Cu riscul de a-l exaspera pe domnul Jester...
jester a scris:
nu priviti problema din unghiul care trebuie.
sunt mai multi de "daca" aici.
daca dvs. ati fi platitor de tva si clientul ar fi la fel si daca operatiunea ar avea locul in romania.
Mi-am belit ochii toata ziua incercand sa gasesc unghiul potrivit, dar e tare greu de gasit. As fi inteles usor daca legea folosea explicit formula "daca dvs. ati fi platitor de tva si clientul ar fi la fel", dar nu o face. Mentioneaza doar "
conform art. 145 alin. (2) lit. b)" ceea ce ma baga in ceata, fiindca mentiunea asta poate avea mai multe sensuri dar niciunul clar.
Pana la urma nu inteleg de ce a fost nevoie de exprimarea asta obfuscata in lege. Exista vreo vanzare/prestare efectuata din Romania in strainatate care nu se include la cifra de afaceri pentru plafon?
jester a scris:
dupa logica dvs. ar insemna ca daca cineva care este neplatitor de tva ar vinde produse numai catre persoane fizice din romania, intrucat taxa pentru ele nu este deductibila, atunci vanzarile nu s-ar lua in calcul pentru determinarea plafonului.
Incorect, cazul asta ar intra sub incidenta mentiunii "care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere". Insa daca inlocuiti mai sus "Romania" cu "tari in afara UE" ati obtine exact ceea ce urmaresc eu de fapt :">
@Popu
Problema asta ma afecteaza de fapt. Toti clientii mei sunt persoane fizice, 75% din America si 25% din UE. Daca prestarile catre SUA intra la cifra de afaceri voi depasi plafonul si trebuie sa facturez cu TVA clientilor din UE, ceea ce imi creste pretul si voi pierde multi clienti in UE fiindca am concurenta directa neplatitoare de TVA.
Multumesc inca odata pentru opinii. Cred ca trebuie sa incerc o audienta pe undeva pe la fisc sa vad cum interpreteaza ei incalceala asta de lege.