Pentru a va recupera paguba trebuie sa actionati in instanta pe cel ce are in paza jurididica respectivul copac, in cazul de fata municipiul Timisoara.
In baza avalului dat pe biletul la ordin, avalistul isi asuma in mod solidar debitul ca pe un debit personal.
Raspunsul este din nefericire pentru dvs DA
Banca in cazul neonorarii biletului la ordin poate executa direct avalistul
Investiti linistita BO si apoi mergeti cu el la executor. Simplul fapt ca nu a fost depus in termen atrage nedecontarea lui bancara, dar acesta subzista ca titlu executoriu si poate fi executat pe calea actiunii directe.
ok e fara protest dar e important daca au emis somatia cambiala. oricum va puteti prevala de art 12 din legea cambiei si sa invocati decaderea dar trebuie sa o probati pertinent
Daca stiti cine a semnat BO puteti face o actiune in constatare prin care solicitati instantei sa constate existenta unui drept patrimonial pe care il aveti impotriva semnatarului, in baza legii 58/1934, pentru suma din BO cu probatoriu interogatoriul paratului si ulterior expertiza grafoscopica/grafologica. Actiunea se timbreaza la valoare. Ulterior cu solutia de admitere definitiva si irevocabila solicitati investirea BO.
Calitatea de parat in actiunea in constatare o are persoana care stiti ca a semnat BO.
Avalistul trebuie sa primeasca somatie cambiala conf legii 58/1934 de la executor inaintea inceperii oricarei forme de executare.( aceasta somatie este obligatorie si nu poate fi substituita de somatia formulata in baza dispozitiilor c.pr.civ. deoarece este o procedura speciala si cele doua somatii se disting atat prin natura lor cat si prin efecte.)
In mod cert va puteti prevala in cadrul contestatiei la executare de dispozitiile art 12 din L.58/1934.
Deasemenea daca BO nu a fost stipulat fara protest debitorii de regres(inclusiv avavalistul) pot invoca lipsa protestului pe calea contestatiei la executare.
Daca executorul a facut somatia doar pe drept comun (intemeiata doar pe dispozitiile C.pr.civ) si nu a facut somatia cambiala prevazuta de legea cambiei actele de executare sunt anulabile pe calea contestatiei la executare ( nu a opozitiei la executare ) formulata impotriva executarii propriuzisa ca fiind prematura. Sanctiunea o constituie anularea tuturor formelor de executare