avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... parasirea firmei fara preaviz - cine-i sustine pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

parasirea firmei fara preaviz - cine-i sustine pe angajatori?

buna ziua,
as dori sa supun dezbaterii urmatoarea problema:
presupunem ca din motive obiective anagajatorul trebuie sa reduca personalul; in cazul in care concediaza un angajat va trebui sa-i acorde acestuia dreptul la preaviz - in caz contrar, angajatul poate face o simpla reclamatie la itm in baza careia angajatorul va fi verificat si cel mai probabil se va alege cu o sanctiune financiara.
dar daca e invers, cum e? adica, spre exemplu, angajatul isi depune demisia dar ramane indiferent la obligatia sa de a respecta termenul de preaviz, pur si simplu nu mai vine la munca. sau - am avut caz concret - trimite sms ca de AZI nu mai vin la lucru. sau trimite vorba prin alti colegi ca nu mai "serveste".
in asemenea situatie, eu, angajator, raman descoperit fara a fi instiintat in prealabil si risc deterioararea relatiilor contractuale cu partenerii (angajatul presta servicii la un beneficiar si a lasat locatia "libera de servicii"...).
bineinteles ca am fost contactat luna urmatoare pt a-i plati dreputrile salariale pt zilele lucrate.
deci, ce poate face angajatorul in asemenea caz?
-cartea de munca nu mai exista, angajatul nu mai e legat de ea, inainte venea la lucru de frica (in preaviz) ca sa-si primeasca cartea de munca.
-cercetare disciplinara si desfacerea contractului de munca pe motive disciplinare - pai si cu ce il afecteaza? oricum, la urmatorul angajator la care va merge, nemaiexistand carte de munca, nu o sa vada nimeni.
-pentru o luna lucrata nici adeverinta nu-i trebuie
-sa-l dau in judecata cu pretentii financiare? tribunal, juristi, prinde orbu' scoate-i ochii....
INTREBAREA E:
exista o portita, legala, sa-i retin din drepturile salariale cuvenite pe ultima luna? (presupunand ca a lucrat ceva).
pot sa-i retin contravaloarea serviciilor de medicina muncii si a echipamentului de lucru in cazul in care am trecut in regulamentul intern acest fapt - conditionat de plecarea angajatului din motive ce nu pot fi imputate angajatorului intrun termen de, sa zicem, 3 luni?
astept pareri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:07, 17 Octombrie 2011
conform CM nici o retinere din salariu nu se poate face in afara unei sentinte judecatoresti. riscati ca urmatorul control al ITM sa va ofere o amenda mai mare decit sumele retinute idn salariu, pe linga faptul ca se va dispune plata salariului si depunerea acestei dovezi de plata la sediul ITM, sub sanctiunea unei noi amenzi.

nu cred ca merita dpdv financiar o asemenea masura.
De ce nu-l actionati in judecata pe salariatul respectiv ? .. se poate angaja raspunderea patrimoniala a acestuia cumulata cu raspunderea disciplinara pentru absente nemotivate.

Nu aveti nicio portita legala pentru a-i opri drepturile salariale pentru perioada efectiv lucrata la dvs ...
de ce nu-l actionez in judecata ?! nu stiu... poate pt ca nu stiu ce presupune aceasta. pt ca sunt o firma mica, nu am jurist, si mi-e teama de cheltuielile de judecata care ar putea fi mai mari decat ce as putea sa recuperez. poate pt ca, avand chiar castig de cauza in instanta, angajatul o sa-mi arate buzunarele intoarse pe dos. pt ca asa cum merg procesele in romania, totul ar putea dura 1 sau 2 sau x ani. poate ca il dau in judecata si el pleaca la lucru in spania. pot oare sa cred in sansele mele?
Intr-o oarecare masura aveti perfecta dreptate , dar si el are dreptate in conditiile in care doriti sa-i opriti salariu fara a avea la baza un titlu executoriu in acest sens. ... exista o varianta in cadrul procesului , compensarea pagubelor ... dvs prejudiciul ca a plecat fara a sta in preaviz , iar el va opune dreptul salarial neachitat ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea preavizului de 15 zile andrei861 andrei861 Buna ziua! In cazul in care nu pot respecta preavizul de 15 zile de la la data depunerii demisiei ce sanctiuni as putea primi in acest caz,ar putea ... (vezi toată discuția)
Sanctiune disciplinara Marius Nou Marius Nou Astazi am fost convocat la locul de munca intr-o sedinta in cateva minute si mi s-a adus la cunostinta ca nu am vrut sa-mi ajut colegii intr-o anumita zi. ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa-mi elibereze cartea de munca VLADVIOREL12 VLADVIOREL12 am fost data afara din firma verbal ,fara nici o decizie ,mi-am luat medical preventiv ,intre timp au trimis instintare ca nu m-am prezetat la lucru timp de ... (vezi toată discuția)