avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Activitate Mariababy

Activitate Mariababy

Buna ziua,

Circula un zvon politic ca din august 2018, "ultima modificare a Codului fiscal a scos drepturile de proprietate intelectuală din definiția activităților independente". Este adevarat? Conform art. 67 din codul fiscal, cel putin versiunea pe care o gasesc pe internet: "Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii şi veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente." Nu vad sa excluda drepturile de autor, dar nici nu gasesc acea modificare din august.
Ma puteti ajuta cu o informatie actualizata?
Buna ziua,

Am o disputa cu medicul meu de familie pe marginea conditiilor de acordate a concediului prenatal. Vreau sa intru in concediu prenatal/de sarcina incepand cu 28 septembrie, ca sa evit retinerea acelor 25% care se vor aplica incepand cu 30 septembrie 2018. Conform art. 24, alin 2 din OUG 158/2005: "Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice." Medicul de familie nu vrea sa imi elibereze certificatul medical incepand cu 28 septembrie fiindca sustine ca se poate elibera doar de la 7 luni si 10 zile iar eu la 28 septembrie as avea doar 7 luni. Intrebarea mea este: exista un alt act normativ pe care il ignor eu si care specifia aceasta regula de acordare a prenatalului la 7 luni si 10 zile? Mie articolul 24, alin 1 si 2 din OUG 158/2005 mi se pare destul de clar, dar poate ignor eu alta lege si as vrea sa stiu daca are rost sa insist. Mentionez ca daca intru in prenatal incepand cu 28 septembrie, mi-ar ramane 56 de zile pt lauzie, deci as fi acoperita.
Multumesc!
Multumesc. Am gasit intr-adevar raspunsuri la intrebarile mele.
Buna ziua. Situatia mea arata cam in urmatorul fel. Fusesem angajata la o firma pe o per. determinata de 2 luni si am fost anuntatat ca nu mi se va prelungi contractul. Ma pregateam pt. somaj, cand m-am gandit sa iau legatuyra cu fostul meu angajator, o institutie a admin. centrale, care s-a oferit sa ma primeasca inapoi de la acel angajator, cu detasare pe 6 luni. Pentru asta, actualul meu angajator trebuie sa-mi prelungeasca contractul de munca cu 6 luni.
Eu stiu ca in cadrul institutiilor detasari se tot fac, mai ales de cand angajarile sunt inghetate. Angajatorul meu actual insa, pare destul de reticent la idee, fiindca nu s-a mai confruntat cu situatia. Spune ca el isi asuma toate riscurile daca angajatorul la care sunt detasata nu-si face datoria fata de mine.
Pe de alta parte, eu nu stiu sa se fi intamplat asa ceva. La angajatorul la care esti detasat nu semnezi un alt contract de munca? Stiu c aipotetic exista riscuri, ca in orice, dat practic trebuie sa existe niste argumente convingatoare.
Pe scurt, ce argumente ar trebui sa folosesc eu cu actualul meu angajator, astfel incat sa il conving sa-mi acorde detasarea, si sa nu ma duc direct in somaj?
Multumesc.
Buna ziua. Am din nou nevoie de ajutorul dvs. Astazi am fost la angajatorul care m-a anuntata ca nu mai doreste colaborarea cu mine. Contratul meu cu ei a fost unul pe per. determinata de 2 luni, care expira acum, in 16 martie. Angajatorul mi-a spus ca data fiind perioada determinata, nu trebuie sa-mi elibereze nici o decizie de incheiere a contractului de munca, acesta...expirand pur si simplu.
Asa stau lucrurile intr-adevar? Cineva mi-a spus ca se da decizie de incheiere si in acest caz, conf cu art. 56 lit J. din Codul Muncii.
Buna ziua. Situatia mea arata in urmatorul fel: ma aflu inc ain per. de proba care expira undeva prin ianuarie, dar am fost anuntata ca firma nu mai doreste sa lucreze cu mine. Am 12 luni de contributii la stat si as vrea sa primesc un somaj. Cum ar trebui sa s eincheie contractul meu de munca astfel incat sa pot beneficia de somaj?Efectiv desi sunt inca angajata la aceasta firma nu mai lucrez la ei din decembrie. (fara preaviz, m-au anuntat pur si simplu). E mai avantajos sa astept sa treaca per. de proba...sau sa el cer sa-mi incheie contractul acum? Si sub ce forma? Concediere, cu acordul partilor, din motive ce nu tin de persoana angajatului?
Multumesc.
Revin cu alte cateva detalii fiindca cititnd pe forum mai multe subiecte legate de tipul deciziei de incetare a contractului, imi dau seama ca as putea pierde chiar somajul.
Ce fel de decizie trebuie sa fie deci, pentru ca eu sa pot beneficia de somaj? Motivele reale au fost: "nu ne potrivim, e chimia gresita etc". Cu acordul partilor inteleg ca nu e bine, demisie nici atat, desfiintarea postului...din nou nu e cazul, nu e institutie iar firma are 4 angajati.
Mentionez ca incetarea contractului s-ar produce in perioada de proba, care expira undeva la sf lui ianuarie.
Va multumesc
In primul rand va multumesc pentru raspunsurile anterioare.
Acum, mai am o nelamurire. Imi fac griji ca firma la care am lucrat nu va stii sa faca o decizie de incheiere a contractului de munca, astfel incat pe mine sa ma ajute pentru obtinerea somajului.
Pe internet am gasit decizie de concediere, si decizie de incetare a contractului de munca. In anumite modele de decizii (decizia conf art. 55 lit. B, si decizia conf art. 79 din Codul Muncii) se spune:
Având în vedere cererea de încetare a raporturilor de muncă nr. ..............….. din ...................... a salariatului ………………......................................... angajat în funcţia de ..............……………....., precum şi acceptul conducerii în acest sens.
De aici rezulta cumva ca eu am demisionat? Care este modelul potrivit pentru obtinerea somajului?
Buna ziua. Stiu ce acte trebuie sa pezint pentru a beneficia de somaj. Printre ele, anexa 14 la norme cu ultimele 12 salarii.La ultimul angajator am lucrat insa doar o luna. Asta inseamna ca va trebui sa prezint o adeverinta de la ultima firma, cu venitul pe o luna, iar pentru restul de 11 luni, va trebui sa aduc o alta adeverinta de la angajatorul anterior?
Si inca o intrebare: ca sa-mi pot lua cartea de munca de la ITM trebuie sa ma prezint cu decizia de incheiere a contractului de munca sau o pot ridica indiferent de asta?
Va multumesc.
Multumesc din nou