avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Activitate lucin

Activitate lucin

Doresc sa inchiriez un apartament cu trei camere, din care o camera va fi folosita pentru PFA cu activitate de informatica, iar restul apartamentului pentru locuit. Prorietarul ar prefera sa nu se deranjeze cu inregistrat contractul la fisc, prietenii stiu de ce. Ar fi posibil (si legal) de a incheia simultan doua contracte astfel:

1. Contract de comodat (gratuit) intre prorietar si PFA pentru o camera - cu destinatia "sediu profesional"
2. Contract de inchiriere (pe bani) intre proprietar si PF pentru restul apartamentului - cu destinatia "locuit"?

In acest fel eu pot depune la Registrul Comertului contractul de comodat si pot functiona legal acolo, iar contractul de inchiriere pe bani se declara la fisc daca vrea proprietarul (problema lui).

Ce probleme legale ar putea aparea cu un astfel de aranjament? PFAul este la norma de venit deci ne-deducerea cheltuielilor cu chiria nu ma afecteaza.

Intrebare tangentiala la acelasi subiect: cum este calculat TVA-ul retroactiv in acest caz? Daca factura fara TVA a fost de 100 RON, am de plata 24 RON ca TVA, sau se cacluleaza in asa fel incat pretul bunului plus TVA sa fie egal cu cei 100 RON incasati de la client (respectiv TVA = 19.35 RON)?
jester a scris:

prestarile pentru care locul se considera a fi in strainatate, urmeaza aceeasi regula.


Nu stiu daca pot fi de acord cu afirmatia asta, cel puting dupe ce scrie in Art 152 alin (2):

Cifra de afaceri contine:
- in Romania: valoarea livrarilor/prestarilor [...] "care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere".
- in strainatate: valoarea livrarilor/prestarilor "daca taxa ar fi deductibila in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania".

"Care ar fi taxabile" si "daca taxa ar fi deductibila" au sensuri total diferite. Achizitiile facute de o persoana fizica romana in Romania sunt intotdeauna taxabile (minus cateva exceptii gen spitalizare) dar nu sunt niciodata deductibile. De aici diferenta care mi se pare necesara intre o prestare la PF american (nu e deductibil) si prestare la PF roman (este sigur taxabil).


In alta ordine de idei, domnul Jester, sunteti cumva contabil autorizat? Faceti consultanta? Fiindca tocmai am infiintat PFAul si am nevoie de ceva indrumare cu hartogaria, jurnale, declaratii, casa de marcat (daca trebuie ma impusc), etc.
Cu riscul de a-l exaspera pe domnul Jester...
jester a scris:

nu priviti problema din unghiul care trebuie.
sunt mai multi de "daca" aici.
daca dvs. ati fi platitor de tva si clientul ar fi la fel si daca operatiunea ar avea locul in romania.

Mi-am belit ochii toata ziua incercand sa gasesc unghiul potrivit, dar e tare greu de gasit. As fi inteles usor daca legea folosea explicit formula "daca dvs. ati fi platitor de tva si clientul ar fi la fel", dar nu o face. Mentioneaza doar "conform art. 145 alin. (2) lit. b)" ceea ce ma baga in ceata, fiindca mentiunea asta poate avea mai multe sensuri dar niciunul clar.

Pana la urma nu inteleg de ce a fost nevoie de exprimarea asta obfuscata in lege. Exista vreo vanzare/prestare efectuata din Romania in strainatate care nu se include la cifra de afaceri pentru plafon?

jester a scris:
dupa logica dvs. ar insemna ca daca cineva care este neplatitor de tva ar vinde produse numai catre persoane fizice din romania, intrucat taxa pentru ele nu este deductibila, atunci vanzarile nu s-ar lua in calcul pentru determinarea plafonului.

Incorect, cazul asta ar intra sub incidenta mentiunii "care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere". Insa daca inlocuiti mai sus "Romania" cu "tari in afara UE" ati obtine exact ceea ce urmaresc eu de fapt :">


@Popu
Problema asta ma afecteaza de fapt. Toti clientii mei sunt persoane fizice, 75% din America si 25% din UE. Daca prestarile catre SUA intra la cifra de afaceri voi depasi plafonul si trebuie sa facturez cu TVA clientilor din UE, ceea ce imi creste pretul si voi pierde multi clienti in UE fiindca am concurenta directa neplatitoare de TVA.

Multumesc inca odata pentru opinii. Cred ca trebuie sa incerc o audienta pe undeva pe la fisc sa vad cum interpreteaza ei incalceala asta de lege.
Va multumesc pentru raspuns, desi nu prea m-ati convins. Ati oferit exemplul unei firme din Austria, si sunt de acord cu exemplul. Dar toti clientii mei sunt persoane fizice. Daca ii aducem in Romania i-as factura cu TVA, corect, dar putem spune ca TVAul respectiv este deductibil pentru ei ca persoana fizica? Unde s-ar incadra o persoana fizica la art 145 ca sa poata spune ca TVAul platit la cumparaturi sau la frizer este deductibil?
jester a scris:

@Popu:

art. 145 cod fiscal
Sfera de aplicare a dreptului de deducere
[...]
2) Orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achiziţiilor, dacă acestea sunt destinate utilizării în folosul următoarelor operaţiuni:
[...]
b) operaţiuni rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România;

@ciuc143
cititi cu atentie pasajul de mai sus din codul fiscal si veti observa ca operatiunile neimpozabile in romania intra in calculul plafonului de 35.000 euro, pentru ca taxa ar fi deductibila in romania, daca acestea ar fi fost prestate in romania
de ex. daca un platitor de tva din romania ar presta servicii informatice catre o persoana impozabila din romania, ar factura cu tva, iar tva af fi deductibila pentru beneficiar.


Se poate trage concluzia de aici ca in cazul in care beneficiarul serviciilor mele IT este o persoana fizica din SUA suma incasata de mine nu va fi considerata la cifra de afaceri de mai sus deoarece daca mutam beneficiarul PF in Romania taxa NU ar fi deductibila pentru el? Cred ca persoane fizice obisnuite nu pot deduce TVA, corect?

Mentionez ca am PFA pe cod 6209 (alte servicii IT) si cred ca ma incadrez la exceptia de la art 133 alin. (5) lit. e) pct. 5 la "prelucrarea de date si furnizarea de informatii" (eu nu programez, doar sap pe internet si ofer "informatii utile" clientilor, pe bani) - deci locul desfasurarii activitatii mele este domiciliul beneficiarului in afara UE conform exceptiei.
Nimeni? Macar o idee despre ce se intampla cu contributiile pt pensii, trebuie sa platesc pe tot anul trecut, primesc "vechime" retroactiv fara sa fi avut contract sau sa fi platit ceva pana acum? Nu am fost salariat si nu am avut nici un venit impozabil la fisc pana in prezent.
Anul trecut am avut ceva venituri din vanzare de "informatii utile" pe eBay (USA), clienti PF din toata lumea.

Nu am declarat nimic inca, nu am firma sau pfa. Banii au venit toti pe Paypal, apoi au fost retrasi in cont

bancar. Nu cred ca am depasit 50.000 lei dar cu noile metode introduse de fisc as vrea sa declar veniturile

(macar partial) si sa-mi platesc impozitele sa pot dormi mai linistit.

Cum declar banii ca sa nu iau amenzi mari si sa nu mi se ceara acte/facturi/contracte pentru verificare? N-am

dat declaratia de venit estimat, voi fi amendat? Cat?

1. As putea declara ca sunt venituri din strainatate avand in vedere ca activitatea a fost pe eBay USA? Daca

declar o suma si trec impozitare 0 in SUA mi se va cere vreo factura/chitanta/act doveditor, si se mai aplica

amenda pentru lipsa declaratiei estimative?

2. Sau sa declar venituri comerciale din activitati independente, pot face asta fara a fi PFA? Pot pretinde

norma de venit fara a fi PFA? Trebuie chitante/acte?

3. Sau declar venituri din Alte Surse cf. Art 78 paragraful 2 ? Mi se vor cere explicatii/documente in legatura

cu natura veniturilor?

4. Ce se intampla cu contributia catre casa de pensii? Va trebui sa platesc ceva si daca platesc retroactiv mi

se va considera anul trecut ca "vechime"?

Multumesc anticipat pentru orice informatii.


P.S. Anu' asta fac PFA cu norma :)