avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Activitate CONTABIUM

Activitate CONTABIUM

Răspuns la discuția Facturare
Buna ziua,

Ar trebui precizat si acest aspect ca din punct de vedere fiscal, va prevala substanta economica in fata celei juridice(substance over form)(art.11, alineatul 1 din CF), asa incat prevederile fiscale citate in sprijinul faptului ca operatiunea se efectuaza pe teritoriul Romaniei, bunurile neparasind tara, ar trebui sa fie suficiente pentru incadrarea operatiunii.

In livrarea de bunuri, se tine cont de locul unde bunurile se gasesc in momentul in care se incheie expeditia sau transportul, potrivit art.132^1, alineatul 1. Faptul ca bunurile se gasesc la finalul expeditiei pe teritoriul Romania, stabileste ca aveam de a face cu o livrare pe teritoriul Romaniei, impozabila conform reglementarilor legale nationale.

Faptul ca persoana care este beneficiarul efectiv al bunurilor este din Comunitate, este neimportanta in acest caz.

Numai bine
Buna ziua,

NIR-ul il inregistrati la data receptiei efective a bunurilor, data la care veti inregistra si eventualele diferente cantitative. In cazul constatarii diferentelor la receptie, veti intocmi NIR-ul in trei exemplare.
Inregistrarile ar trebui sa fie de tipul:
327 = 401 la data facturii
371 = 327 la data receptiei cu marfurile efectiv receptionate
327 = 401 in rosu cu diferentele din factura de stornare

Numai bine
Răspuns la discuția Dividende in euro?
Buna ziua,

In opinia mea, dat fiind faptul ca operatiunile se efectueaza intre doi rezidenti(SRL si asociat persoana fizica romana), operatiunea intra sub incidenta Regulamentul nr.4 al BNR, care precizeaza la art.3, alinenatul 1, urmatoarele:
Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2 "Categorii de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută", care se pot efectua şi în valută.
Operatiunea de plata a dividendelor in acest caz nu se incadreaza in exceptii.

Aceesand link-ul de mai jos veti gasi Regulamentul cu pricina in integralitatea lui.
[ link extern ]

Numai bine
Buna ziua,

Autoturismul utilizat de administrator, chiar daca este in scopul desfasurarii activitatii, nu se incadreaza in exceptiile mentionate la art.21, alineatul 4, litera t din Codul fiscal. Din acest motiv cheltuielile generate de aceasta utilizare, nu pot fi deduse decat in limita a 50%.

In ce priveste amortizarea, din prevederile art.24, alineatul 11^1 di Codul fiscal, rezulta ca amortizarea este limitata la 1.500 lei/vehicul/luna pentru acele vehicule care nu se incadreaza in exceptiile respective. In cazul vehiculelor exceptate, amortizarea este deductibila integral.

11^1) Prin derogare de la prevederile art. 7 alin. (1) pct. 33 şi 34, pentru mijloacele de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună. Pentru aceste mijloace de transport nu se aplică prevederile alin. (11) lit. f). Sunt exceptate situaţiile în care mijloacele de transport respective se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii, precum şi pentru test drive şi pentru demonstraţii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închiriere către alte persoane, transmiterea dreptului de folosinţă, în cadrul contractelor de leasing operaţional sau pentru instruire de către şcolile de şoferi.


Numai bine
Buna seara,

In cazul dat, la data facturii.

Numai bine
Răspuns la discuția Entitati afiliate
Buna ziua,

In opinia mea in cazul acestui tip de afiliere(administrator comun), imprumuturile intre cele doua entitati nu se pot realiza in conditii legale. Singurele imprumuturi, oarecum agreate, se pot realiza in relatii de afiliere de tipul "mama-fiica".

Pentru mai multe informatii despre legalitatea acestor tipuri de imprumuturi si riscurile care decurg din aceasta practica cititi va rog aceste articole:
www.avocatnet.ro/content/art...
www.avocatnet.ro/content/art...

Numai bine
Dividendele au fost platite asociatilor? Nu am inteles foarte bine acest aspect.
Răspuns la discuția Venit din alte surse
Buna ziua,

Potrivit ART. 296^28 din Codul fiscal, contribuţia de asigurări sociale de sănătate prevăzută la art. 296^27 alin. (1) se stabileşte de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuală, pe baza informaţiilor din declaraţia privind venitul realizat sau din declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum şi pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, după caz.

Numai bine
Buna seara,

In situatiile financiare repartizarea profitului trebuie sa reflecte vointa asociatilor, exprimata prin hotararile AGA. In cazul de fata, va trebui sa indentificati in mod clar cel putin urmatoarele aspecte:
1. daca decizia AGA respectiva reprezinta vointa asociatilor,
2. daca inregistrarile contabile s-au facut cu acordul asociatilor, care au prevalat in fata inscrisului,
3. daca dividendele astfel repartizate au fost platite asociatilor, iar impozitul a fost retinut si virat. Verificati si aspectul raportarii beneficiarilor de dividende(depunerea declaratiei 205).

In functie de raspunsurile pe care le veti da la cele de mai sus, puteti lua decizia fie a "modificarii" AGA in sensul corelarii cu inregistrarile din situatiile financiare, fie a corectarii inregistrarilor contabile in vederea reflectarii hotararii AGA(acest aspect numai in cazul in care la punctele 2, respectiv 3 ati primit raspunsuri negative).

Numai bine
Buna seara,

Veniturile obtinute din vanzarea bunurilor de natura imobilizarilor sunt venituri impozabile, dupa cum cheltuielile cu scoaterea din gestiune a acestora reprezinta cheltuieli deductibile(punctul 36 din Normele de aplicare ale art.46 din Codul fiscal).

Inregistrati intrarea laptopului la data achizitiei, inregistrati amortizarea aferenta celor doua luni ulterioare achizitiei pana in momentul instrainarii, apoi inregistrati vanzarea acestuia(cu factura bineinteles).

Baza de calcul a impozitului de plata in cazul acestei tranzactii va fi constituita din pretul de vanzare din care se scade valoarea ramasa neamortizata. In functie de pretul de vanzare, este posibil sa nu platiti pe tranzactie impozit.

Numai bine