avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters184802

Activitate ContSters184802

Răspuns la discuția Infiintare PFA - Ghid practic
Buna ziua,
Sunt asigurat in baza a 3 contracte disticte de munca 1 contract cu norma intreaga si 2 contracte cu fractiune de norma
In cazul infiintarii unui PFA sunt obligat sa fac contracte cu casele de asigurari tinand cont ca prin contractele de munca deja se plateste ???
In legea pensiilor si in normele de aplicare a legii pensilor am observat ca nu te obliga sa faci declaratiile in acest caz dar de contract nu apare nimic ????
Aceeasi intrebare si pentru sanatate :"> ... !

Va multumesc!
Buna ziua,
Sunt asigurat in baza a 3 contracte disticte de munca 1 contract cu norma intreaga si 2 contracte cu fractiune de norma
In cazul infiintarii unui PFA sunt obligat sa fac contracte cu casele de asigurari tinand cont ca prin contractele de munca deja se plateste ???
In legea pensiilor si in normele de aplicare a legii pensilor am observat ca nu te obliga sa faci declaratiile in acest caz dar de contract nu apare nimic ????
Aceeasi intrebare si pentru sanatate si somaj dealtfel ...!

Va multumesc!
contractul dvs de munca in aceasta perioada se afla in suspendare conform procedurii pentru concediu crestere copil iar indemnizatia respectiva se aloca pentru perioada de suspendare.
Pentru a va inceta raporturile de munca la societate ar insemna revenirea din concediu si demisia ceea ce ar insemna si pierderea indemnizatiei

Răspuns la discuția Despre REVISAl
daca stiti denumirea firmei si cod fiscal va puteti adresa ITM (corpul de control) cu solicitarea de a va confirma inregistrarea contractului dumneavoastra in revisal respectiv transmiterea sa la ITM

Alte modalitati de aflare mai pot fi doar cererea listarii de la angajator a inregistrarii in revisal dar nu va da si siguranta transmiterii.
Răspuns la discuția CIM
Pentru abateri mai "mici" repetate - trebuie sa existe incalcari repetate notificate angajatului ( de preferinta avertisment scris); sau se mai poate dispune pentru abateri grave (furt,distrugeri de bunuri,etc )
Atentie toate trebuiesc demonstrate pt ca puteti fi dat in judecata

numirea unei comisii de disciplina ce trebuie sa cuprinda cel putin director general / seful direct al locului de munca, recomandabil juristul sau inspectorul de resurse umane si economistul si obligatoriu un reprezentant al salariatilor
Stabilirea datei de incepere a anchetei disciplinare cu respectarea termenelor legale
Notificarea angajatului si convocarea acestuia totodata in scris cu privire la inceperea anchetei disciplinare la care este convocat spre a-si sustine argumentele in apararea sa
Desfasurarea anchetei disciplinare in ziua stabilita si incheerea procesului verbal in urma acesteia (atentie el trebuie semnat si de angajat )
intocmirea deciziei interne de sanctiune
desfacerea contractului de munca

Pentru abateri grave (Furt,distrugere de bunuri) trebuie anuntata si politia si deschisa cercetarea de catre acestia iar contractul de munca se va suspenda pana la solutionarea anchetei politiei sau solutionarea instantei in cazuri mai grave

In mare cam asa ar decurge acum depinde de la caz la caz in functie de abatere si de ceea ce prevede regulamentul de ordine interioara, dar minimele sunt cele de mai sus
sinziana2 a scris:

sunt medic, am cmi, contract de prestari servicii cu un asistent medical, pfa, trebuie sa-i fac protectia muncii? din cate am inteles eu citind legea 319/2006, nu.


Legea 319/2006
Art. 20. - (1)Angajatorul trebuie sa asigure conditii pentru ca fiecare lucrator sa primeasca o instruire suficienta si adecvata in domeniul securitatii si sanatatii in munca, in special sub forma de informatii si instructiuni de lucru, specifice locului de munca si postului sau:

a) la angajare;

b) la schimbarea locului de munca sau la transfer;

c) la introducerea unui nou echipament de munca sau a unor modificari ale echipamentului existent;

d) la introducerea oricarei noi tehnologii sau proceduri de lucru;

e) la executarea unor lucrari speciale.

(2) Instruirea prevazuta la alin. (1) trebuie sa fie:

a) adaptata evolutiei riscurilor sau aparitiei unor noi riscuri;

b) periodica si ori de cate ori este necesar.

(3) Angajatorul se va asigura ca lucratorii din intreprinderi si/sau unitati din exterior, care desfasoara activitati in intreprinderea si/sau unitatea proprie, au primit instructiuni adecvate referitoare la riscurile legate de securitate si sanatate in munca, pe durata desfasurarii activitatilor.

(4) Reprezentantii lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii in munca au dreptul la instruire corespunzatoare.


Prin concluzie din lege se intelege ca orice persoana care isi desfasoara activitatea in unitate cu contract de munca, PFA, firma colaboratoare sau vizitatori va trebuii instruit pentru activitatea ce o vor desfasura in unitate prezentandu-se acestora riscurile existente in unitate precum si reglementarile pe linia de protectia muncii pentru unitatea in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea.
say a scris:

Unde scrie in lege data revenirii din concediul de ingrijire copil?



Data de revenire este aceeasi cu data in care inceteaza indemnizatia aceasta fiind prezenta pe toata durata concediului de crestere copil.
Conform OUG 148/2005 Art 11 : " plata drepturilor prevazuta de prezenta ordonanta de urgenta inceteaza cu ziua urmatoare celei in care :
a) copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv varsta de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) a avut loc decesul copilului
"
stelik2k6 a scris:

Buna ziua dle Silviu,teama mea este ca nu sunt primul care nu si-a luat bani,ci ca are pile,relati,oameni ssmd,si mi-e ca nu rezolv nimic si mai ales ca eu nu lucrez nicaieri si nu am nici bani de cheltuit si cea ce e foarte enervant e ca il intreb pe director cand imi da bani ca au trecut 6 luni de atunci pana astazi si zice:nu stiu nu stiu intraba-l pe patron sa nu-i dau nume!! si el are nr in memore si cand il sun nu rs.au redus personalul la maxim maxim,ne-a indepartat(dat afara) pe toti cei vechi care aveam de luat bani alti au plecat singuri,si are cati va angajati acum si cred ca vrea sa inchida firma!! dar din cate stiu eu a schimbat numele firmei doar o parte din el si ca are datori la banci!


Oricate pile are e greu sa te joci cand vine vorba de instanta ca trebuie sa arati in clar cu semnatura ta pe fluturas sau pe stat ca ai luat banii sau viramentul bancar prin care au facut plata si nu prea se baga nimeni asa usor in instanta oricat de pila ar fi .
Daca falsifica semnatura o declari falsa si ceri expertiza.
Dupa ce se castiga procesul daca nu o pune in fapt asa cum au facut la mine se va trece la o notificare prin care i ceri dinou sa iti faca plata conform hotararii judecatoresti definitive si irevocabile trimisa prin recomandata cu confirmare de primire
Daca in 10 zile nu dau raspuns si nu fac plata poti face o plangere penala la politie sau la parchet pentru neexecutarea hotararii judecatoresti.
La politie se misca mai greu la parchet se misca ceva mai repede ca idee.
In momentul ala iti spun sigur ca o sa faca plata ca deja sunt pasibili de amenda penala si chiar puscarie si in consecinta dosar penal ceea ce poate produce imposibilitatea de a mai deschide firma pe teritoriul Romaniei.
freeelis a scris:

Silviu_P a scris:

Actiune in instanta a firmei si sesizare la ITM
Deasemenea in cadrul actiunii se poate face si chemarea ITM ca parte in proces ceea ce te va putea probabil ajuta mai mult mai ales ca va fi fortat ITM-ul sa dea raspuns in termen nu doar catre tine ci si fata de instanta executand o ancheta mult mai amanuntita asupra faptelor.
Actiunea in instanta pt conflicte de munca este scutita de taxe si se desfasoara in regim de urgenta.



In ce calitate va sta ITM-ul in instanta?

sincer sa fiu nici eu nu mai stiu sigur cum se numea exact calitatea asta un avocat poate sa spuna mai in clar dar cand am avut si eu problema asta in 2009 am primit sfatul de la un avocat ca sa cer sa se constituie ITM-ul ca parte ( ceva asemanator ca parte civila insemna dar nu mai tin bine minte termenul) si asta in special pentru ca exista pe langa problema banilor si neinregistrarea deciziei de incetare pe care o facusem cu articolul 79(8) pentru neplata drepturilor salariale (salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca)
In cererea de modificare privind Citarea ITM e redactat in felul urmator :
"2/ Solicit introducerea in cauza a Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti, cu sediul in Str. Radu Voda nr. 26-26A, sector 4 care urmeaza a fi citat pentru opozabilitatea hotararii judecatoresti si pentru a inregistra in evidentele sale incetarea contractului de munca incheiat de subsemnatul cu parata SC ............... SRL. "
Răspuns la discuția contract cu 4 ore
la calcularea pensiei te afecteaza doar prin faptul ca venitul fiind mai mic si cotizatia va fi mai mica
Vechimea se calculeaza deasemenea la jumatate deeoarece atunci cand se calculeaza se ia pentru 8ore/zi deci la jumatate de norma intrun an acumulati vechimea in munca reala de jumatate de an