde o parte din active(calculatoarele) catre o alta societate?