avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Activitate fcompart

Activitate fcompart

Buna ziua,

Sunt presedintele unei fundatii infiintate in 1997 (deci be baza legii din 1924).
Vrem sa actualizam statutul la legea din 2000.

Am consultat un avocat care mi-a spus ca trebuie sa ne transfromam in Asociatie pentru ca pentru o fundatie este necesar sa avem minim 100 de membri. Asa este?

Fundatia noastra este activa si are in proprietate un teren de 2ha cu constructii pe ele. Din documentele noastre contabile rezulta ca avem patrimoniu mai mare de 100 de salarii minime. Este acest lucru acceptabil, chiar daca nu avem bani efectivi de 100 salarii minime?

Care ar fi avantaje/dezavantaje in a ne transforma din Fundatie in Asociatie?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna seara,

In acest caz, se pot aplica prevederile ordonantei?


10^1
(5) Cetăţeanul unui alt stat membru al Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European şi cetăţeanul român care au dobândit calitatea de expert tehnic judiciar într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European şi exercită profesia cu titlu permanent în unul dintre aceste state pot profesa în România şi în mod temporar sau ocazional. În această situaţie, expertul tehnic judiciar este exceptat de la procedura de înscriere în Tabelul nominal cuprinzând experţii tehnici judiciari.
(6) În cazul în care, în vederea exercitării temporare sau ocazionale a profesiei de expert tehnic judiciar, solicitantul prevăzut la alin. (5) se află la prima aplicaţie în România ori dacă intervine o modificare substanţială a situaţiei sale, acesta va înainta Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti o declaraţie privind serviciile pe care le va presta, însoţită de următoarele documente:
a) dovada cetăţeniei unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European;
b) atestatul de cunoaştere a limbii române;
c) dovada calificării profesionale;
d) atestatul care să confirme faptul că solicitantul este legal stabilit într-un stat membru al Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European în scopul desfăşurării de astfel de activităţi şi că nu îi este interzis să practice profesia, chiar şi cu caracter temporar, la momentul eliberării atestatului;
e) dovada că a desfăşurat o activitate specifică profesiei de expert tehnic judiciar timp de cel puţin 2 ani în decursul ultimilor 10 ani, pentru cazul în care profesia nu este reglementată în statul în care este stabilit.
(7) Declaraţia prevăzută la alin. (6) poate fi înaintată prin orice mijloace şi se reînnoieşte anual, dacă solicitantul intenţionează să exercite, în mod temporar sau ocazional, profesia de expert tehnic judiciar în România.
Buna seara,

Cunosc urmatoarea situatie:
O familie cu 2 copii este in Grecia. Eu cunosc bunica.
Bunica a fost sunata la telefon de patronul din Grecia (care este roman) sa ii spuna ca cei doi nu au serviciu, ca el maltrateaza pe mama, ca nu au nici ce manca, intr-un cuvant ca sunt foarte rau acolo.
Se pare ca tatal vrea sa vina cu fetitele in tara, dar mama nu vrea (amandoi sunt romani si nu au nici un fel de documente de rezidenta sau permis de munca in Grecia).

Bunica doreste sa creasca fetita mai mare (a mai fost in grija ei inainte sa plece in Grecia), dar ii este teama sa se angajeze la cresterea fetitei mai mici (care are cam 4 - 5 luni). Un alt baiat (casatorit) al bunicii spune ca ar vrea sa creasca el fetita cea mica.

Eu as vrea sa ii ajut cumva, dar nu prea stiu cum.
Este posibil ca odata ce fetitele sunt in Romania sa iau in ingrijire fetita cea mica?

Ce pot sa ii spun bunicii sa faca?
Buna seara,

Nu sunt un expert judiciar inca, dar ma intreb: in cazul de fata nu se aplica art. 13 din ord 2/2000 cu completarile ulterioare?

ART. 13
(1) În lipsa experţilor tehnici judiciari din specialitatea cerută, expertizele tehnice judiciare pot fi efectuate şi de alţi specialişti care nu au calitatea de expert tehnic judiciar, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (1) lit. a) - f).

ART. 10
(1) Dobândeşte calitatea de expert tehnic judiciar persoana care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, aparţinând Spaţiului Economic European ori cetăţean al Confederaţiei Elveţiene;
a^1) cunoaşte limba română;
b) are capacitate de exerciţiu deplină;
c) a absolvit studii superioare în specialitatea pentru care se prezintă la examenul de expert, dovedite cu diplomă;
d) are un stagiu de cel puţin 3 ani în specialitatea în care a obţinut diploma;
e) este apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea activităţii de expert;
f) nu are antecedente penale şi se bucură de o bună reputaţie profesională şi socială;
g) a fost declarat reuşit la examenul organizat în acest scop.
Buna dimineata,

Cunosc urmatoarea situatie:
Cunosc o doamna de mai multi ani. Unul dintre baietii ei (casatorit) este un om iresponsabil. Acum acesta impreuna cu sotia lui este in Grecia, urmand sa vina in Romania anul acesta. Ea este gravida. Nu au nici un fel de venit in Romania.

Afland ca asteapta un copil, am vorbit cu prietena noastra despre asta rezultand din discutie ca o solutie pentru copilul care se va naste este de a-l lua noi (sotia mea si cu mine) sa il crestem chiar de la nastere.
Nu ne intereseaza alocatia pentru copil. Nu vrem ca copilul sa nu isi cunoasca familia biologica. Vrem doar sa ii oferim o sansa sa creasca normal.

Ce trebuie facut pentru asta?
In ce condintii putem fi numiti tutori? Ce probleme de natura juridica putem intampina? Sotia mea este spaniola. Este asta un impediment?