buna ziua,
as dori sa supun dezbaterii urmatoarea problema:
presupunem ca din motive obiective anagajatorul trebuie sa reduca personalul; in cazul in care concediaza un angajat va trebui sa-i acorde acestuia dreptul la preaviz - in caz contrar, angajatul poate face o simpla reclamatie la itm in baza careia angajatorul va fi verificat si cel mai probabil se va alege cu o sanctiune financiara.
dar daca e invers, cum e? adica, spre exemplu, angajatul isi depune demisia dar ramane indiferent la obligatia sa de a respecta termenul de preaviz, pur si simplu nu mai vine la munca. sau - am avut caz concret - trimite sms ca de AZI nu mai vin la lucru. sau trimite vorba prin alti colegi ca nu mai "serveste".
in asemenea situatie, eu, angajator, raman descoperit fara a fi instiintat in prealabil si risc deterioararea relatiilor contractuale cu partenerii (angajatul presta servicii la un beneficiar si a lasat locatia "libera de servicii"...).
bineinteles ca am fost contactat luna urmatoare pt a-i plati dreputrile salariale pt zilele lucrate.
deci, ce poate face angajatorul in asemenea caz?
-cartea de munca nu mai exista, angajatul nu mai e legat de ea, inainte venea la lucru de frica (in preaviz) ca sa-si primeasca cartea de munca.
-cercetare disciplinara si desfacerea contractului de munca pe motive disciplinare - pai si cu ce il afecteaza? oricum, la urmatorul angajator la care va merge, nemaiexistand carte de munca, nu o sa vada nimeni.
-pentru o luna lucrata nici adeverinta nu-i trebuie
-sa-l dau in judecata cu pretentii financiare? tribunal, juristi, prinde orbu' scoate-i ochii....
INTREBAREA E:
exista o portita, legala, sa-i retin din drepturile salariale cuvenite pe ultima luna? (presupunand ca a lucrat ceva).
pot sa-i retin contravaloarea serviciilor de medicina muncii si a echipamentului de lucru in cazul in care am trecut in regulamentul intern acest fapt - conditionat de plecarea angajatului din motive ce nu pot fi imputate angajatorului intrun termen de, sa zicem, 3 luni?
astept pareri.
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
20:07, 17 Octombrie 2011