avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters187575

Activitate ContSters187575

final cu happy-end:
nu stiu daca mai urmareste cineva discutia, dar daca mai pateste cineva ca mine, merita sa incerce.
am facut plangere conraventionala, pe 30 nov. am avut infatisarea. aseara (14 dec) am primit comunicarea de la judecatorie prin care s-a dispus inlocuirea amenzii cu avertisment si exonerarea de la plata tarifului de despagubire.
@matahachiro,
m-a intrebat deja de banii cuveniti pe concediu neefectuat:rtfm: dar cum inca nu i s-a inchis contractul i-am zis pas. oricum am sa-i dau banii la lichidare, nu vreau sa ma leg la cap. si mai ziceau ca noul cod al muncii e in avantajul angajatorului:P
bun, am inteles care este procedura legala de urmat (raman la parerea strict personala ca este ridicol/stupid sa depun eforturi suplimentare pt a dovedi ca i-a fost inmanata convocarea, atata vreme cat am un martor care a asistat la refuzul de a semna...dar asta e).
si vin cu o intrebare suplimentara:
la inchiderea contractului, angajatul mai avea dreptul la 3 zile concediu de odihna, pe care, legal, trebuie sa i le platesc. daca in perioada pana la incetarea contractului a avut 15 zile nemotivate, se pot compensa in vreun fel, astfel incat sa nu mai primeasca nimic?
@matahachiro, cu tot respectul, :
1. ce il impiedica sa refuze de primiere de la executor? pur si simplu nu vrea sa semneze.
2. nu poate fi gasit la adresa, sa zicem ca sta in concubinaj la alta adresa, sau a plecat in spania la capsuni...
in niciunul din cazurile de mai sus nu poate fi facuta dovada comunicarii - si atunci ce facem?
3. cheltuieli suplimentare cu executorul, timp pierdut - cu ce am gresit, eu, angajator, ca sa trag atatea de pe urma unui "gigi-contra"?
din nou buna ziua,
un angajat s-a "suparat" pe angajator si nu s-a mai prezentat la lucru incepand cu ziua imediat urmatoare. bun, dragoste cu sila nu se poate, fa-ti cerere de demisie, ii zic. a zis ca nu face nicio cerere, dar in continuare nu s-a prezentat la lucru. prin urmare i-am intocmit o convocare la cercetare disciplinara, pe care aveam de gand sa i-o inmanez odata cu salariul pe luna trecuta. a luat salariul, a semnat fluturasul, dar a refuzat sa semneze de primire/luare la cunostinta convocarea. cum ma asteptam la asa ceva, de fata a fost si un alt angajat.
intrebare: pe convocarea la cercetare disciplinara pot sa scriu "refuza sa semneze", si sa confirme prin semnatura, ca martor, angajatul care a fost de fata? dupa care sa-i desfac contractul disciplinar?
nu cred ca ar trebui sa fie o problema, dar un rapuns pertinent e bine-venit. multumesc,
cred ca ar trebui sa discutam "principiul" in sine, nu valoarea prejudiciului. adica legea ma obliga sa pun la dispozitie un bun propriu, dar nu prevede in ce fel pot fi despagubit. poate ca exemplul cu apa nu este cel mai potrivit, dar sa presupunem ca mi se cere sa pun la dispozitie mijlocul meu de transport - un autovehicul. si din aceasta cauza eu nu mai ajung la o intalnire de afaceri deosebit de importanta, si pierd un contract care mi-ar fi adus in urmatorii 5 ani un profit de 100.000 euro. si, colac peste pupaza, cei ce mi-au luat masina, au la randul lor ghinion si dau cu ea intrun pom si o fac praf. si masina nu are casco. sunt doar niste presupuneri, dar intrebarea e ce facem?
in subiectul supus dezbaterii se spune ca nu exista nimic stipulat in legislatie prin care sa pot fi despagubit de persoana din vina careia s-a produs incendiul. eu cred ca normal ar fi sa ma despagubeasca pompierii, isu, sau orice alt organ care s-a folosit de bunul meu in situatia respectiva, si cum isi recupereaza ei paguba de la cel ce a produs incendiul, nu mai e treaba mea.
de ce nu-l actionez in judecata ?! nu stiu... poate pt ca nu stiu ce presupune aceasta. pt ca sunt o firma mica, nu am jurist, si mi-e teama de cheltuielile de judecata care ar putea fi mai mari decat ce as putea sa recuperez. poate pt ca, avand chiar castig de cauza in instanta, angajatul o sa-mi arate buzunarele intoarse pe dos. pt ca asa cum merg procesele in romania, totul ar putea dura 1 sau 2 sau x ani. poate ca il dau in judecata si el pleaca la lucru in spania. pot oare sa cred in sansele mele?
buna ziua,
as dori sa supun dezbaterii urmatoarea problema:
presupunem ca din motive obiective anagajatorul trebuie sa reduca personalul; in cazul in care concediaza un angajat va trebui sa-i acorde acestuia dreptul la preaviz - in caz contrar, angajatul poate face o simpla reclamatie la itm in baza careia angajatorul va fi verificat si cel mai probabil se va alege cu o sanctiune financiara.
dar daca e invers, cum e? adica, spre exemplu, angajatul isi depune demisia dar ramane indiferent la obligatia sa de a respecta termenul de preaviz, pur si simplu nu mai vine la munca. sau - am avut caz concret - trimite sms ca de AZI nu mai vin la lucru. sau trimite vorba prin alti colegi ca nu mai "serveste".
in asemenea situatie, eu, angajator, raman descoperit fara a fi instiintat in prealabil si risc deterioararea relatiilor contractuale cu partenerii (angajatul presta servicii la un beneficiar si a lasat locatia "libera de servicii"...).
bineinteles ca am fost contactat luna urmatoare pt a-i plati dreputrile salariale pt zilele lucrate.
deci, ce poate face angajatorul in asemenea caz?
-cartea de munca nu mai exista, angajatul nu mai e legat de ea, inainte venea la lucru de frica (in preaviz) ca sa-si primeasca cartea de munca.
-cercetare disciplinara si desfacerea contractului de munca pe motive disciplinare - pai si cu ce il afecteaza? oricum, la urmatorul angajator la care va merge, nemaiexistand carte de munca, nu o sa vada nimeni.
-pentru o luna lucrata nici adeverinta nu-i trebuie
-sa-l dau in judecata cu pretentii financiare? tribunal, juristi, prinde orbu' scoate-i ochii....
INTREBAREA E:
exista o portita, legala, sa-i retin din drepturile salariale cuvenite pe ultima luna? (presupunand ca a lucrat ceva).
pot sa-i retin contravaloarea serviciilor de medicina muncii si a echipamentului de lucru in cazul in care am trecut in regulamentul intern acest fapt - conditionat de plecarea angajatului din motive ce nu pot fi imputate angajatorului intrun termen de, sa zicem, 3 luni?
astept pareri.
buna ziua,
starea de fapt:
in luna martie am incheiat un leasing pe o masina.
am facut inmatricularea pe numere definitive.
in prima luna am circulat cu rovineta veche, aceasta fiind in termen de valabilitate, doar ca fusese incheiata pe numerele de leasing.
astazi - la 6 luni fara 1 zi - am primit acasa pv de constatare a contraventiei - am circulat cu masina cu numerele de inmatriculare tm xx xxx fara a avea rovineta valabila.
am aflat ulterior ca trebuia sa anunt la drumuri, contra unei taxe de 20 lei#-o ca am schimbat numerele si nu mai aveam batai de cap.
stiu ca necunoasterea legii nu te scuteste de efectele ei, dar cum raul este deja facut, vin cu intrebarea: ce se poate face? am termen 15 zile sa contest la judecatorie. dar ce sa contest?
pe de alta parte, rovineta se face SI pe serie de sasiu, care, se stie, este unica pe masina. chiar daca se schimba numerele, sau proprietarul, pe sosele circula fizic aceeasi masina pt care, pe serie de sasiu, s-a platit rovineta. am vreo sansa sa contest cu acest argument?
problema este cu atat mai arzatoare cu cat este posibil sa fi fost filmat cateva zile la rand si sa mai primesc cateva pv-uri in zilele urmatoare; totodata, dupa 1 luna de la respectivul eveniment am mai inchis un leasing si am circulat in aceleasi conditii, adica cu rovineta veche pe numere noi.
repet, nu am stiut ca trebuie sa anunt la drumuri schimbarea numerelor, mi s-a parut pur si simplu LOGIC ca pot circula cu rovineta veche, aceasta fiind facuta si pe serie de sasiu.
multumiri anticipate celor care imi pot da sfaturi utile.
Răspuns la discuția camatarie la firmele de leasing
sunt consultant vanzari la un dealer auto si lucrez cu firmele de leasing de peste 10 ani. leasingurile in euro pot fi cu dobanda fixa - in general mai mare - sau cu dobanda variabila, aceasta din urma fiind cea pentru care opteaza majoritatea clientilor. dobanda este variabila insa in functie de rata euribor la 3 luni si in 10 ani de experienta cu firmele de leasing nu am intalnit ceea ce spuneti dvs. inclusiv eu am dus doua leasing-uri pana la capat fara niciun fel de probleme. nu vad de ce nu ati putea publica numele firmei de leasing, ce va opreste?! este un site public, cu cat dati mai multa informatie puteti primi raspunsuri mai bune. dar va spun ca firmele de leasing care se respecta nu procedeaza cum ati spus dvs. exista insa capcane ale unor firme de leasing, sa le spunem "no name", care in dorinta de a prinde clientul in undita il momesc cu conditii "f. bune", insa ulterior aplica paragrafele scrise cu litere mici din contract, in defavoarea clientului. personal, ca si consultant vanzari, am evitat aceste firme de leasing si am indrumat corespunzator clientii.