Sunt implicat intr-un SRL cu 5 asociati. In momentul infiintarii fiecare am avut o contributie financiara in functie de care s-au stabilit cotele de parti sociale. In cursul acestei luni, unul dintre ceilalti asociati ne-a informat telefonic pe ceilalti 4 ca intentioneaza sa ne dea in judecata pentru a iesi din firma. Practic, vrea sa ne dea in judecata pentru a ne forta sa ii cumparam partile sociale si pentru a-si recupera banii investiti. Motivul ar fi sa nu este multumit de evolutia firmei.
Din cate stiu, in momentul in care pornesti o firma, participi si la profit si la pierdere. Prin urmare, mi se pare absurda solicitarea lui si nu vad cum ar putea sa se accepte un astfel de proces. Gresesc cumva?
Ar trebuie sa i se respinga cererea ca prematur introdusa.
Asta daca nu care cumva va notifica inainte in sensul ca doreste sa se retraga din societate si ca si-ar dori si sa se desocoteasca cu ceilalti asociati.
Cititi ce scrie in actul constitutiv la cap privitoare la retragere/cesiune.
Actul constitutiv e varianta standard. Nu am personalizat nimic la capitolul acesta. Din cate stiu eu procedura standard stiu ca este sa se faca AGA prin care sa notifice ca vrea sa vanda partile sociale si sa se stabileasca daca restul asociatiatilor sunt interesati sau nu. In cazul in care ceilalti asociati nu sunt interesati, cel ce doreste sa vanda e liber sa vanda oricui altcuiva, nu?
Pana acum nu s-a convocat nici un AGA pentru asa ceva.
Sa va dea in judecata ca ce? ca vrea sa se retraga?
Lasati-l sa va dea.
Si va puteti face apararea precum ati scris mai sus, ca asocierea presupune riscuri (pierderi) si castiguri.
Puteti sa va desocoti referitor la partile sociale asa cum zice actul constitutiv.