Buna ziua,
puteti face asa pentru ca teoretic cineva care este in concediu medical, nu se poate prezenta la serviciu, si daca nu se poate prezenta, cum semneaza noul contract de munca?
Nu se poate face incetarea unui contract de munca, atata timp cat angajatul este in medical sau are contractul de munca suspendat.
Mult succes
Va trebui sa intocmiti autofactura pana cel tarziu data de 15 a lunii urmatoare intervenirii exigibilitatii (data platii, daca aceasta s-a realizat inaintea livrarii prestarii serviciului). Declarati in 390 in baza autofacturii.
se considera ca o cheltuiala integrala....atat valoarea fara tva cat si tva-ul aferent.
cod fiscal, art 21 alin (4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibilep) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente în limita minimă precizată mai jos:
1. 3 la mie din cifra de afaceri;
2. 20% din impozitul pe profit datorat.
În limitele respective se încadrează şi cheltuielile de sponsorizare a bibliotecilor de drept public, în scopul construcţiei de localuri, al dotărilor, achiziţiilor de tehnologie a informaţiei şi de documente specifice, finanţării programelor de formare continuă a bibliotecarilor, schimburilor de specialişti, a burselor de specializare, a participării la congrese internaţionale;
asadar cum am precizat si mai sus sponsorizarea este nedeductibila, DAR se poate scadea din impozitul pe profit in limitele mai sus mentionate.
Nu se poate deduce TVA aferent altei tari UE, decat prin modalitatea de rambursare TVA intracomunitar, o procedura greoaie pe care s-au specializat cateva firme de recuperare TVA.
se percepe si comision pentru aceasta operatiune.
cheltuielile cu sponsorizarile acordate cf legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.
le tartati prin urmare ca si cheltuieli nedeductibile, obtineti profitul impozabil (total venituri - venituri neimpozabile - total chetuieli + chelt nedeductibile (691, 623 protocol, sponsoriz etc.) = profitul impozabil.
Acest profit il inmultiti cu 16% = impozit pe profit 1
si abia dupa acest pas se supune limitelor mentionate in codul fiscal:
1. 3 la mie din CA ( 3* 5000/1000 in cazul dvs.)
2. 20% din impozit pe profit ( suma obtinuta la impozit pe profit 1 * 20%)
miniml dintre cele 2 sume se va deduce din impoziutl pe profit astfel incat:
impozit pe profit 2 = impozit pe profit 1 - sponsorizare (suma minima)
despre ce punct 3 este vorba?
Eu personal nu am auzit de asemenea decizii, probabil un consultant juridic ar putea sa raspunda.
In mod normal, pentru a evita orice neplaceri, este bine sa se intocmeasca un contract de munca, cu functia de contabil sef, director economic sau economist, astfel incat sa se intruneasca conditia legii de compartiment distinct de contabilitate.
da se poate;
cod fiscal:art 22, lit c) - varianta 1
contribuabilul poate deduce provizioanele constituite în limita unui procent de 20% începând cu data de 1 ianuarie 2004, 25% începând cu data de 1 ianuarie 2005, 30% începând cu data de 1 ianuarie 2006, din valoarea creanţelor asupra clienţilor, înregistrate de către contribuabili, altele decât cele prevăzute la lit. d), f), g) şi i), care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
1. sunt înregistrate după data de 1 ianuarie 2004;
2. sunt neîncasate într-o perioadă ce depăşeşte 270 de zile de la data scadenţei;
3. nu sunt garantate de altă persoană;
4. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;
5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului;
cod fiscal art 22 lit j) varianta 2
j) provizioanele constituite în limita unei procent de 100% din valoarea creanţelor asupra clienţilor, înregistrate de către contribuabili, altele decât cele prevăzute la lit. d), f), g) şi i), care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
1. sunt înregistrate după data de 1 ianuarie 2007;
2. creanţa este deţinută la o persoană juridică asupra căreia este declarată procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotărârii judecătoreşti prin care se atestă această situaţie;
3. nu sunt garantate de altă persoană;
4. sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;
5. au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului.
Vedeti ca nu toate cheltuielile pe care le aveti sunt deductibile - sau da, depinde de natura lor.
In cazul dvs. venitul tb declarat in totalitate, mai putin cheltuielile nedeductibile. Diferenta va constitui venitul impozabil, care va fi supus impozitului de 16%. acest impozit poate fi redus cu suma achitata de platitorul de venituri, doar in baza unei dovezi emisa de autoritatile fiscale din tara respectiva. Astfel veti obtine creditul fiscal, care va diminua suma datorata Bugetului de stat, cu sumele achitate de platitor prin retinere la sursa.
In registrul de incasari si plati puteti sa inregistrati suma neta, dar venitul, repet se declara in totalitate.
Nu cunosc detalii, dar verificati daca nu e cazul sa va inregistrati in registrul operatorilor intarcomunitari si nu tb sa depuneti 390 lunar, respectiv sa va inregistrati in scopuri de TVA.
Incercati sa apelati la serviciile unui contabil daca nu va descurcati.
Mai bine platit o consultanta decat niste amenzi.